search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:03
MENU CLOSE

Συναγερμός στις Βρυξέλλες: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς, «Αλλάχου Ακμπάρ» φώναξε ο δράστης – Καρέ καρέ η στιγμή της επίθεσης (Videos)

16.10.2023 21:53
brussels–12-NEW

Ένοπλη επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν κοντά στην «Πλας Σενκτελέτ». Ασύλληπτος παραμένει ο δράστης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ένοπλος άνοιξε πυρ στο κέντρο της πόλης σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας έναν ακόμα. Τα θύματα φαίνεται πως φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας ενόψει του αγώνα για τα προκριματικά του Euro 2024 με το Βέλγιο.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν γύρω στις 7:15 μ.μ. (τοπική ώρα) στην Λεωφόρο Ίπρ. Στο σημείο έφτασαν μαζικά οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ο ένοπλος φέρεται να φώναξε «Αλλάχου Ακμπάρ» («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος») πριν ανοίξει πυρ.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ένας άνδρας με φωσφορίζον πορτοκαλί μπουφάν και λευκό κράνος, ένα όπλο στο χέρι, επιβιβάζεται σε ένα σκούτερ και τρέπεται σε φυγή. Φέρεται ότι προηγουμένως πυροβόλησε κάποιον στην είσοδο προτού πυροβολήσει δύο επιβαίνοντες σε ταξί.

Ο κόσμος, μόλις ακούει τους πυροβολισμούς αρχίζει να τρέχει με πανικό, ενώ ο ένοπλος έτρεξε πίσω από δύο άτομα, που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε κτίριο με βιτρίνα. Εκεί τους εγκλωβίζει και φαίνεται να πυροβολεί ξανά.

Όπως μεταδίδει η Het Laatste, οι πυροβολισμοί έλαβαν χώρα κοντά στο Saincteletteplein, δηλαδή αρκετά κοντά στο γήπεδο, όπου διεξάγεται ο αγώνας.  Όπως αναφέρεται, κανένας ύποπτος δεν έχει ακόμη συλληφθεί, ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει το σημείο.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι αστυνομικοί έφτασαν γρήγορα στο σημείο και απέκλεισαν αμέσως την περιοχή. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες κάτω υπό τις οποίες έγινε το περιστατικό.

Ο δράστης δεν έχει συλληφθεί και οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Πάντως, ο άνδρας ομολόγησε τις δολοφονίες στα social media στο «όνομα του Αλλάχ» και ζητάει συγχώρεση ενώ αναφέρει πως θέλει να πάρει εκδίκηση για τους μουσουλμάνους αδερφούς.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε μια περίοδο αυξημένης επαγρύπνησης που συνδέεται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς που έχει αυξήσει την ένταση.

Το μήνυμα του Βέλγου πρωθυπουργού

Στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

«Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», υπογραμμίζει.

Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες

Στην κατηγορία 4 ανέβηκε το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες. Αυτό ισχύει μόνο για την πρωτεύουσα του Βελγίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sudinfo, τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το στάδιο King Baudouin, όπου διεξάγεται ο ποδοσφαιρικός αγώνας Βελγίου-Σουηδίας, έχουν επίσης ενισχυθεί. Να σημειωθεί ότι η κατηγορία 4 είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Χαμάς, σύμφωνα με τη Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (Video)

Έτοιμες οι ΗΠΑ να στείλουν 2.000 στρατιώτες στο Ισραήλ – Ρωσικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα – Στο κενό οι συνομιλίες για ανθρωπιστική βοήθεια

Έτοιμες οι ΗΠΑ να στείλουν 2.000 στρατιώτες στο Ισραήλ – Ρωσικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα – Στο κενό οι συνομιλίες για ανθρωπιστική βοήθεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:59