search
ΤΡΙΤΗ 04.06.2024 01:56
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μετατοπίσεις βουλευτών προς το ηγετικό στρατόπεδο και το επόμενο κρίσιμο κρας τεστ στην Πολιτική Γραμματεία

14.10.2023 11:27
syriza

Η πίεση που άσκησε η ηγεσία στους διαφωνούντες της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως απέδωσε καρπούς. Το ταμείο στο τέλος της εβδομάδας είναι η «διεύρυνση» της κοινοβουλευτικής δύναμης υπό τη μπαγκέτα της ηγεσίας (του Πολάκη προεξάρχοντος) με τέσσερις επιπλέον βουλευτές από όσους είχαν ψηφίσει λευκό στη συνεδρίαση της 5ης Οκτωβρίου.

Χθες το πρωί ανακοινώθηκε μια ακόμη ανάληψη τομέα από την «ομάδα» των «16 λευκών» βουλευτής Ροδόπης Φερχάτ Οζγκιούρ ως αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας (υπό τον βουλευτή Πάτρας Ανδρέα Παναγιωτόπουλο).

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη στις ανακοινώσεις των τομεαρχών είχε συμπεριληφθεί ως τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ο Κώστας Μπάρκας, βουλευτής Πρέβεζας ο οποίος είχε στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου και λίγες ώρες ανακοινώθηκε και ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας ο οποίος συγκαταλέγεται στην ομάδα των 53 και ανέλαβε θέση αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου (υπό τη βουλευτή Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη). Η Κατερίνα Νοτοπούλου, προερχόμενη από τους «προεδρικούς» είχε ψηφίσει λευκό, όχι για αντιπολιτευτικούς λόγους ωστόσο, και ανέλαβε τη θέση της τομεάρχη Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας.

Το damage control και οι 11+1 της …αντιπολίτευσης

Πλέον η ηγεσία έχει καταφέρει ένα damage control στην αρχική εικόνα διχασμού της ΚΟ με τα 16 λευκά, περιορίζοντας σε έναν αριθμό 11 + 1 βουλευτών την εσωκομματική αντιπολίτευση στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Πρόκειται για τους Έφη ΑχτσιόγλουΝάσο ΗλιόπουλοΑλέξη ΧαρίτσηΔημήτρη ΤζανακόπουλοΕυκλείδη ΤσακαλώτοΠέτη ΠέρκαΘεανώ ΦωτίουΣία ΑναγνωστοπούλουΜαρίνα ΚοντοτόληΜερόπη ΤζούφηΖειμπέκ Χουσεϊν και Όλγα Γεροβασίλη.

Και πάλι, δεν πρόκειται για κάποιο ενιαίο μπλοκ, καθώς τα στελέχη περί την Έφη Αχτσιόγλου απέχουν από δημόσιες εκδηλώσεις διαφωνίας με την ηγεσία αυτή την στιγμή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μόλις προχθές εκδήλωσε, με ήπιο τρόπο, τη διαφωνία του με τις θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος στον ΣΕΒ για τους μισθούς, η Πέτη Πέρκα και η Σία Αναγνωστοπούλου έχουν αντιπαρατεθεί δημόσια με την ηγετική ομάδα σε πιο υψηλούς τόνους.

Τέλος, η Όλγα Γεροβασίλη αποτελεί διακριτή περίπτωση καθώς το λευκό της απηχεί δυσαρέσκεια για την παράκαμψη κομματικών διαδικασιών και το πρόσωπο του Παύλου Πολάκη εν τούτοις δεν συνιστά αντιπολιτευτική στάση απέναντι στην ηγεσία, καθώς η ίδια ως Δ Αντιπρόεδρος της Βουλής, επιλέγει να τηρεί στάση θεσμική. Ενδεικτικά, ήταν στα πρόσωπα που βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην ανοιχτή εκδήλωση του Στέφανου Κασσελάκη στο Κερατσίνι.

Μετά την ολοκλήρωση, σε δύο φάσεις, του παζλ της κοινοβουλευτικής ομάδας η επόμενη δοκιμασία για την ηγεσία είναι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας.

Παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση, εφόσον πράγματι γίνει και δεν αλλάξει κάτι, θα είναι με τηλεδιάσκεψη, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα συμμετάσχουν παραβλέποντας το γεγονός ότι η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου σχεδόν ένα μήνα μετά την προεδροεκλογή, θα γίνει με αυτό τον τρόπο κι ενώ ακόμη ο πρόεδρος δεν έχει γνωριστεί προσωπικά με τα περισσότερα από τα μέλη της ΠΓ.

Εκεί αναμένεται πως θα τοποθετηθούν όχι μόνο τα μέλη της Ομπρέλας αλλά και η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και των 6+6, που δεν έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής και κατηγορούνται από την ηγεσία για «λευκή απεργία» στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα που έχουν ανακύψει μέχρι στιγμής και πρώτα και κύρια το θέμα του Συνεδρίου, το οποίο όπως είναι γνωστό τα μέλη της Ομπρέλας ζητούν να γίνει στο χρόνο που έχει αποφασιστεί, το αργότερο ως το τέλος του χρόνου, προκειμένου να ξεκαθαριστούν τα πράγματα και να επιλυθούν οι διαφορές συντεταγμένα.

Στη συνεδρίαση της 41μελούς Πολιτικής Γραμματείας, πέρα από το κλίμα και το κατά ποσό μπορεί να υπάρξει συζήτηση και όχι απλώς καβγάς, θα καταγραφεί περαιτέρω μια εικόνα συσχετισμών, ειδικά εφόσον υπάρξει ζήτημα που θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις Γεωργιάδης: «Το πολύ μέχρι το Πάσχα βλέπω τον Κασσελάκη»

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα στοιχήματα της ΝΔ –  Ποιες περιφέρειες χάνει και ποια φοβάται περισσότερο 

Δημοτικές εκλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Τα σημεία που θα κρίνουν τις μάχες Μπακογιάννη – Δούκα και Ζέρβα – Αγγελούδη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 04.06.2024 00:50