search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 05:45
MENU CLOSE

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Σοκ στη ΝΔ για τις ήττες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία – ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζουν για διαφορετικούς λόγους

15.10.2023 23:18
ekloges new

Οι τεράστιες εκπλήξεις και οι απροσδόκητες ανατροπές, που επιφύλαξε ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, με τη ΝΔ να καταγράφει οδυνηρές ήττες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία κυρίως, διαμορφώνουν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Οι βασικοί συσχετισμοί δεν αλλάζουν, καθώς αυτοί καθορίστηκαν πρωτίστως από τον πρώτο γύρο, αλλά οι εντυπώσεις και μόνο, αλλά και η απώλεια, όχι μόνο των δύο μεγαλύτερων δήμων, αλλά συνολικά και πέντε από τις έξι περιφέρειες που κρίθηκαν σήμερα, είναι σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος.

Κάτι που αναγνώρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραδέχθηκε ευθέως ότι “δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ”.

Σημειωτέο ότι η ΝΔ έχασε το δήμο της Αθήνας, καθώς ο Κώστας Μπακογιάννης ηττήθηκε από τον Χάρη Δούκα, ο οποίος υποστηρίχτηκε αρχικά από το ΠΑΣΟΚ και στο β’ γύρο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό παρότι ο απερχόμενος δήμαρχος είχε αποκτήσει μία διαφορά 28 μονάδων την πρώτη Κυριακή.

Στη Θεσσαλονίκη, επίσης ο εκλεκτός της ΝΔ νυν δήμαρχος Κώστας Ζέρβας έχασε πανηγυρικά από τον Στέλιο Αγγελούδη, ο οποίος ναι μεν εμφανίστηκε ως ανεξάρτητος, αλλά προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Στη Θεσσαλία, παρά το βάρος που έριξε σύσσωμη η κυβέρνηση για να επανεκλεγεί ο Κώστας Αγοραστός, κέρδισε τελικά ο Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος υποστηρίχτηκε εξ αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και σε άλλες περιφέρειες, η ΝΔ κατέγραψε οδυνηρές ήττες, έστω κι αν οι νέοι περιφερειάρχες προέρχονται από το γαλάζιο στρατόπεδο. Έχασε τα Ιόνια Νησιά, τη Δυτική Μακεδονία, το Βόρειο Αιγαίο και την Ανατολική Μακεδονία Θράκη, ενώ κέρδισε μόνο την Πελοπόννησο με τον Δημήτρη Πτωχό. Και κει με οριακή διαφορά.

Η βραδιά έχει κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις για τη ΝΔ, καθώς η προσπάθεια υπουργών της ΝΔ και ειδικά του Άδωνι Γεωργιάδη να ηττηθεί ο νυν δήμαρχος Σίμος Ρούσσος για χάρη της γαλάζιας υποψήφιας της Κρίστης Αγαπητού, απέτυχε παταγωδώς. Ο κ. Ρούσσος επανεκλέχτηκε πανηγυρικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πανηγυρίζει που πέρασε η γραμμή περί υπερψήφισης προοδευτικών υποψηφίων και αφήνει να εννοηθεί ότι αυτό το μέτωπο της κεντροαριστεράς απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να συνεχιστεί.

Η λογική αυτή δεν είναι ακριβώς κάτι που συμμερίζεται η Χαριλάου Τρικούπη. Το ΠΑΣΟΚ μιλά για δική του νίκη, θεωρεί ότι είναι καθαρά δεύτερο κόμμα στην αυτοδιοίκηση και επιπλέον θέτει ευθέως ως στόχο την κατάκτηση της δεύτερης θέσης και στις ευρωεκλογές, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ένα σκληρό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τα πρώτα αποτελέσματα στην Πάτρα

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Στέλιος Αγγελούδης

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Χάνει σε 5 από τις 6 Περιφέρειες η Νέα Δημοκρατία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20