search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 04:46
MENU CLOSE

Βοιωτία: «Θλίψη και οργή» από τη Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά για τον χαμό του 17χρονου- «Να διερευνήσουν πλήρως το περιστατικό», ζητά η Γιαννακοπούλου

12.11.2023 15:35
peripoliko-new

Τη «θλίψη και την οργή της» για τον χαμό του 17χρονου Ρομά από όπλο αστυνομικού, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στη Βοιωτία, εκφράζει η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη της ομοσπονδίας επισημαίνουν πως «ένα πάθημα (Νίκος Σαμπάνης 2021), που έγινε πάθημα (Κώστας Φραγκούλης 2022) ξαναγίνεται πάθημα σήμερα».

«Ένα ακόμα όπλο στράφηκε εναντίον ενός Ρομ, υπό συνθήκες που “ακόμη ερευνώνται”. Πόση ακόμη έρευνα χρειάζεται για νεκρούς Ρομά», αναρωτώνται, αναφερόμενοι στην ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Δεν έχουμε άλλα λόγια που να μπορούν να περιγράψουν την οργή και την θλίψη μας. Μεσάνυχτα Σαββάτου 11/11/2023 προς Κυριακή 12/11/2023, 17χρονος Ρομ έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, έπειτα από καταδίωξη. Ένα ακόμα όπλο στράφηκε εναντίον ενός Ρομ, υπό συνθήκες που «ακόμη ερευνώνται».

Πόση ακόμη έρευνα χρειάζεται για νεκρούς Ρομά μέχρι να αποφασίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και με θάρρος τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία για να μην θρηνεί σήμερα ακόμα μια οικογένεια.

Ένα πάθημα (Νίκος Σαμπάνης 2021), που έγινε πάθημα (Κώστας Φραγκούλης 2022) και ξαναγίνεται πάθημα σήμερα. Πάντα για Ρομά.

Ελπίζουμε ειλικρινά να είναι το τελευταίο και θα εργαστούμε εντατικά για αυτό.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του παιδιού και είναι δίπλα τους.

Κλέων Γρηγοριάδης: «Να παραιτηθεί τώρα η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.»

Την παραίτηση της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.

«Το 2021, ο 18χρονος Ρομ Νίκος Σαμπάνης δολοφονείται στο Πέραμα από αστυνομικούς. Το 2022, στη Θεσσαλονίκη, ο 16χρονος Ρομ Κώστας Φραγκούλης δολοφονείται από αστυνομικούς. Σήμερα, τα ξημερώματα της 12ης Νοεμβρίου 2023, 17χρονος Ρομ πέφτει νεκρός από σφαίρα άνδρα της ΟΠΚΕ στη Βοιωτία. Δεν είναι ούτε συμπτώσεις, ούτε η κακιά η ώρα», επισημαίνει.

»Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. λειτουργούν σαν να έχουν τη βεβαιότητα πως τίποτα και κανείς δεν θα τους αγγίξει, πως οι ζωές των Ρομά δεν μετράνε. Άλλωστε, όλα τα κόμματα πλην ΜέΡΑ25, επιβράβευσαν την ΕΛ.ΑΣ με το επίδομα καταστολής των 600 ευρώ, το οποίο δόθηκε τη μέρα που ψεξύχησε ο Κώστας Φραγκούλης. Ζητάμε την άμεση παραίτηση της πολιτικής και υπηρεσιακής (φυσικής) ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Καμία άλλη ζωή χαμένη! Οι ζωές των Ρομά μετράνε!», επισημαίνει.

«Να διερευνηθούν και να αποσαφηνιστούν πλήρως και άμεσα οι συνθήκες»

Με ανακοίνωσή της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, υπεύθυνη για ζητήματα Προστασίας του Πολίτη εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος.

«Ένας νέος άνθρωπος έχασε την ζωή του και αυτό είναι από μόνο του ένα τραγικό γεγονός», τονίζει, επισημαίνοντας πως πρέπει «να διερευνηθούν και να αποσαφηνιστούν πλήρως και άμεσα οι συνθήκες που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατό του».

«Η ΕΛ.ΑΣ.» -σημειώνει- «από την οποία ζητάμε να εξασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών, έχει χρέος να λειτουργεί στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Αυτό είναι πάντα υπό έλεγχο, πολύ περισσότερο όταν έχουμε δραματικά αποτελέσματα σαν αυτό που συνέβη».

«Ζητάμε οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές να διερευνήσουν πλήρως το περιστατικό και να ενημερώσουν δημόσια για το τι ακριβώς συνέβη, αν τηρήθηκαν οι κανόνες εμπλοκής και αν προκύπτουν ευθύνες», καταλήγει.

ΚΕΕΡΦΑ: Πρώτα “μιλάνε” τα περίστροφα και μετά ακολουθούν συλλήψεις

«Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την καταδίωξη «προκειμένου προβούν σε έλεγχο υψηλού κινδύνου» ανήλικων Ρομά από την Αλίαρτο μέχρι το Λεοντάρι δεν μπορεί να κρύψει τις ομοιότητες με τις δολοφονικές καταδιώξεις του Σαμπάνη και του Φρακούλη με το ίδιο τραγικό αποτέλεσμα, το θάνατο από σφαίρα αστυνομικού», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Ενωμένη Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).

«Είναι φανερό ότι η ΕΛ.ΑΣ. του Μητσοτάκη έχει καθιερώσει ένα modus operadi για τις καταδιώξεις νεαρών Ρομά όπου πρώτα “μιλάνε” τα περίστροφα των σερίφηδων της ΕΛ.ΑΣ. και μετά ακολουθούν συλλήψεις νεκρών και ζωντανών όπως και οι καθιερωμένες ΕΔΕ», προσθέτει.

«Είναι καιρός να πάρει τέλος η συγκάλυψη της αστυνομικής δολοφονικής βαρβαρότητας που έχει στοχοποιήσει τα Ρομά μέχρι θανάτου», συνεχίζει, δηλώνοντας πως οι ζωές των Ρομά μετράνε.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά συστηματική ρατσιστική αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι στα Ρομά», αναφέρει.

Διαβάστε επίσης:

Δημογραφικό: Ποιοι νομοί «γερνούν» – Σε ποια τμήματα της Ελλάδας μειώνεται ταχύτερα ο πληθυσμός

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ – Κι άλλες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Βοιωτία: Η ανακοίνωση της αστυνομίας για τον 17χρονο Ρομά που έπεσε νεκρός από όπλο αστυνομικού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 02:46