search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:27
MENU CLOSE

Σπαρτιάτες: Περνάνε άμεσα την πόρτα της εισαγγελέως – Τι θα συμβεί εάν χάσουν τις βουλευτικές έδρες

28.10.2023 10:08
spartiates vouli 666- new

Με fast track διαδικασίες η κυβέρνηση στέλνει στην πόρτα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη τους «10+1» Σπαρτιάτες (δέκα βουλευτές και ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες Κωνσταντίνος Φλώρος) προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Το εισαγγελικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή την ώρα που ο Ηλίας Κασιδιάρης βρισκόταν εκτός φυλακών, με πενθήμερη άδεια και το οποίο αναφέρει ότι οι έντεκα βουλευτές φαίνεται να ήταν προσωπική του επιλογή κι όχι του Βασίλη Στίγκα, αποτελεί το πρώτο βήμα μιας ποινικής διαδρομής που μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και στην έκπτωση σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας από το βουλευτικό αξίωμα.

Δύο + ένα σενάρια

Με τη διαδικασία των ενστάσεων στο Εκλογοδικείο να τρέχει παράλληλα, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την τύχη του κόμματος εάν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποδώσει κατηγορίες στους έντεκα βουλευτές:

-Η διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών στις περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή οι Σπαρτιάτες

-Η κατανομή των εδρών στα κόμματα που βρίσκονται στη Βουλή.

Σε αυτή την περίπτωση οι έδρες θα μοιραστούν στα κόμματα, από το μικρότερο σε κοινοβουλευτική δύναμη, ξεκινώντας από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η ΝΔ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μπορεί να κερδίσει δύο έδρες.

Ένα τρίτο σενάριο το οποίο ωστόσο, φαντάζει απίθανο είναι η διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Κι αυτό γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα και οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων ήταν τόσο μεγάλες και καθαρές (22,73 η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ) που δεν δημιουργούν «πρόβλημα» στο εκλογικό σκηνικό.

Ο ρόλος του εκλογοδικείου

Ρόλο κλειδί για τις όποιες εξελίξεις σε κοινοβουλευτικό πεδίο που αφορούν στην έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα, κρατά το Εκλογοδικείο που θα εξετάσει και θα κρίνει τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί κατά των Σπαρτιατών και του προέδρου του Βασίλη Στίγκα.

Η πρώτη ένσταση φέρεται να κατατέθηκε από άτομα με αρχικά Δ.Π. και Φ.Α. εναντίον της εκλογής του Β΄ Πειραιά, Αλέξανδρου Ζερβέα, αλλά και κατά της απόφασης 174/2023 του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου κατά το μέρος που αφορά την ανακήρυξη των βουλευτών. Η δεύτερη ένσταση κατατέθηκε από τον Κ. Π. ο οποίος στρέφεται κατά των: Βασίλη Στίγκα, πρόεδρου του κόμματος Σπαρτιάτες και βουλευτή Β3 εκλογικής περιφέρειας Νότιου τομέα Αθηνών, Πέτρου Δημητριάδη, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και Ακριβής Πετροπούλου, αναπληρωματικής βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης.

Η τρίτη ένσταση κατατέθηκε από τον Η.Β. και στρέφεται κατά της χρήσης και διατήρησης του εθνικού προσδιορισμού του εμβλήματος του κόμματος των Σπαρτιατών.

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο το οποίο λειτουργεί εν προκειμένω, ως Εκλογοδικείο, σύμφωνα με υψηλόβαθμες κοινοβουλευτικές πηγές, θα συνυπολογίσει στην κρίση του ενδεχόμενες διώξεις από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι η δίωξη από μόνη της και η παραπομπή στο δικαστήριο δεν μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βουλευτικής έδρας.

«Αν αυτή η ποινική απόφαση ληφθεί υπ’ όψιν από το Ειδικό Δικαστήριο, είναι στην κρίση του να πει ότι κακώς ανακηρύχθηκαν. Αυτό πράγματι μπορεί να οδηγεί σε μια σειρά από πράγματα, ανάμεσα στα οποία μία εκδοχή είναι οι επαναληπτικές εκλογές, μπορεί να είναι και κάτι άλλο», ανέφερε κι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Ο Βασίλης Στίγκας πάντως, μετά από ημέρες αφωνίας για τη δικογραφία που σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση των καταγγελιών περί εξωκοινοβουλευτικών κέντρων τύπου «Greek Mafia» και «Don Corleone» που καθοδηγούν και ποδηγετούν τους βουλευτές του κόμματός του, σε συνεντεύξεις του επέμενε ότι αυτός κρατά τα ηνία των Σπαρτιατών.

«Φυσικά και μας στήριξε στις εκλογές, όμως δεν ήταν κάτι που εγώ επιδίωξα», ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 για να συμπληρώσει πως «δεν υπάρχει κρυφή συμμετοχή του στο κόμμα. Στην ηγεσία βρίσκομαι μόνο εγώ».

Ενδεχόμενη δίωξη θα επιφέρει σε πρώτη φάση αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης των Σπαρτιατών. Όπως είχε συμβεί και το 2013 με τη Χρυσή Αυγή, σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα προωθήσει προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση για το πάγωμα της κρατικής επιχορήγησης. Μέχρι στιγμής ο Βασίλης Στίγκας που έχει τη σφραγίδα του κόμματος, έχει εισπράξει περίπου 40.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: «Ημέρα ντροπής για τον ελληνικό λαό η αποχή από το ψήφισμα για Γάζα»

Σύνοδος Κορυφής: Σκληρή μάχη για προϋπολογισμό και Σύμφωνο Σταθερότητας

Η… ρωμαϊκή βίλα της Βασιλίσσης Όλγας: Η πρώτη σύγκρουση του Δούκα με την κυβέρνηση και πώς ο νέος δήμαρχος «στρεσάρει» το Μαξίμου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:27