search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:39
MENU CLOSE

28η Οκτωβρίου: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την επέτειο του «Όχι»

28.10.2023 14:14
SHMAIES_HLIOFANEIA
Eurokinissi

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε τη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στα Χανιά.

Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας η σημερινή και η σκέψη μας γυρίζει 83 χρόνια πίσω, σε αυτούς που είπαν το μεγάλο «ΟΧΙ», στα νέα παιδιά που πολέμησαν στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας. Τιμούμε πρωτίστως αυτούς οι οποίοι δεν γύρισαν ποτέ πίσω στις οικογένειές τους, σε ένα ζεστό σπίτι ή έστω για μία αξιοπρεπή κηδεία.

Ογδοντατρια χρόνια μετά, η χώρα μας στέκεται ως πυλώνας σταθερότητας σε μία ταραγμένη γειτονιά. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, ισχυρές, εγγυώνται την αποτρεπτική μας ισχύ. Αλλά βέβαια, η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ορισμένες σαφείς προϋποθέσεις: μια ισχυρή οικονομία, ισχυρές και σταθερές συμμαχίες και κυρίως την ενότητα του ελληνικού λαού.

Αυτή η ενότητα, η οποία επιδείχθηκε με τόση αυταπάρνηση πριν από 83 χρόνια, πρέπει να αποτελεί πάντα τον οδηγό για το μέλλον, για τον τρόπο με τον οποίον η χώρα μας θα αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία και θα εξέρχεται από κάθε κρίση ισχυρότερη.

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».

Ο Πρωθυπουργός παρέστη επίσης στην επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης, όπου κατέθεσε στεφάνι. Στη συνέχεια, παρακολούθησε την παρέλαση στο κέντρο των Χανίων.

Το μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη

Το δικό του μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου έστειλε μέσα από ανάρτησή του στο Twitter ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε ότι «πριν από 83 χρόνια, στις 28 Οκτωβρίου 1940, ο ελληνικός λαός αποφάσιζε να αντισταθεί στις αξιώσεις του φασιστικού Άξονα με μια πάνδημη ανταπόκριση», ενώ σε άλλο σημείο της δήλωσής του σημείωσε ότι «μέσα από τις στάχτες του πολέμου και παρά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχτηκε από τις ναζιστικές δυνάμεις στη συνέχεια, ο ελληνικός λαός βγήκε πιο δυνατός», συμπληρώνοντας ότι «αυτή η δύναμη ήταν που τον ώθησε να αναδείξει τις έννοιες της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας σε κυρίαρχες και καθοριστικές, όσο κι αν αυτές οι επιλογές του επιφύλαξαν νέα βάσανα και θυσίες, όσο κι αν τις πλήρωσε με αίμα».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

«Πριν από 83 χρόνια, στις 28 Οκτωβρίου 1940, ο ελληνικός λαός αποφάσιζε να αντισταθεί στις αξιώσεις του φασιστικού Άξονα με μια πάνδημη ανταπόκριση. Τους επόμενους μήνες μετέτρεψε μια, κατά τα φαινόμενα, άνιση μάχη σε μια ένδοξη σελίδα της Ιστορίας μας, που ενέπνευσε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέσα από τις στάχτες του πολέμου και παρά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχτηκε από τις ναζιστικές δυνάμεις στη συνέχεια, ο ελληνικός λαός βγήκε πιο δυνατός. Αυτή η δύναμη ήταν που τον ώθησε να αναδείξει τις έννοιες της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας σε κυρίαρχες και καθοριστικές, όσο κι αν αυτές οι επιλογές του επιφύλαξαν νέα βάσανα και θυσίες, όσο κι αν τις πλήρωσε με αίμα.

Οι αξίες που σφυρηλάτησε ο λαός μας στο αμόνι του πολέμου και αργότερα της Αντίστασης, η επιθυμία για ελεύθερη σκέψη, για ελεύθερη ζωή και για ειρήνη, είναι πανανθρώπινες μα και πάντα επίκαιρες. Σήμερα που ο ναζισμός διεκδικεί και πάλι το δικό του μερίδιο μίσους και αίματος, συχνά καμουφλαρισμένος, που επιχειρείται να ξαναγραφτεί η Ιστορία, που στα πεδία των μαχών περισσεύει η οδύνη, που οι άμαχοι πληρώνουν υψηλό φόρο αίματος, τα μαθήματα της δικής μας Ιστορίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να αφήσουν κανέναν μας αδιάφορο. Είναι τα μεγαλύτερα μαθήματα για την αξία της ανθρώπινης ζωής και της ελευθερίας. Για το δίκιο που κανένα κανόνι δεν μπορεί να το νικήσει. Για τα συλλογικά κατορθώματα που κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει. Αν το θέλουμε όλοι, μπορούμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε και στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρακολουθήσει την παρέλαση και αμέσως μετά δήλωσε:

«Xρόνια πολλά σε όλες τις Eλληνίδες και σε όλους τους Έλληνες.

Eίναι μια συγκινητική μέρα για τη χώρα μας, για το έθνος μας για όλο τον ελληνισμό. Eίναι η ημέρα που ογδόντα τρία χρόνια πριν, η Eλλάδα ξάφνιασε όλη την υφήλιο. Πολύ πιο δυνατές χώρες, θεωρητικά δυνατές χώρες από την Ελλάδα, έπεσαν μέσα σε λίγες μέρες, σε λίγες εβδομάδες.

Eμείς, ο ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ και πέτυχε το ακατόρθωτο. Πέτυχε μία αντίσταση η οποία άλλαξε την Ιστορία.

Είμαστε η μόνη χώρα η οποία γιορτάζει και την απελευθέρωση και την αντίσταση ενάντια στο φασισμό.

Πρέπει να θυμόμαστε αυτή τη μέρα, να αντλούμε έμπνευση από τους αγώνες του ελληνικού λαού και να συνειδητοποιούμε κάθε μέρα ότι ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε τη χώρα μας, την ελευθερία μας είναι με το να είμαστε μία ενωμένη κοινωνία. Μια κοινωνία η οποία με ένα αίσθημα συλλογικότητας μπορεί να χτίσει μια πραγματικά δυνατή οικονομία η οποία με τη σειρά της θα υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις.

Πάνω από όλα όμως είναι η ενότητα μεταξύ μας και αυτήν θα υπηρετήσω προσωπικά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χρόνια πολλά σε όλους και όλες».

Κουτσούμπας: «Οι λαοί που αγωνίζονται για τη λευτεριά βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας»

Δήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 έκανε ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, «παντού και πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας βρίσκονται οι λαοί που αντιστέκονται και αγωνίζονται για τη λευτεριά και το δίκιο τους, που υψώνουν ανάστημα στη βία των κατακτητών και των εκμεταλλευτών.

Αυτό κρίνεται σήμερα με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, αυτό θα κριθεί αύριο στους μεγάλους αγώνες που έχουν όλοι οι λαοί μπροστά τους».

Διαβάστε επίσης:

Πλημμύρες: “Καν’ το όπως ο Κικίλιας” – Τι προσπαθεί να προλάβει ο υπουργός μετά το κάζο με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες

Δ. Μάντζος: «Η κυβέρνηση να εξηγήσει την αποχή της από το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα»

Σπαρτιάτες: Περνάνε άμεσα την πόρτα της εισαγγελέως – Τι θα συμβεί εάν χάσουν τις βουλευτικές έδρες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:31