search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 12:05
MENU CLOSE

Τι δείχνει και τι αποκαλύπτει το βίντεο του ισραηλινού στρατού με την τελευταία επιχείρηση μέσα στη Γάζα (videos)

27.10.2023 12:21
israel_army_new

Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη νυχτερινή εισβολή στην Λωρίδα της Γάζας, στις 26 Οκτωβρίου, το οποίο συνοδεύτηκε από ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η επιχείρηση έγινε στο πλαίσιο «προετοιμασίας των επόμενων φάσεων του πολέμου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «άρματα μάχης και μονάδες πυροβολικού έπληξαν πολλούς πυρήνες τρομοκρατών, υποδομές και εγκαταστάσεις εκτόξευσης ρουκετών» και στη συνέχεια «οι στρατιώτες επέστρεψαν στο ισραηλινό έδαφος».

Το Al Jazeera χαρακτηρίζει προπαγανδιστικό το βίντεο, με το οποίο εστάλη μήνυμα στην ισραηλινή κοινωνία και στη διεθνή κοινότητα. Στόχος του Ισραήλ είναι να πείσει τους Ισραηλινούς ότι «δεν καθόμαστε και περιμένουμε, αλλά κάνουμε κάτι».  Πρόκειται για σημαντικό μήνυμα καθώς ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να διασκεδάσει τις αμφιβολίες και τις αβεβαιότητες στον ισραηλινό πληθυσμό για το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει αρχίσει η προαναγγελθείσα χερσαία εισβολή στην Γάζα.

Αντί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ανοιχτά τις φημολογούμενες διαφορές μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας για το τι θα πρέπει να γίνει, ο ισραηλινός στρατός δίνει στη δημοσιότητα ένα βίντεο, που μπορεί να ερμηνευτεί ως «προετοιμασία του στρατού και δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες». Εφόσον αυτό το μήνυμα περάσει στην ισραηλινή κοινωνία, τότε το βίντεο πέτυχε τον στόχο του για τον κατευνασμό των εσωτερικών εντάσεων, υποστηρίζει το Al Jazeera.

Υπάρχει όμως ένα δεδομένο: οι Ισραηλινοί είναι μια κοινωνία στρατιωτικοποιημένη και οι πολίτες περνούν συνεχώς από διάφορες φάσεις στρατιωτικής εκπαίδευσης και προετοιμασίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κρίνουν και τις στρατιωτικές κινήσεις. Οι περισσότεροι θα έχουν αντιληφθεί ότι η δύναμη που φαίνεται στο βίντεο είναι μια ίλη αρμάτων μάχης, αποτελούμενη από 12-15 τανκς Μέρκαβα, υποστηριζόμενη από εκσκαφείς και από μονάδες πυροβολικού που πλήττουν θέσεις από απόσταση. Οι χερσαίες δυνάμεις έχουν υποστήριξη από αέρος, ενώ όλη η επιχείρηση κινηματογραφείται από drones. Οι Ισραηλινοί θα πρέπει να έχουν προσέξει το προσεκτικό μοντάζ που έχει γίνει ώστε να σταλεί το μήνυμα για τις δυνατότητες του στρατού να εισβάλει στη Γάζα, να εκτελεί μία επιχείρηση και να αναδιπλώνεται.

Όμως οι Παλαιστίνιοι μαχητές στην Γάζα μπορούν να δουν αυτές τις εικόνες με διαφορετική ματιά. Το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς αναμφίβολα αναλύει την τακτική των Ισραηλινών, για να ξέρει τι μπορεί να περιμένει και γιατί είναι προετοιμασμένος ο ισραηλινός στρατός.

Ο αναλυτής του Al Jazeera, Ζόραν Κούσοβατς, δεν αποκλείει το βίντεο αυτό να έχει σκοπό να παραπλανήσει τον εχθρό και τελικά τα σχέδια επίθεσης του Ισραήλ να είναι εντελώς διαφορετικά. Ωστόσο τονίζει ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο σε αυτό το στάδιο κάποιες μονάδες να επιχειρούν μόνο για την παραγωγή ενός βίντεο και στη συνέχεια να αλλάξουν επιχειρησιακές μεθόδους.

Πέρα από την προφανή προπαγανδιστική πρόθεση, ο ισραηλινός στρατός με το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει και κάποια πράγματα που μάλλον δεν θα έπρεπε να γνωρίζει ο εχθρός.

Το πρώτο είναι ότι οι Ισραηλινοί θα γκρεμίσουν οι ίδιοι τμήματα του τείχους που έχουν υψώσει γύρω από την Λωρίδα της Γάζας με μπουλντόζες, τις οποίες θα ακολουθούν τεθωρακισμένα. Στο βίντεο φαίνεται μία μπουλντόζα που εξουδετερώνει νάρκες και μια άλλη που ακολουθεί τις βγάζει στην άκρη για να δημιουργήσει διάδρομο από τον οποίον θα περάσουν τα τεθωρακισμένα και τα τανκς. Σε αυτή την επιχειρησιακή μονάδα συμμετέχει ένα άρμα που εκτελεί βοηθητική αποστολή, για να ρυμουλκήσει προς τα πίσω οποιοδήποτε όχημα παγιδευτεί σε νάρκες, ή δεχτεί επίθεση με ρουκέτες και αντιαρματικούς πυραύλους.

Οι πιο αποκαλυπτικές λεπτομέρειες του βίντεο αφορούν τις τακτικές ανάπτυξης των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων που τα συνοδεύουν. Συνήθως τα τανκς που έρχονται σε επαφή με τον εχθρό παρατάσσονται παράλληλα σε ένα ευρύ μέτωπο, το ένα δίπλα στο άλλο, σε απόσταση 20-50 μέτρων μεταξύ τους.

Συνοδεύονται και ακολουθούνται στενά από άνδρες του πεζικού, που έχουν ως αποστολή να αντιμετωπίσουν τις αντίπαλες δυνάμεις που πιθανώς έχουν στήσει ενέδρες. Οι αμυνόμενοι όμως έχουν στη διάθεσή τους χρόνο για να οργανώσουν ένα πλήγμα στα προπορευόμενα οχήματα, από κοντινή απόσταση, ενώ το πεζικό που ακολουθεί μπορεί να γίνει εύκολος στόχος.

Όμως ο ισραηλινός στρατός στο βίντεο φαίνεται να αναπτύσσεται κατά σειρά, κάτι που είναι πιο ριψοκίνδυνη προσέγγιση των αμυντικών γραμμών. Όταν τα τανκς και οι μονάδες πεζικού, αναπτυχθούν σε ευρύ μέτωπο, οι αμυνόμενοι πρέπει να καλύψουν πολύ μεγάλο πλάτος μετώπου. Ο επιτιθέμενος έχει το πλεονέκτημα ότι αρκετά τανκς μπορούν να επικεντρώνουν τα πυρά σε ένα σημείο του μετώπου που έχουν μπροστά τους. Όταν όμως ο επιτιθέμενος κινείται κατά στήλη, τότε μόνο το προπορευόμενο άρμα μπορεί να πλήξει στόχο. Σε περίπτωση που ακινητοποιηθεί, τα οχήματα που ακολουθούν πρέπει να το παρακάμψουν κάνοντας ριψοκίνδυνες μανούβρες σε πιθανά ναρκοπέδια, ή να πέσουν σε άλλες ενέδρες.

Στο βίντεο φαίνεται επίσης ότι το πεζικό μένει μέσα σε τεθωρακισμένα κατά την προέλαση. Άρα, ο ισραηλινός στρατός πιστεύει ότι δεν θα συναντήσει σημαντική αντίσταση στα πρώτα 2-3 χιλιόμετρα ανοιχτού πεδίου μάχης, αντιθέτως εκτιμά ότι θα βρει αντίσταση όταν οι δυνάμεις του φτάσουν στα πρώτα κτήρια στα περίχωρα της πόλης της Γάζας.

Επιπλέον, από το βίντεο βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι μονάδες διοικούνται από το έδαφος, σε επίπεδο τάγματος, καλύπτοντας τους τρεις ή τέσσερις λόχους που εμπλέκονται σε κάθε γραμμή προέλασης. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι οι διοικητές θα έχουν σαφή επισκόπηση του πεδίου μάχης από τα drones.  Αυτός ο τρόπος αφορά όμως συντονισμό κινήσεων, ενώ κρίσιμες αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο θα πρέπει να λαμβάνονται από έμπειρους αντισυνταγματάρχες.

Από το βίντεο αυτό, που εξυπηρετεί περισσότερο επικοινωνιακούς σκοπούς, δεν προκύπτει καμία ένδειξη για το αν θα γίνει τελικά χερσαία επίθεση των Ισραηλινών. Αλλά η Χαμάς είναι σίγουρη ότι το Ισραήλ θα επιχειρήσει μια τέτοια επίθεση και περιμένει.

Διαβάστε επίσης:

Διχασμένη η κοινή γνώμη στο Ισραήλ – Οι μισοί δεν θέλουν χερσαία εισβολή στη Γάζα

Μέιν: Βρέθηκε σημείωμα στο σπίτι του μακελάρη – Τι εκτιμούν οι αρχές (videos)

Ο στρατός των ΗΠΑ έπληξε δυο εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 11:51