search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 05:38
MENU CLOSE

Κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ αναμένει, δεν σχολιάζει, αλλά… δεν χάνει και ευκαιρίες

25.10.2023 08:11
marinakis pavlos

Στάση αποστάσεων και διακριτικής αναμονής τηρεί η κυβέρνηση και η ΝΔ μπροστά στις ραγδαίες και σχεδόν καθημερινές εξελίξεις που αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν κάποιος θέλει να μάθει την επίσημη θέση της κυβέρνησης για τα τεκταινόμενα στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, τα όσα είπε τη Δευτέρα στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είναι χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δική μας δουλειά να σχολιάζουμε, ούτε να εμπλεκόμαστε, ούτε με άμεσο, ούτε με έμμεσο τρόπο (σ.σ. τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ). Είναι μια καθαρά εσωτερική διαδικασία του κάθε κόμματος, απολύτως δική τους, απολύτως σεβαστή, που δεν έχουμε καμία δουλειά εμείς να εμπλεκόμαστε και να κάνουμε το οποιοδήποτε σχόλιο».

Από την άλλη, πάντως, μέλη της κυβέρνησης είναι πιο… εύγλωττα σχετικά με τις εκτιμήσεις τους για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε ανάρτησή του στο X/Twitter, έγραψε: «Λοιπόν τα πράγματα έχουν ως εξής: ο Π. Σκουρλέτης λέει ότι ο Π. Πολάκης διέδιδε αντιεπιστημονικές απόψεις (βλ. ιβερμεκτίνη κ.λπ.) ο Πολάκης απάντησε ότι ο Σκουρλέτης είναι ανεπάγγελτος κ.λπ. Ο Δ. Παπαδημούλης έκανε κριτική στον Σ. Κασσελάκη και ο επίσημος υποστηρικτής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Μωραΐτης τον ειρωνεύεται γράφοντας για τα 44 σπίτια του, που όταν τα λέγαμε εμείς ήμασταν λαϊκιστές. Ο Τζούμακας είπε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι φυτευτός και διαπλεκόμενος και ο Ν. Φίλης ζήτησε “σεβασμό στην διαφορετική άποψη…”. Ο δε Κασσελάκης αποδεικνύεται ότι την εποχή του Αντιμνημονίου το οποίο καβάλησε τότε ο Α. Τσίπρας για να γίνει ΠΘ, ήταν φανατικά με το Μνημόνιο, ψήφιζε Σαμαρά και αγωνιούσε μήπως κερδίζει ο Τσίπρας και βρεθούμε εκτός ευρώ… Όπως και να το δει κανείς οι τίτλοι τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά».

Τίτλοι τέλους ή όχι, το σίγουρο είναι ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει γραμμή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να αφήνει τις όποιες ευκαιρίες της δίνουν τα στελέχη του κόμματος για «πυρά» να πάνε χαμένες. Αυτό σημαίνει ότι:

·        Για το κυβερνών κόμμα και την κυβέρνηση, ο Στέφανος Κασσελάκης αποτελεί μέρος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι συνδεδεμένο με τον Παύλο Πολάκη και το Νίκο Παππά και, σύμφωνα με τη «γραμμή», της τοξικής και μη παραγωγικής αντιπολίτευσης.

·        Ταυτόχρονα, κάθε «άνοιγμα» για «χτύπημα» στον ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιείται. Αυτό έκανε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, ο οποίος ανέφερε ότι «ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αποκάλυψε έναν υπόγειο μηχανισμό μαύρης προπαγάνδας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης, στον οποίο επώνυμοι αρθρογράφοι εφημερίδων διαχειρίζονταν δεκάδες λογαριασμούς στα social media, καθώς και τους λογαριασμούς του Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό που όλα τα προηγούμενα χρόνια οργάνωνε δολοφονίες χαρακτήρων, διέσπειρε fake news και δημιουργούσε υβριστικά hashtags. Τα συγκεκριμένα ζητήματα ξεφεύγουν κατά πολύ από τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και επιβάλλεται να απαντηθούν».

Από εκεί και πέρα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν να δουν ποιες θα είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – δηλαδή, αν τελικά υπάρξει διάσπαση ή όχι – πότε θα εκδηλωθούν και πώς αυτές θα αποτυπωθούν στις επόμενες δημοσκοπήσεις. Κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται περίπου ισόπαλοι σε κάποιες μετρήσεις, χωρίς, ωστόσο, η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αμφισβητούνται έστω και ελάχιστα.

Διαβάστε επίσης:

Ραγκούσης για Κασιμάτη: Θα την αφήσω μόνη στα ψέματά της

ΣΥΡΙΖΑ: Ενωτική παρέμβαση Σβίγκου- Βασιλειάδη: Σαν γροθιά το κόμμα απέναντι στην κυβέρνηση – Δεν περισσεύει κανείς

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης συγκροτεί το πρώτο πολιτικό διευθυντήριο – Μετέχει και η Έφη Αχτσιόγλου!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07