search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:28
MENU CLOSE

Σύνοδος Κορυφής: Σκληρή μάχη για προϋπολογισμό και Σύμφωνο Σταθερότητας

28.10.2023 09:01
evropaiki enoso synodos 876- new

Αν κρίνει κάποιος από τα όσα είπε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ως το τέλος του χρόνου προβλέπεται ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ στο εσωτερικό της Ένωσης, όσον αφορά στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού της και στη συζήτηση σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο Κ. Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους ήταν σαφής:

• Η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει πρόσθετα κονδύλια για το μεταναστευτικό, το Ταμείο Αλληλεγγύης (απ’ όπου η Ελλάδα προσδοκά να λάβει ενισχύσεις για τις καταστροφές στη Θεσσαλία), το νέο αναπτυξιακό εργαλείο STEP και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

• Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια αναθεώρηση που θα περιλαμβάνει μόνο τα 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία και όχι επιπλέον πόρους για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές.

• Η συζήτηση για το θέμα είναι δύσκολη, ωστόσο, μέχρι το Δεκέμβριο θα πρέπει να έχει καταλήξει κάπου, έστω κι αν «υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για αύξηση του προϋπολογισμού, πέραν της δέσμευσης της Ευρώπης να στηρίξει την οικονομία».

Εν ολίγοις, η πρόοδος που συντελέστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, σχετικά με το ζήτημα της αναθεώρησης του προϋπολογισμού της ΕΕ φαίνεται ότι ήταν μάλλον… ισχνή και πλέον μένει να φανεί αν μπορεί να επιτευχθεί ένας στρατηγικός συμβιβασμός μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αναλυτές εκτιμούν ότι η όλη συζήτηση για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ – ειδικά όσον αφορά στα κονδύλια για την Ουκρανία – αναμένεται να βρει μπροστά της δύο μεγάλα εμπόδια: την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, οι, ας πούμε, πιο φιλορωσικές κυβερνήσεις των οποίων αναμένεται να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην περάσει η χρηματοδότηση προς το Κίεβο ή, εν πάση περιπτώσει, να μην περάσει «αβρόχοις ποσί».

Περί αμυντικών δαπανών

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε «τη μεγάλη έμφαση που δίνει η Ελλάδα στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, όπως τους κάνει η Ευρώπη, για να μην κινηθούν διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος. Είναι μία επιχειρηματολογία που ουσιαστικά για πρώτη φορά αναπτύχθηκε από εμένα, βλέπω ότι αποκτά μεγάλη δυναμική, και από άλλα κράτη-μέλη. Και ελπίζω, τελικά, ότι αυτή η εξαίρεση του τρόπου λογιστικής απεικόνισης των αμυντικών δαπανών θα υιοθετηθεί τελικά, όταν συμφωνήσουμε τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Υπενθυμίζεται ότι η εξαίρεση – ή, τέλος πάντων, η «ειδική μεταχείριση», από λογιστικής άποψης – των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό ελλείμματος και χρέους – λόγω των… ειδικών συνθηκών που επικρατούν στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία – είναι εδώ και χρόνια ένα πάγιο αίτημα της Αθήνας προς τις Βρυξέλλες, αν και μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν έχει τείνει ευήκοον ους. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης μετά από σχεδόν 30 χρόνια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δεν αποκλείεται δώσει μια νέα δυναμική στο συγκεκριμένο αίτημα (πολλές χώρες έχουν αυξήσει σημαντικά τα κονδύλια για την αμύνα), αν και η ευρωπαϊκή… παράδοση θέλει τις συζητήσεις για παρόμοια ζητήματα συνήθως να τραβάνε σε μάκρος εντός ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Η… ρωμαϊκή βίλα της Βασιλίσσης Όλγας: Η πρώτη σύγκρουση του Δούκα με την κυβέρνηση και πώς ο νέος δήμαρχος «στρεσάρει» το Μαξίμου

Κασσελάκης: Θέμα κοινής λογικής, ηθικής και ανθρωπιάς η στήριξη του ΕΚΑΒ και των εργαζομένων του με σωστές αμοιβές

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Αιχμές για τη στάση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, «μάχη» για επιπλέον ευρωπαϊκά κονδύλια (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:27