search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 04:58
MENU CLOSE

Νέα μελέτη: Πειραματικό ηλεκτρονικό εμφύτευμα στο νωτιαίο μυελού βοηθά ασθενή με Πάρκινσον να περπατήσει

07.11.2023 13:55
nosokomeio3-new

Ο Marc Gauthier σήμερα μπορεί να μπει στο ασανσέρ χωρίς να «παγώνει» στη θέση του. Μπορεί επίσης να πάει βόλτα, να περπατήσει 3 μίλια δίπλα στη λίμνη και να σηκωθεί από την καρέκλα με ευκολία. Για τον 63χρονο Gauthier, που πάσχει από Πάρκινσον για σχεδόν τρεις δεκαετίες, αυτές οι καθημερινές δραστηριότητες ήταν μια πρόκληση… μέχρι πριν από δύο χρόνια.

«Το περπάτημα σε ένα κατάστημα θα ήταν πραγματικά δύσκολο, αδύνατο πριν, λόγω του «παγώματος». Τώρα, το σώμα μου είναι εύκαμπτο και δεν «παγώνω» στη θέση μου», αναφέρει Gauthier, ο οποίος ζει κοντά στο Μπορντό της Γαλλίας, σύμφωνα με το CNN Health.

Ο 63χρονος ασθενής συμμετείχε σε μια νέα μελέτη όπου οι ερευνητής του εμφύτευαν μια πειραματική νευροπρόσθεση στο νωτιαίο μυελό που πέτυχε την αποκατάσταση του βήματος. Με απλά λόγια πρόκειται για μια συσκευή -ένα διεγέρτη- που τοποθετήθηκε στον νωτιαίο μυελό και παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στα σημεία εκείνα, που συνδέονται με τη βάδιση.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Medicine , περιγράφει λεπτομερώς πώς λειτουργεί η νευροπρόσθεση στοχεύοντας συγκεκριμένες περιοχές του νωτιαίου μυελού με ηλεκτρική διέγερση.

«Η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων βάδισης και ισορροπίας στη νόσο του Πάρκινσον είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αυτά τα προβλήματα ποικίλλουν μεταξύ των ασθενών και μπορεί να επηρεάσουν το περπάτημα αλλά και τη συμμετρία, την ισορροπία, τη στάση του σώματος», δήλωσε ο Δρ Eduardo Moraud, συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης στην Ελβετία κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των ειδήσεων.

«Η νευροπροσθετική προσέγγιση που έχουμε αναπτύξει επιτρέπει για πρώτη φορά τη στόχευση και την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων μεμονωμένα με έναν εξαιρετικά συγκεκριμένο τρόπο για κάθε ασθενή», είπε ο Moraud. «Λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο και, κυρίως, είναι συμπληρωματικό με άλλες υπάρχουσες θεραπείες».

Τι είναι το Πάρκινσον

Πρόκειται για μια εκφυλιστική διαταραχή του εγκεφάλου, που προκαλεί επιδείνωση τμημάτων του εγκεφάλου. 

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με το περπάτημα εμφανίζονται όταν τα νευρικά κύτταρα στην περιοχή των βασικών γαγγλίων του εγκεφάλου, που ελέγχει την κίνηση, εξασθενούν ή πεθαίνουν. 

Αυτά τα νευρικά κύτταρα παράγουν κανονικά ντοπαμίνη, αλλά, όταν πεθαίνουν ή εξασθενούν, η έλλειψη ντοπαμίνης συχνά επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να κινείται, να περπατά ή να ισορροπεί. 

Περίπου το 90% των ατόμων με τη νόσο εμφανίζουν κινητικά προβλήματα. Δυστυχώς έως σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον, ωστόσο ορισμένες θεραπείες – όπως η βαθιά διέγερση του εγκεφάλου ή φάρμακα για την αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης – μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Η ιστορία του 63χρονου Marc Gauthier

Ο αρχιτέκτονα Marc Gauthier, πατέρας δύο παιδιών, διαγνώστηκε με Πάρκινσον στην ηλικία των 36 ετών. Το 2004 υποβλήθηκα σε θεραπεία υποκατάστασης ντοπαμίνης και στη συνέχεια βαθιά διέγερση του εγκεφάλου για να τον βοηθήσει με τα συμπτώματα που προκαλεί ο τρόμος και η δυσκαμψία.

Όμως πιο πρόσφατα, η κατάσταση του επιδεινώθηκε. Το σώμα του συχνά «πάγωνε» συχνά στη θέση του, είχε πτώσεις περίπου τέσσερις φορές την ημέρα με συνέπεια να σταματήσει να εργάζεται. Το εμφύτευμα που δίνει ρεύμα στο νωτιαίο μυελό για να περπατήσει ο ασθενής

Όταν έγινε η πρόταση στον ασθενή να συμμετέχει στη νέα έρευνα, δέχτηκε. Για την ανάπτυξη του εμφυτεύματος, ερευνητές από τη Γαλλία, την Ελβετία και άλλα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, οραματίστηκαν και χαρτογράφησαν ποιες εστίες, στο κάτω μέρος του νωτιαίου μυελού, πρέπει να στοχεύει η νευροπροσθετική με ηλεκτρική διέγερση, για την ανακουφίσει τα προβλήματα βάδισης και ισορροπίας.

«Η διέγερση εδώ επικεντρώνεται στον νωτιαίο μυελό», είπε ο Moraud και συνέχισε: «Στοχεύουμε την περιοχή του νωτιαίου μυελού που ελέγχει όλες τις κινήσεις των ποδιών».

Οι ερευνητές εντόπισαν έξι hotspot στο σώμα του Marc Gauthier για να διευκολύνουν το περπάτημά του. 

Στη συνέχεια, εμφύτευσαν μια σειρά ηλεκτροδίων στην κάτω περιοχή του νωτιαίου μυελού του ασθενούς, για να στοχεύσουν αυτές τις ζώνες. 

Τα ηλεκτρόδια συνδέθηκαν με έναν νευρωνικό διεγέρτη που τοποθετήθηκε κάτω από το δέρμα στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτός ο διεγέρτης είχε προγραμματιστεί να εφαρμόζει ηλεκτρική διέγερση στο νωτιαίο μυελό.

«Η σύνδεση μεταξύ του ηλεκτροδίου και του διεγέρτη είναι κάτω από το δέρμα και η συσκευή ελέγχεται με τηλεχειριστήριο», δήλωσε η νευροχειρουργός Δρ Jocelyn Bloch, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωση.

Η επέμβαση έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης πριν από περίπου δύο χρόνια. Και μετά από μερικούς μήνες αποκατάστασης με τη νευροπροσθετική διέγερση, ο Gauthier έχει ανακτήσει την ικανότητα να περπατά ανεξάρτητα, χρησιμοποιώντας το εμφύτευμα.

Ο Gauthier αισθάνεται λίγο μυρμήγκιασμα στα πόδια με τη διέγερση, αλλά δεν τον ενοχλεί. Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για θεραπεία και γι΄αυτό το λόγο η έρευνα για την ανακάλυψη της θεραπείας του Πάρκινσον θα πρέπει να συνεχιστεί.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Υγείας: Τι περιλαμβάνουν τα δυο φιλόδοξα νομοσχέδια για την Άνοια –Αλτσχάιμερ και την Ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ – Ποια είναι τα μέλη του Δ.Σ.

Κρυολόγημα: Το φαγητό που θα σε τονώσει και θα μειώσει τα συμπτώματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06