search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 12:45
MENU CLOSE

Ο γρίφος με τις διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ και το μορατόριουμ της Ομπρέλας – H μάχη των δημάρχων μετά τον Μπακογιάννη

27.10.2023 06:35
kasselakis new

Καλημέρα σας

Σας είχα ενημερώσει από χθες ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν «κυανόκρανοι» που προσπαθούν να πείσουν τον Στέφανο Κασσελάκη να πάρει πίσω τις διαγραφές στελεχών.

Για την ακρίβεια, τον παροτρύνουν να μην επιμείνει στην παραπομπή των «4» στην επιτροπή δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, αλλά να τους δώσει συγχωροχάρτι – μάλλον για να μηδενίσουν το κοντέρ των ακροτήτων και να αρχίσουν να μετράνε από την αρχή, ποιος ξέρει.

Να διευκρινίσουμε «κυανόκρανοι» δεν είναι ο Τσακαλώτος ή ο Δραγασάκης. Αλλά άλλα στελέχη του «ενδιάμεσου» χώρου, που θέλουν να τα έχουν καλά με όλους.

Ο Τσακαλώτος δεν είναι «κυανόκρανος» διότι είναι από τη μία πλευρά καθαρά – αυτή των ακραίων επικριτών του Κασσελάκη. Γι’ αυτό και πήγε και βρήκε τον αρχηγό και απαίτησε να μην γίνουν οι διαγραφές. Αλλά να επιτραπεί στον Φίλη να βρίσκει νέους χαρακτηρισμούς για τον πρόεδρο, στον Σκουρλέτη να λέει διάφορες ακρότητες κατά του Τσίπρα και στον Βίτσα να σκαρφίζεται νέα κόμματα και περίεργες ονομασίες γι’ αυτά.

Σας λέω τι φαίνεται να υπάρχει μετά τα χθεσινά, καθώς η παρουσία του Κασσελακη και πάλι στην Ελλάδα, έχει επιδράσει κάπως στο κλίμα και μάλιστα οι συζητήσεις που έκανε και με Τσακαλώτο και με Αχτσιόγλου είχαν ενδιαφέρον.

Από τη μία η «Ομπρέλα» δείχνει διατεθειμένη να κάνει μορατόριουμ στις επιθέσεις της εναντίον του Κασσελάκη.

Μέχρι να δει τις προθέσεις του μετά τις πιέσεις για μη εκκίνηση της διαδικασίας διαγραφών.

Εάν υπαναχωρήσει ο αρχηγός, τότε μπορεί να μετριαστεί για λίγο η αμφισβήτηση, έως την τελική ρήξη βέβαια, καθώς στο συνέδριο δεν φαίνεται να «κουμπώνουν» αυτά τα κομμάτια.

Από την άλλη ο Κασσελάκης, έδειξε μεν αποφασισμένος να μην κάνει πίσω, αλλά πολλοί λένε ότι μία χαραμάδα την άφησε. Και πως θα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις το Σαββατοκύριακο.

Το να κάνει πίσω πάντως είναι ιδανική συνταγή πολιτικής αυτοκτονίας. Αρχηγός που ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές, καταστατικές παραβιάσεις και υπονομευτικές κινήσεις και μάλιστα παίρνει πίσω τέτοιες αποφάσεις, όπως των διαγραφών, καλύτερα να ξανακάνει βαλίτσες…

Ή μάλλον, ας μην ξεπακετάρει καν τώρα που έφερε τα χειμωνιάτικα από την Αμερική. Μπορεί να μην του χρειαστούν καν…

Το ντέρμπι των δημάρχων, μετά την έξοδο Μπακογιάννη

Οι δημοτικές εκλογές τέλειωσαν – όπως τέλειωσαν τέλος πάντων – αλλά τώρα άρχισαν άλλα ντράβαλα.

Το θέμα μας είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, που έχει αρχαιρεσίες κατά τον Φεβρουάριο για την εκλογή νέου προέδρου και προεδρείου φυσικά.

Πού είναι το ενδιαφέρον; Στο ότι με την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη, η ΝΔ πρέπει να βρει υποψήφιο που να συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις της, διότι σε αντίθεση περίπτωση κινδυνεύει να σκορπίσουν οι δήμαρχοί της και να χάσει την Ένωση.

Η ΝΔ βλέπετε είχε ανακοινώσει από καιρό ότι θα υποστηρίξει Μπακογιάννη. Αλλά οι Αθηναίοι της χάλασαν τα σχέδια – και του Μπακογιάννη τα σχέδια πρωτίστως.

Πρώτη επιλογή φαίνεται μάλλον να είναι ο νυν πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, που διαδέχθηκε τον Δημήτρη Παπαστεργίου. Αλλά ερείσματα στο χώρο των γαλάζιων δημάρχων έχει και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Και το σταυρόλεξο αυτό δεν είναι εύκολο.

Ο δήμαρχος Βάρης, Βουλιαγμένης, Βούλας δείχνει να έχει ισχυρά ερείσματα όχι μόνο στους δημάρχους που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία αλλά και ευρύτερα στους εκλεγμένους χωρίς κομματικό χρίσμα και συγκεντρώνει έτσι ισχυρές πιθανότητες να είναι ευρύτερα αποδεκτή μια υποψηφιότητα του. Πολλοί δε είναι εκείνοι που που ισχυρίζονται ότι η εμπειρία του Κωσταντέλλου στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι από τα εχέγγυα για μια καλή πορεία της ΚΕΔΕ.

Για την άλλη πλευρά, την κεντροαριστερή, επίσης δεν είναι εύκολο το πεδίο. Διότι έχει μεν ισχυροποιηθεί εκλέγοντας πολλούς δημάρχους αυτή τη φορά, αλλά παραμένει μειοψηφία. Βέβαια υπάρχουν οι συμμαχίες. Που μετράνε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μαθαίνω δε ότι από τα πιο ισχυρά ονόματα που παίζουν για να εκπροσωπήσουν αυτό το χώρο είναι του Γιάννη Κωνσταντάτου. Ο νεαρός δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης εκλέχτηκε τρίτη φορά και με άνεση δήμαρχος, είναι από τη νέα γενιά και δείχνει ορεξάτος.

Διαβάστε επίσης

Οι υποψήφιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για να φύγουν με την Ομπρέλα, η επικοινωνία Κασσελάκη με Έφη και οι συσκέψεις Παππά και 6+6

Κύμα διαγραφών από Κασσελάκη, πώς τη… γλίτωσε ο Τσακαλώτος, γιατί μπλέκουν τον Τσίπρα – Ποιοι γαλάζιοι βουλευτές βγαίνουν αντάρτικο

Η ανέλιξη Κασσελάκη, Δούκα «εφιάλτης» για το παλιό πολιτικό προσωπικό – Η σφήνα Παπανδρέου, ο Φαραντούρης, η Βουτυράκου κι ο Αυγενάκης 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 12:37