search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 10:15
MENU CLOSE

Πόσο πλήττεται ο ελληνικός Τουρισμός από τον πόλεμο στο Ισραήλ

12.10.2023 16:19
tourismos-new

Σημαντικές απώλειες αναμένεται να έχει ο ελληνικός τουρισμός από τις τραγικές εξελίξεις στο Ισραήλ, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την χώρα μας επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 1 εκατ. ισραηλινοί τουρίστες με τον αριθμό αυτό να έχει αυξανόμενες τάσεις.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη το πλήγμα αναμένεται ακόμα μεγαλύτερο, καθώς οι Ισραηλινοί πραγματοποιούν εκεί το 11% των διανυκτερεύσεων.

Μάλιστα οι τουρίστες από το Ισραήλ έχουν το χαρακτηριστικό ότι επισκέπτονται την Ελλάδα όλο το χρόνο κάτι που σημαίνει ότι τονώνουν τον τουρισμό και εκτός καλοκαιρινής περιόδου γεγονός που καθιστά την απώλεια τους ακόμα πιο σημαντική για την ελληνική οικονομία.

Για παράδειγμα, η κάλυψη των απωλειών στον τουρισμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν ευκολότερη καθώς οι τουρίστες των χωρών αυτών ερχόντουσαν κατά κύριο λόγο τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η τουριστική κινητικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Γενικότερα, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα επιλογής των ισραηλινών για διακοπές με τις κρατήσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις να είναι μηδενικές.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο απερχόμενος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας με δημοσιογράφους στο πλαίσιο ενός απολογισμού της εξαετούς θητείας του στην Ομοσπονδία.

Σε ότι αφορά τον ελληνικό τουρισμό συνολικά ο κ. Τάσιος ανέφερε ότι θα είναι μία πολύ καλή χρονιά, καλύτερη και από το 2019  καθώς το κενό που δημιουργήθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Για τις πληγείσες από τις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία τουριστικές περιοχές όπως είναι το Πήλιο ο κ. Τάσιος σημείωσε ότι το στοίχημα να μην χαθεί η περίοδος των Χριστουγέννων.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις των ξενοδοχείων ο κ. Τάσιος ανέφερε πώς θα είναι χειρότερες το 2023 λόγω των χαμηλότερης λειτουργικής κερδοφορίας από το αυξημένο λειτουργικό κόστος εξαιτίας της ακρίβεια στα τρόφιμα, των αυξημένων επιτοκίων και της έλλειψης ρευστότητας.

Διαβάστε επίσης:

ΚΕΒΕ: Επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας – Οι επιδόσεις του 2022

Στην Trade Estates το Smart Park έναντι περίπου 100 εκατ. ευρώ – Τι προβλέπει η συμφωνία με τη REDS

Υπεράκτια Αιολικά: Σε θέση μάχης οι ενεργειακοί όμιλοι – Ποιοι θα διεκδικήσουν τα πρώτα 1,9 GW

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 10:14