search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:07
MENU CLOSE

Έμεινε στα λόγια η Χεζμπολάχ: Απειλές ΗΠΑ παρά τις αποστάσεις Νασράλα

03.11.2023 20:41
nasrala1-NEW

Μια «ρυθμισμένη» αντίδραση φαίνεται πως ετοιμάζει η Χεσμπολάχ έτσι ώστε να μην υπάρξει απαραίτητα ένας πόλεμος Ισραήλ-Λιβάνου, με τον ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, να παίρνει σαφείς αποστάσεις από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και να μιλά με… γρίφους για την πιθανότητα κλιμάκωσης στο μέτωπο του Λιβάνου, εξέλιξη που, όπως λέει, εξαρτάται από τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα, την ώρα που οι Ισραηλινοί δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο στη Λωρίδα. Παρ’ όλα αυτά ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου φρόντισε να αντιδράσει ακόμα και στις… αποστάσεις του Νασράλα και να εξαπολύσει νέες απειλές.

“Ούτε η Χεζμπολάχ ούτε κανένας άλλος παράγοντας, κρατικός ή μη, δεν πρέπει να επιδιώξει να επωφεληθεί από τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προειδοποίησε σήμερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, αντιδρώντας στην ομιλία του επικεφαλής της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, του Χασάν Νασράλα.

“Δεν θα υπεισέλθουμε σε έναν λεκτικό πόλεμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν ούτε την κλιμάκωση ούτε τη διεύρυνση της σύγκρουσης που η Χαμάς εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αυτός.

“Αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν πιο αιματηρό πόλεμο από εκείνον του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν η σύγκρουση να επεκταθεί στον Λίβανο. Η καταστροφή που θα επακολουθούσε για τον Λίβανο και τον λαό του θα ήταν αδιανόητη, και μπορεί να αποφευχθεί”, δήλωσε.

Κατά την ομιλία του, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ επιτέθηκε βίαια στις ΗΠΑ, την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Ισραήλ.

“Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον στόλο σας, με τον οποίο μας απειλείτε”, δήλωσε.

Κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι “εξ ολοκλήρου υπεύθυνες για τον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα”, εκτιμώντας ότι το “Ισραήλ δεν είναι παρά ένα όργανο”.

«100% Παλαιστινιακή» η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Η ομιλία του Νασράλα αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς έτσι θα μαθευόταν αν ο Νασράλα έβαζε τον Λίβανο στον πόλεμο, που μαίνεται στη Γάζα. Οι μαχητές της Χεζμπολάχ επενέβησαν κατά του Ισραήλ στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών από την επομένη του πολέμου με τη Χαμάς, αλλά χωρίς να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ αποκάλεσε αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γάζα μια αποφασιστική μάχη που δεν μοιάζει με τους προηγούμενους πολέμους.

Όπως τόνισε, αυτό απαιτεί από όλους να φέρουν ευθύνη.

Ο Νασράλα σκιαγράφησε επίσης δύο στόχους: ο πρώτος να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και ο δεύτερος είναι η Χαμάς να νικήσει σε αυτόν τον πόλεμο.

Είπε ότι οι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα και πρόσθεσε ότι «ο εχθρός» απειλεί τον Λίβανο και τους Λιβανέζους ενώ βυθίζεται στην άμμο της Λωρίδας της Γάζας.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ είπε πως οι μαχητές του «μπήκαν στη μάχη στις 8 Οκτωβρίου». Όπως σημείωσε, «η καθημερινή ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των λιβανικών συνόρων μπορεί να φαίνεται ήπια, αλλά είναι πολύ σημαντική», χαρακτηρίζοντάς την «άνευ προηγουμένου από το 1948».

Ο Νασράλα επιβεβαίωσε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 57 μαχητές της Χεζμπολάχ.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της μέρα με τη μέρα και αναγκάζει το Ισραήλ να κρατά τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορα του Λιβάνου αντί στη Γάζα ή την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είπε επίσης ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση στο μέτωπο του Λιβάνου είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα.

Προειδοποίησε ότι μια τέτοια εξέλιξη εξαρτάται από τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα.

Ο Χασάν Νασράλα άρχισε την ομιλία του επαινώντας «τους πεσόντες μάρτυρες» της Χεζμπολάχ και των άλλων ομάδων που πολεμούν το Ισραήλ, καθώς και τους αμάχους που σκοτώθηκαν.

«Ξεκινώ εκφράζοντας τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των πεσόντων εδώ στο Λίβανο και ταυτόχρονα σας συγχαίρουμε καθώς οι αγαπημένοι σας έχουν κερδίσει την τιμή του μαρτυρίου».

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ εξέφρασε επίσης «συλλυπητήρια και συγχαρητήρια» στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ, οι οποίες, όπως λέει, «επεκτάθηκαν σε πολλά μέτωπα μάχης».

Ο Νασράλα δείχνοντας πως θέλει να πάρει αποστάσεις από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, είπε ότι «η απόφαση για την έναρξη της επιχείρησης ήταν 100% παλαιστινιακή και οι ιδιοκτήτες της το έκρυψαν από όλους. Πρόσθεσε ότι αυτή η μάχη είναι εντελώς παλαιστινιακή, για τον παλαιστινιακό λαό, δεν έχει καμιά σχέση με κανένα περιφερειακό ζήτημα».

Η Χεζμπολάχ, μια ανυπέρβλητη στρατιωτική δύναμη που υποστηρίζεται από το Ιράν,αντιπαρατίθεται με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ, στη φονικότερη κλιμάκωση μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ το 2006.

Ο Νασράλα ευχαρίστησε την Υεμένη και το Ιράκ, τμήματα αυτού που είναι γνωστό ως «Άξονας της Αντίστασης». Περιλαμβάνει ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που πολεμούν τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία και στο Ιράκ, και τους Χούθι της Υεμένης, που συμμετείχαν στη σύγκρουση εκτοξεύοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στο Ισραήλ.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου οδήγησε σε σεισμό στο Ισραήλ, τόνισε και έκανε λόγο μεταξύ άλλων για μια νέα ιστορική φάση στη μάχη με το Ισραήλ. «Η απόφαση της Χαμάς ήταν σωστή, σοφή και θαρραλέα, ήρθε τη σωστή στιγμή».

Ο Νασράλα είπε ότι το Ισραήλ μπορεί να πάρει πίσω τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα μέσω διαπραγματεύσεων ενώ πρόσθεσε ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δείχνει την ανοησία και την ανικανότητα του Ισραήλ γιατί αυτό που κάνουν είναι να σκοτώνουν παιδιά και γυναίκες.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ αποκάλεσε το Ισραήλ «αδύναμο», αφού για έναν ολόκληρο μήνα δεν κατάφερε ούτε ένα στρατιωτικό επίτευγμα.

Μάλιστα, επέρριψε την ευθύνη για τη σύγκρουση αποκλειστικά στις ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε «εργαλείο» το Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Twitter: Χαμός με viral video που δείχνει τεράστιο σκελετό να χορεύει στο Burj Khalifa – «Όλα δείχνουν ότι είναι CGI»

Ρουκέτα της Χαμάς από τον Λίβανο πλήττει το Kiryat Shmona στο βόρειο Ισραήλ (Videos)

Βρετανία: Συγκλονίζουν οι εικόνες από το «χτύπημα» της καταιγίδας Κίαραν – Σε κίτρινο συναγερμό το Λονδίνο (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:01