search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:25
MENU CLOSE

Κρύο ντους: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι

05.11.2023 20:19
MPANIO

Το να κάνετε ένα κρύο ντους το πρωί μπορεί να μην είναι και η πιο… ελκυστική σκέψη, αλλά υπάρχουν πολλά οφέλη αυτής της πρακτικής.

Η θεραπεία με κρύο νερό έχει τις ρίζες της στην αρχαία ιατρική. Το κρύο ντους συνήθως περιλαμβάνει νερό σε θερμοκρασία που κυμαίνεται μεταξύ 10°C και 15°C για 2-3 λεπτά τη φορά.

Ανοσία

Το κρύο ντους μπορεί να διεγείρει τα λευκοκύτταρα: τα κύτταρα του αίματος που βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Μια μελέτη που ανέλυσε τη σωρευτική επίδραση του κρύου ντους έναντι των ασθενειών, την ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητα της εργασίας έδειξε ότι μπορεί να είναι ευεργετικά στην μείωση της απουσίας από την εργασία λόγω ασθένειας. Τα άτομα που άλλαξαν από ζεστό σε κρύο ντους για 30, 60 ή 90 δευτερόλεπτα για 90 ημέρες είχαν 29% μείωση ασθενειών σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Δέρμα

Το κρύο ντους μπορεί να είναι ευεργετικό για άτομα με φαγούρα στο δέρμα. Η βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος που σχετίζεται με το κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το δέρμα καθαρό και υγιές. 

Μαλλιά

Το ντους με ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια από το τριχωτό της κεφαλής, ενώ το κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει η φαγούρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης που απαιτεί θεραπεία από δερματολόγο.

Ψυχική υγεία

Το κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες και στην μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Ερευνητές που εξέτασαν τη χρήση του κρύου ντους ως πιθανή θεραπεία για την κατάθλιψη εντόπισαν τα πιθανά αναλγητικά και αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα. Αυτές οι θετικές επιδράσεις αποδίδονται στην ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και στην αύξηση των επιπέδων β-ενδορφίνης και νοραδρεναλίνης. Επιπλέον, η αντικαταθλιπτική δράση του κρύου ντους μπορεί να οφείλεται στη σημαντική μετάδοση ηλεκτρικών ερεθισμάτων από τις απολήξεις των περιφερικών νεύρων στον εγκέφαλο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα γι’ αυτό το φαινόμενο.

Κρύο ντους για καλύτερο ύπνο;

Το να κάνετε ντους πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του κρύου ντους στον ύπνο παρέχει μικτά ευρήματα. Μια μελέτη που επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο σε αθλητές σημείωσε μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος και αυξημένο βαθύ ύπνο στις πρώτες τρεις ώρες ύπνου μετά από κρύο ντους. Αντίθετα, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει διαφορά σε παράγοντες όπως ο συνολικός χρόνος, η αποτελεσματικότητα και η έναρξη του ύπνου σε συμμετέχοντες με ή χωρίς ντους με κρύο νερό μετά την άσκηση.

Συμβάλλει το κρύο ντους στην απώλεια βάρους;

Όταν βυθίζεται σε κρύο νερό, το σώμα ανεβάζει τον μεταβολισμό και ενεργοποιεί το καφέ λίπος που σχετίζεται με την παραγωγή θερμότητας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο υψηλότερος μεταβολισμός μπορεί να βοηθήσει στην καύση περισσότερων θερμίδων και στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το να κάνετε κρύο ντους χωρίς να αλλάξετε άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή ή η άσκηση, μπορεί να σας βοηθήσει.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα κρύα ντους

Το κρύο ντους δεν είναι εγκεκριμένη θεραπεία για οποιεσδήποτε διαταραχές, αλλά μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε θεσπισμένες στρατηγικές για την ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων. Το κρύο ντους, λοιπόν, είναι ευεργετικό για πολλούς, αλλά για κάποιους μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Αν και η τακτική έκθεση σε κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στις θερμοκρασίες και να μειώσουν τη φλεγμονή και άλλους καρδιαγγειακούς κινδύνους, η ξαφνική έκθεση μπορεί να προκαλέσει απόκριση-σοκ στο σώμα. Το κρύο σοκ μπορεί να αυξήσει το στρες στην καρδιά, το οποίο είναι επικίνδυνο για άτομα με αρρυθμίες.

Σύμφωνα με ειδικούς η ξαφνική βύθιση σε εξαιρετικά κρύο νερό αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση σε ευάλωτα άτομα, θέτοντάς τα σε κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού.

Πηγή: omned

Διαβάστε επίσης:

Καπνίζετε σε εσωτερικούς χώρους; Δείτε γιατί πρέπει να σταματήσετε

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: «Η επόμενη πανδημία ίσως είναι η πιο θανατηφόρα που έχουμε αντιμετωπίσει»

ΦΕΚ: Απαλλαγή των πληγέντων στη Θεσσαλία από τη συμμετοχή σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις έως 31 Μαρτίου 2024

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:23