search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 12:18
MENU CLOSE

NASA: Εντυπωσιακά πλάνα από το «φαράγγι της φωτιάς» που εκτοξεύτηκε από τον ήλιο την ημέρα του Halloween

06.11.2023 10:26
nasa-sun

Η NASA δημοσίευσε εντυπωσιακά πλάνα από το «φαράγγι της φωτιάς» όπως το ονόμασαν. Είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέγεθος των ΗΠΑ και εκτοξεύτηκε από τον ήλιο την ημέρα του Halloween.

Πρόκειται για μια έκρηξη ακτινοβολία που είχε πλάτος 6.200 μίλια και μήκος 62.000 μίλια – αρκετά μεγάλη ώστε το ρόβερ Perseverance της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας να το δει στον Άρη, ο οποίος απέχει 145,59 εκατομμύρια μίλια.

Το «φαράγγι» πλάσματος, όπως το αποκαλούν οι επιστήμονες, ήταν περίπου διπλάσιο από το μέγεθος του συνόλου των Ηνωμένων Πολιτειών και 50 φορές μεγαλύτερη από τον μεγαλύτερο γνωστό κρατήρα στο ηλιακό μας σύστημα, τον Valles Marineris του Κόκκινου Πλανήτη.

Το βίντεο δείχνει το νήμα να επιβραδύνεται να σχηματίζεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ήλιου και να επιταχύνεται μέχρι να εκραγεί, απελευθερώνοντας ηλεκτρισμένο αέριο προς τη «ζώνη κρούσης της Γης».

Το κλιπ καταγράφηκε από το Solar Dynamics Observatory (SDO) της NASA στις 30 Οκτωβρίου καθώς πετούσε δίπλα στο τεράστιο αστέρι της Γης.

Ο «ένοχος» είναι η ηλιακή κηλίδα AR3477, η οποία απελευθέρωσε μια έκλαμψη M που μπορεί να προκαλέσει σύντομες διακοπές ρεύματος που επηρεάζουν τις πολικές περιοχές της Γης.

Ωστόσο, το EarthSky αναφέρει ότι η ηλιακή κηλίδα απελευθέρωσε επίσης οκτώ εκλάμψεις C τις τελευταίες 24 ώρες.

Την 1η Νοεμβρίου, το AR3477 πυροβόλησε μια φωτοβολίδα M1.2 που προκάλεσε ραδιοφωνικό μπλακ άουτ στον Νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Και η έκρηξη που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα θα μπορούσε να επηρεάσει τη Γη στις 4 Νοεμβρίου.

Ο ανιχνευτής της NASA, SDO, ονομάστηκε πρόσφατα το ταχύτερο τεχνητό αντικείμενο στην ιστορία. Το σκάφος σημείωσε ταχύτητα ρεκόρ 394.736 μιλίων την ώρα (mph) τον περασμένο μήνα, δύο φορές πιο γρήγορα από έναν κεραυνό ή 200 φορές την ταχύτητα μιας σφαίρας τουφεκιού.

Photo credit: NASA

Το επίτευγμα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 17ης ηλιακής αιώρησής του στις 27 Σεπτεμβρίου, σπάζοντας το ρεκόρ της απόστασης, μόλις 4,51 εκατομμύρια από την ηλιακή επιφάνεια.

Το SDO ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου 2018, για τη μελέτη του ήλιου. Το 2021, ο ανιχνευτής αποκάλυψε την πηγή στον ήλιο, η οποία παράγει ηλιακά ενεργειακά σωματίδια που απειλούν τις διαστημικές πτήσεις με πληρώματα, τους δορυφόρους κοντά στη Γη και τα αεροπλάνα.

Μια ομάδα αμερικανών ερευνητών ανέλυσε τη σύνθεση των σωματιδίων που πέταξαν προς τη Γη το 2014 και βρήκε το ίδιο «δαχτυλικό αποτύπωμα» πλάσματος που βρίσκεται χαμηλά στη χρωμόσφαιρα του ήλιου – δηλαδή το δεύτερο εξωτερικό στρώμα του.

Photo credit: NASA

Τα ηλιακά ενεργειακά σωματίδια απελευθερώνονται από τον ήλιο με μεγάλη ταχύτητα κατά τη διάρκεια καταιγίδων στην ατμόσφαιρά του.

Η ομάδα πίσω από τη νέα μελέτη είπε ότι οι νέες πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουν καλύτερα πότε θα χτυπήσει μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα και να δράσουν πιο γρήγορα μετριάζοντας έτσι τους κινδύνους.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνελήφθη η Παλαιστίνια ακτιβίστρια Άχεντ Ταμίμι για «υποκίνηση σε τρομοκρατία» (Video)

Την… πλάτη του Τραμπ βλέπει ο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις – «Πληρώνει» (και) τη στήριξη στο Ισραήλ

Γάζα: 79 οι νεκροί εργαζόμενοι του ΟΗΕ – «Αρκετά! Αμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 12:18