search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:50
MENU CLOSE

Υπουργείο Υγείας: Τι περιλαμβάνουν τα δυο φιλόδοξα νομοσχέδια για την Άνοια –Αλτσχάιμερ και την Ψυχιατρική μεταρρύθμιση

07.11.2023 06:55
old couple new

Δυο σημαντικά νομοσχέδια, για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ και για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που αναμένεται να καλύψουν μεγάλα κενά στην αντιμετώπιση εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών, παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αρμόδιος Υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε την άνοια εθνική πανδημία καθώς είναι η 4 η αιτία θανάτου στη χώρα μας με κόστος άνω των 3 δις το χρόνο. Στη Ελλάδα πάσχουν ήδη από άνοια και Αλτσχάιμερ και  σχετικές διαταραχές (ΑΚΣΔ) περισσότεροι από 450.000 ασθενείς.

Μάλιστα το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο καθώς το 10% των  ατόμων άνω των 65 και 35% των ατόμων άνω των 80 ετών πάσχουν από άνοια, ενώ σύντομα το 1/4 του πληθυσμού μας θα είναι άνω των 60 ετών. Κάθε άτομο με ΑΚΣΔ χρειάζεται φροντίδα από 2-3 μέλη της οικογένειάς του/της για μακροχρόνια περίθαλψη (5-15 έτη) όποτε πάνω από 10% των Ελλήνων είναι πάσχοντες ή ασχολούνται καθημερινά ως φροντιστές με άτομα που πάσχουν από ΑΚΣΔ.

Γι΄ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοια και το Αλτσχάιμερ που θα βασίζεται σε 7 άξονες:

• Καταγραφή και ταξινόμηση των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα

• Πρόληψη- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού

• Υποστήριξη φροντιστών των ατόμων με άνοια

• Αντιμετώπιση της άνοιας

• Νομοθεσία- Δικαιώματα ατόμων με άνοια και των φροντιστών

τους

• Έρευνα για την άνοια

• Εκπαίδευση στην άνοια

Ο θεσμός του πληρεξούσιου

Καινοτομία στο νομοσχέδιο αποτελεί ο θεσμός του πληρεξουσίου περίθαλψη και φροντίδας. Πρόκειται για ένα φυσικό πρόσωπο που θα φροντίζει και θα εκπροσωπεί νομικά τον πάσχοντα.

«Με μια απλή συμβολαιογραφική πράξη ο ασθενής με άνοια, πολύ πριν χάσει την ικανότητα του να παίρνει ο ίδιος τις αποφάσεις για τη ζωή του, θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τον άνθρωπο που θα τον εκπροσωπεί. Επιλέγει δηλαδή εκ των προτέρων και όχι το δικαστήριο, να τον εκπροσωπεί ένας άνθρωπος που εμπιστεύεται» δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Χρυσοχοΐδης.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Κωνσταντίνος Λυκέτσος, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στη Νοσο Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, μέσω skype από τη Βαλτιμόρη, τόνισε ότι 10% των ατόμων άνω των 65 και 35% των ατόμων άνω των 80 ετών πάσχουν από άνοια.

Το 2019, 55 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έπασχαν από άνοια, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τα 139 εκατομμύρια το 2050, δηλαδή μόλις σε 27 χρόνια από σήμερα!

Το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Ο αρμόδιος υφυπουργός για την ψυχική υγεία κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος κατά την παρουσίαση του νέου νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, επεσήμανε ότι σήμερα οι υπηρεσίες παρέχονται αποσπασματικά και κατακερματισμένα, χωρίς διοικητική και επιστημονική εποπτεία, με συνέπεια να μην είναι δυνατόν να παρασχεθούν στους ψυχικά ασθενείς ολοκληρωμένες υπηρεσίες.

Υπάρχουν μονό 40 ψυχιατρικές κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν συνολικά 1.200-1.300 κλίνες που είναι υπερκαλυμμένες με τα οξέα περιστατικά κατά 150% : « Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν 4.700 κλίνες, ωστόσο εκεί απευθύνεται μόνο όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα» τόνισε ο υφυπουργός περιγράφοντας το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ασθενείς με χαμηλά εισοδήματα.

Επιπλέον δεν υπάρχει έλεγχος τόσο στην ποιότητα όσο και στο κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ίδια στιγμή που η χώρα μας έχει την υψηλότερη αναλογία στην Ευρώπη αναγκαστικών νοσηλειών (άνω του 50%).

«Υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στο υφιστάμενο δίκτυο υπηρεσιών και κυρίως σε ότι αφορά και τα παιδιά και τους εφήβους με ψυχικά νοσήματα. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 3,5 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ στη Γερμανία είναι 134 κλίνες και στο Βέλγιο 49 κλίνες» είπε χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

Το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.) που θα διαρθρώνεται σε περιφερειακά δίκτυα, τα οποία θα υπάγονται στις οικείες υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ), στις οποίες θα συσταθούν και ξεχωριστές θέσεις υποδιοικητών ψυχικής υγείας.

Τα Περιφερειακά Δίκτυα που θα ενταχθούν ως αποκεντρωμένες μονάδες τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, οι ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων, τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Ένας σημαντικός πυλώνας του προγράμματος είναι η καθοδήγηση των χρόνιων ασθενών σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ένταξης και αποκατάστασης.

Η Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στα σωφρονιστικά καταστήματα ενηλίκων, όπως και εναλλακτικών σωφρονιστικών δυνατοτήτων σε παραβατικούς εφήβους.

Ανακοίνωσε ότι το Ψυχιατρικό κατάστημα στις φυλακές Κορυδαλλού εντάσσεται στο ΕΣΥ.

Δημιουργείται Πληροφοριακό Σύστημα Επιδημιολογική Καταγραφής και Θεραπευτικής Διαχείρισης για τα άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Επιπλέον συστήνεται Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, στον οποίο εντάσσονται και με τον οποίο διαλειτουργούν όλοι οι, μέχρι σήμερα, εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Διαβάστε επίσης

ΕΟΦ: Πώς μπορείτε να συμβάλλετε στην ασφάλεια των φαρμάκων -36.000 αναφορές από το 1983

Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ – Ποια είναι τα μέλη του Δ.Σ.

Κραυγή αγωνίας καρκινοπαθών για τα φακελάκια: «Εάν δεν πληρώσουμε δεν ξεκινάμε θεραπεία ή δεν μας χειρουργούν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:50