search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 04:13
MENU CLOSE

Βρυξέλλες: Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη της φονικής επίθεσης – Φώναξε «Αλλάχου Ακμπάρ», δηλώνει μέλος του ISIS (Videos)

17.10.2023 01:00
vrixelles-new

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη που σκότωσε δύο ανθρώπους με καταγωγή από τη Σουηδία, στo κέντρο των Βρυξελλών, φωνάζοντας «Allahu Akbar» («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»), έχουν εξαπολύσει οι Αρχές.

Πρόκειται για τον Σλαϊέμ Σλούμα, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος, και ο οποίος ανάρτησε βίντεο μίσους στα social media ισχυριζόμενος ότι ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος, και υπερηφανευόταν ότι σκότωσε κακοποιούς.

Ο ίδιος είπε ότι πυροβόλησε δύο άτομα «για να εκδικηθεί για τους μουσουλμάνους» και να δείξει ότι «ζούμε και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας».

Να σημειωθεί ότι εκτός από τους δύο νεκρούς, ακόμη ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από τους πυροβολισμούς.

Το επίπεδο συναγερμού στην πόλη των Βρυξελλών -και μόνο σε αυτή- είναι πλέον στην κατηγορία 4, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Η στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες

Στο βίντεο ντοκουμέντο από την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο των Βρυξελλών, φαίνεται ο δράστης με το πορτοκαλί μπουφάν να κατεβαίνει από μια μηχανή και να πυροβολεί αδιακρίτως περαστικούς στην Λεωφόρο Ίπρ. Στη συνέχεια, μπαίνει σε ένα κτίριο και πυροβολεί ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα. 

Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, οι αρχές ειδοποιήθηκαν στις 7:15 μ.μ. (τοπική ώρα).

Οι δύο νεκροί φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας, η οποία αντιμετώπιζε απόψε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Βελγίου στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης για το Euro 2024, αλλά ύστερα από το τραγικό περιστατικό, ο αγώνας διακόπηκε οριστικά

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας, Γκούναρ Στρόμερ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Απόψε λάβαμε φρικτά νέα από τις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν», δήλωσε ο Στρόμερ. «Η σουηδική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τη βελγική», συμπλήρωσε.

«Ζούμε και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας» είπε ο δράστης

Ο δράστης σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ διαφεύγει της σύλληψής του. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανέβασε στα social media, φέρεται να είπε ότι είναι μέλος του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) και δολοφόνησε «άπιστους». «Ζούμε και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας», λέει στο βίντεο.

Άλλο βίντεο φέρεται να δείχνει τον δράστη να ανεβαίνει στο σκούτερ και να φεύγει, μετά τους πυροβολισμούς.

Πρωθυπουργός Βελγίου: «Να είστε σε επαγρύπνηση»

Στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, εκφράζοντας «τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες». Όπως έγραψε στο X, βρίσκεται «με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», πρόσθεσε.

Ομοσπονδιακός εισαγγελέας: «Εκ πρώτης όψεως καμία σχέση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή»

Εκ πρώτης όψεως, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της επίθεσης στις Βρυξέλλες και της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Αυτό δήλωσε ο Eric Van Der Sypt της ομοσπονδιακής εισαγγελίας στον Τύπο στο Κέντρο Κρίσεων το βράδυ της Δευτέρας«Κατά τα λοιπά, μπορούμε μόνο να επιβεβαιώσουμε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των οπαδών στο γήπεδο».

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Χαμάς, σύμφωνα με τη Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (Video)

Έτοιμες οι ΗΠΑ να στείλουν 2.000 στρατιώτες στο Ισραήλ – Ρωσικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα – Στο κενό οι συνομιλίες για ανθρωπιστική βοήθεια

Ένοπλη επίθεση στις Βρυξέλλες: «Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», το μήνυμα της Φον ντερ Λάιεν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 03:01