search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:31
MENU CLOSE

Κύμα διαγραφών από Κασσελάκη, πώς τη… γλίτωσε ο Τσακαλώτος, γιατί μπλέκουν τον Τσίπρα – Ποιοι γαλάζιοι βουλευτές βγαίνουν αντάρτικο

24.10.2023 06:31
syriza new

Καλημέρα σας

Πριν σας αναλύσω τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις νέες διαγραφές, που ανακοίνωσε ο Κασσελάκης – έθεσε εκτός κόμματος Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα – θα σας πω από τον σύντομο δρόμο τι ακριβώς συμβαίνει: ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον ξέραμε, τέλος.

Διότι, μία ψυχή που είναι να βγει, ας βγει το συντομότερο. Αυτό συνέβη χθες βράδυ.

Αντί να σέρνουν τον Κασσελάκη οι αμφισβητίες όπως εκείνοι το επιθυμούν, μέχρι την τελική ρήξη και τη διάσπαση, αποφάσισε ο Κασσελάκης να επιταχύνει αυτή τη ρήξη και να τους διαγράψει ο ίδιος.

Πιθανόν δε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να είχε υπόψη του μία φράση που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες μεταξύ των ειλικρινά ανησυχούντων στελεχών για την κατάσταση του κόμματος: «Διαλυόμαστε γελοιοποιούμενοι» είναι η φράση, που εμπεριέχει μεγάλη δόση αλήθειας και ακριβούς περιγραφής των όσων συμβαίνουν. Και έσπευσε να πάρει τα μέτρα του. Αν είναι τα ορθά και τελικά δικαιωθεί θα φανεί στην πορεία.  

Νέο κόμμα

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Δεν πρέπει να έχετε παράπονο.

Από χθες το πρωί η στήλη έγραφε ότι οι διαφωνούντες της Ομπρέλας «δεν αντέχουν τον Κασσελάκη και ετοιμάζουν κόμμα»!

Τα διαβάσατε έγκαιρα.

Αλλά μόλις ξύπνησε αργότερα το μεσημέρι (καθότι η ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών πάει 7 ώρες πίσω από μας), τα διάβασε και ο ίδιος ο Στέφανος ο Κασσελάκης.

Μου λένε ότι προβληματίστηκε πολύ.

Και συνομιλούσε για αρκετές ώρες με τους συνεργάτες του για να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει την οργανωμένη αυτή κίνηση, που ουσιαστικά διασπούσε ήδη ντε φάκτο τον ΣΥΡΙΖΑ – ο Βίτσας είχε από το πρωί πει και το όνομα του νέου φορέα!

Η αποκάλυψη του κειμένου της Ομπρέλας

Και κει που το σκεφτόταν ήρθε η αποκάλυψη (από το topontiki.gr) λίγο πριν τις 8 το βράδυ (ώρα 1μμ στη Νέα Υόρκη) ότι τα ηγετικά στελέχη της Ομπρέλας (Τσακαλώτος, Φίλης, Σκουρλέτης) έχουν και κείμενο έτοιμο για να τον αμφισβητήσουν στην Κεντρική Επιτροπή του Νοεμβρίου.

Και κει άρχισε να μετρά αντίστροφα.

Μου λένε και σας το μεταφέρω, διότι πιστεύω τις πηγές μου, ότι γύρω στις 10 μία ισχυρή άποψη ήταν να διαγραφεί ο Τσακαλώτος, ως επικεφαλής όλης αυτής πτέρυγας. Αυτή η άποψη δεν επικράτησε τελικά, καθώς θεωρήθηκε too much σε αυτή τη φάση.

Αλλά μετά από ώριμες σκέψεις, περίπου τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τους Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα στην Επιτροπή Δεοντολογίας για διαγραφή!

Σύγχυση και ολίγον… Τσίπρας

Η πρώτη αντίδραση από την «Ομπρέλα» ήταν κάτι του τύπου «τι έγινε, δεν καταλάβαμε». Πρακτικά επήλθε σύγχυση: Ερμήνευσαν την κίνηση Κασσελάκη ως πολιτική αποδοκιμασία στους τρεις και όχι ως διαγραφή. Ποιος ξέρει; Μάλλον ήρθε λίγο απότομα. Ίσως δεν του το είχαν του Κασσελάκη! Αλλά έτσι είναι αυτά. Από κει που δεν το περιμένεις έρχεται καμιά φορά.

Βλέπετε, υπάρχει και η άλλη οπτική. Ότι ο Κασσελάκης έκανε αυτό που δεν τόλμησε να κάνει τόσα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάποιοι χθες βράδυ έλεγαν βέβαια ότι οι κινήσεις του νυν προέδρου έχουν την έγκριση, ου μην και την παρότρυνση του πρώην.

Αλλά αυτά ούτε επιβεβαιώνονται, ούτε μπορεί να ευσταθούν θα έλεγα. Άσχετα από το γεγονός ότι ουσιαστικά το κείμενο της Ομπρέλας ήταν περίπου μισό κατά του Κασσελάκη και το άλλο μισό κατά του Τσίπρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός, παρά τις όποιες πιέσεις να παρέμβει, παραμένει αποφασιστικά στην ουδετερότητα πάντως.

Γαλάζια αντιπολίτευση

Λένε ότι κενά στη ζωή δεν υπάρχουν. Κι όπου εντοπίζονται, τα καλύπτει η φύση και έτσι, όντως δεν υπάρχουν!

Ελλείψει λοιπόν αξιωματικής αντιπολίτευσης – λόγω εσωτερικών υποχρεώσεών της παρακαλώ – το ρόλο είναι πρόθυμοι να τον παίξουν γαλάζιοι βουλευτές, που έχουν λόγους να στέκονται κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση.

Μαθαίνω λοιπόν ότι έχουν στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ σχηματιστεί δύο γκρουπ, που από διαφορετικές οπτικές και στοχεύσεις (θα) βάλλουν κατά κυβερνητικών πολιτικών.

Μία πρώτη, αποτελείται από περίπου 8 βουλευτές. Πρόκειται κυρίως για «παλιές καραβάνες», που δεν βλέπουν να έχουν προοπτική για υπουργικό χαρτοφυλάκιο, ορισμένοι δε ίσως δεν βγουν ξανά βουλευτές. Ανάμεσά τους ο  Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Πλήρως απογοητευμένοι από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα δεν θα διστάζουν πλέον να ασκούν… δημιουργική κριτική. Για διάφορα θέματα. Απλώς για την τιμή των όπλων και την υπόληψή τους.

Υπάρχει και μία δεύτερη ομάδα, που αποτελείται κυρίως από νεότερους βουλευτές, που δεν βλέπουν «φως» υπουργικό ακόμα, αλλά θέλουν να επισημάνουν την ύπαρξή τους και τις… φιλοδοξίες τους. Μεταξύ αυτών ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Χρήστος Κέλλας, ο Βασίλης Γιόγιακας και άλλοι. Οι οποίοι επίσης θα «τα λένε». Και μεταξύ τους και προς την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

Η ανέλιξη Κασσελάκη, Δούκα «εφιάλτης» για το παλιό πολιτικό προσωπικό – Η σφήνα Παπανδρέου, ο Φαραντούρης, η Βουτυράκου κι ο Αυγενάκης 

Ο Μητσοτάκης στο Tik Tok: «Έπρεπε να είχα βγει και σε αυτή την πλατφόρμα να μιλήσω για τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές»

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός από Κασσελάκη για τον γάμο του, η μάχη των χρωμάτων ΠΑΣΟΚ-Αγγελούδη και η… Λαμία της Κατεχάκη  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:31