search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 02:32
MENU CLOSE

Πολυτεχνείο: «Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία» – Μεγαλειώδης πορεία για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό

17.11.2023 15:34
politexneio-1212-NEW

Με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώθηκε ο τριήμερος αγωνιστικός εορτασμός των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Επί ποδός βρέθηκαν πάνω από 5.000 αστυνομικοί, ενώ σε 20 προσαγωγές ατόμων προχώρησε η Αστυνομία κατά τη διάρκεια προληπτικών ελέγχων. Άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας και οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο», «Μοναστηράκι» και «Μέγαρο Μουσικής» με εντολή της ΕΛΑΣ.

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, τιμώντας τα 50 χρόνια από την εξέγερση στα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, φορέων, κομμάτων, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στη συνέχεια μέρος της διαδήλωσης κατευθύνθηκε προς την Ισραηλινή πρεσβεία για την σφαγή στη Γάζα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία ήταν περισσότεροι από 25.000. Ενδεικτικό του όγκου της, είναι ότι λίγο πριν τις 17:00 η «ουρά» βρισκόταν στα Χαυτεία, ενώ η «κεφαλή» στάσιμη στο Σύνταγμα. Kινητοποιήσεις σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Πάτρα.

Νωρίτερα, στην αμερικανική πρεσβεία έφτασε το μπλοκ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 που προπορευόταν του συλλαλητηρίου.

Τα συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και κατά του Ισραήλ κυριάρχησαν μαζί με αυτά για τη μεγαλειώδη εξέγερση του 1973, ενώ πολλές ήταν οι σημαίες για την Παλαιστίνη.

«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Έξω το ΝΑΤΟ να κλείσουνε οι βάσεις καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» φώναζαν οι φοιτητικοί σύλλογοι της ΚΝΕ έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Φοιτητικοί σύλλογοι και νέοι έδωσαν δυναμικό «παρών» με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία»,

«Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» γράφει το πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής που βρέθηκε στην κεφαλή της πορείας των μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το Πολυτεχνείο είναι πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες, τόνισε σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Πλήθος κόσμου γέμισε τους δρόμους της Αθήνας, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας και δημοκρατίας, ενώ ανέμιζαν πολλές σημαίες της Παλαιστίνης και πανό που έγραφαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» με αφορμή την ισραηλινή σφαγή στη Γάζα.

Τα συνθήματα «Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «Λε – λε – λευτεριά στην Παλαιστίνη» ακούστηκαν δυνατά στο χώρο του Πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων από τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Γιουσέφ Ντορχόμ και την Παλαιστινιακή παροικία Ελλάδας.

Στην πορεία υπήρξε και συμμετοχή Ρομά οι οποίοι ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του 17χρονου Χρήστου ο οποίος έπεσε νεκρός μετά από καταδίωξη στην Βοιωτία.

Φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Στην πορεία συμμετείχε και μπλοκ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Από το ΠΑΣΟΚ παρόντες ήταν μεταξύ των άλλων οι Μιχάλης Κατρίνης, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Παύλος Χριστίδης.

Το παρών στην πορεία του Πολυτεχνείου έδωσε και ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφυγε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Κώστας Ζαχαριάδης, Γιώργος Βασιλειάδης, Δώρα Αυγέρη, Νίκος Παππάς, Διονύσης Τεμπονέρας, Ρένα Δούρου, Διονύσης Καλαματιανός, Γιώργος Τσίπρας, Πάνος Ρήγας, Έλενα Αυλωνίτου.

Επίσης στην πορεία συμμετείχε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ από τους αποχωρήσαντες στην πορεία ήταν μεταξύ άλλων οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Πέτη Πέρκα, Μάκης Μπαλαούρας, Στέφανος Τζουμάκας και Νίκος Βούτσης.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στη Σταδίου λίγο πριν τις 17.00, καθώς ομάδα περίπου 10 ατόμων έσπασαν βιτρίνα ξενοδοχείου και έριξαν μπογιές.

Νωρίτερα, έφθασε στην αμερικανική πρεσβεία η ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αφού όπως κάθε χρόνο κάνει δική της πορεία.

Νωρίτερα, φοιτητές-μέλη της ΠΑΣΠ που συνόδευσαν την ιστορική σημαία συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Πολυτεχνείο, όπου άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία φωνάζοντας συνθήματα όπως «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε».

Το μεσημέρι έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου για τους πολίτες που ήθελαν να τιμήσουν την εξέγερση των φοιτητών πριν από 50 χρόνια. Πάρα πολλοί άνθρωποι, κάθε ηλικίας βρέθηκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου κατέθεσαν ένα λουλούδι και απέτισαν φόρο τιμής.  Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία σχολείων με μικρούς μαθητές.

Λίγο μετά τις 15:00 εκφωνήθηκαν τα ονόματα των νεκρών. Στο τέλος οι φοιτητές φώναξαν αθάνατοι και ακολούθησε το σύνθημα: «Μ’ αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας».

Το Πολυτεχνείο πλέον φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η οδός Πατησίων και άλλοι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας καθώς κόσμος ξεκίνησε να συγκεντρώνεται ώστε να συμμετάσχει στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Χιλιάδες κόσμου και φέτος, παρά το γεγονός πως έχουν περάσει 50 χρόνια, βρέθηκαν στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στο κέντρο της Αθήνας κατά τους τριήμερους εορτασμούς. Εκτός από πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, συλλογικότητες, φορείς και εκπρόσωποι σωματείων κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια στη μνήμη των ανθρώπων που πάλεψαν για τη δημοκρατία.

Απροσπέλαστο ήταν το κέντρο της Αθήνας, καθώς έκλεισαν οι κεντρικοί σταθμοί του Μετρού και υπήρξαν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των ΜΜΜ.

Διαβάστε επίσης:

Αγαθονήσι: Μία μετανάστρια νεκρή μετά από ανατροπή λέμβου – 18 διασωθέντες

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση και «παγωμένο» Σαββατοκύριακο – Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Πού θα χιονίσει

Δημήτρης Λιγνάδης: Για τις 9 Σεπτεμβρίου 2024 αναβλήθηκε η δίκη του – «Δεν είμαι βιαστής» λέει ο ίδιος (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48