search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 08:56
MENU CLOSE

El Loco: Ο σχιζοφρενής… πρόεδρος με το πριόνι – Tα σόου του «Τραμπ της Αργεντινής», οι αλλοπρόσαλλες προτάσεις του και η επόμενη μέρα

20.11.2023 18:04
javier-1212-NEW

Σε πορεία βαθιάς αβεβαιότητας εισέρχεται η Αργεντινή μετά τη νίκη του Χαβιέρ Μιλέι στις προεδρικές εκλογές της χώρας.

Ο 53χρονος εξελέγη νέος πρόεδρος της Αργεντινής, καθώς εξασφάλισε καθαρή νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών χθες Κυριακή, εγκαινιάζοντας περίοδο αβεβαιότητας για την 3η οικονομία της Λατινικής Αμερικής, στην οποία εξαγγέλλει πως θα εφαρμόσει θεραπεία σοκ.

Στην πρώτη του δήλωση μετά τη νίκη δήλωσε «σήμερα αρχίζει η ανασυγκρότηση της Αργεντινής. Σήμερα αρχίζει το τέλος της παρακμής της Αργεντινής. Σήμερα τελειώνει το εξαθλιωτικό μοντέλο του πανταχού παρόντος κράτους, το οποίο ωφελεί μόνο κάποιους, ενώ η πλειοψηφία υποφέρει».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 10η Δεκεμβρίου, υποσχέθηκε στην επινίκια ομιλία του «το τέλος της παρακμής» και την «ανοικοδόμηση της Αργεντινής», διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως δεν θα υπάρξουν «ημίμετρα».

Ο Αργεντινός δημοσιογράφος Χουάν Λουίς Γκονζάλες είναι περιζήτητος σήμερα στα μίντια που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν πώς ένας θεοπάλαβος τύπος, οικονομολόγος στο επάγγελμα, διάσημος από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ο οποίος εκφράζει τις πιο ακραίες θέσεις για τα κοινωνικά θέματα και την οικονομία, εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής.

Ο Γκονζάλες είναι ο συγγραφέας της βιογραφίας του 53χρονου αναρχοκαπιταλιστή, όπως τον αποκαλεί, Χαβέρ Μιλέι με τον εύγλωττο τίτλο: “El Loco” – “Ο τρελάρας” που σημειώνει ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος “είναι γνήσιος και αυθεντικός: αυτό που λέει, θα το κάνει”.

Ο ίδιος πανηγύρισε τη νίκη του απέναντι στον “περονιστή” αντίπαλό του με ποσοστό 56% έναντι 44% του Σέρχιο Μάσα, επιβεβαιώνοντας το προσωνύμιό του, ενώ τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησε στα social media, βίντεο με παλαιότερο πανηγυρισμό του:

Για το δε πολιτικό του πρόγραμμα έχει προϊδεάσει από την προεκλογική του εκστρατεία που θα μπορούσε να έχει τον τίτλο “έρχεται ξήλωμα” καθώς έχει εξαγγείλει κατάργηση υπουργείων για να φέρει “το τέλος της παρακμής” και την “ανοικοδόμηση της Αργεντινής”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα βασικά προεκλογικά συνθήματα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματός του “La libertad avanza” (“Η ελευθερία προχωρά”) ήταν “Να φύγουν όλοι, να μη μείνει κανείς!” και “Ζήτω η ελευθερία, ρε γαμώτο”.

Συχνά, στις προεκλογικές συγκεντρώσεις εμφανιζόταν με ένα αλυσοπρίονο στα χέρια για να συμβολίσει ότι θα τα τσακίσει όλα.

Περήφανος ο Ντόναλντ Τραμπ

Η εκλογική νίκη του Μιλέι χαιρετίστηκε από τα άλλα «ιερά τέρατα» της παγκόσμιας ακροδεξιάς, μεταξύ των οποίων από τον Ζαϊρ Μπολσονάρου της Βραζιλίας και από τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που δήλωσε «πολύ υπερήφανος» για τον Μιλέι, αλλά και από τον Έλον Μασκ, που έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι «η ευημερία έρχεται στην Αργεντινή».

Ο Χαβιέρ Μιλέι έχει το παρατσούκλι «Ο Τρελός» και είναι από εκείνους που αρνούνται ότι υπάρχει η κλιματική κρίση και έχει αμφισβητήσει τα εγκλήματα που διέπραξε η δικτατορία στην χώρα του- όπου στο διάστημα 1976-1983 σκοτώθηκαν από τους στρατιωτικούς 30.000 άνθρωποι.

Ο Μπένζαμιν Γκεδάν, επικεφαλής του προγράμματος για την Αργεντινή του Κέντρου Wilson, δήλωσε ότι μόνο μία λέξη υπάρχει για να εξηγήσει την νίκη του Μιλέι: απόγνωση.

«Πάρα πολλοί Αργεντίνοι ψήφισαν εν γνώσει τους εναντίον των οικονομικών συμφερόντων τους γιατί αναγνωρίζουν ότι το σημερινό στάτους κβο είναι καταστροφικό. Και δεν είχαν λόγο να πιστεύουν ότι ο σημερινός υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να έχει την απάντηση. Είναι ένα τεράστιο στοίχημα, αλλά όχι απολύτως αβάσιμο», δήλωσε ο Γκεδάν, προσθέτοντας:

«Ο πραγματικός κίνδυνος είναι να διαλυθεί η Αργεντινή στην προσπάθειά του για ριζική μεταμόρφωση της οικονομίας.

Αυτό θα επιφέρει μαζική κοινωνική αναταραχή, εθνικής απεργίες, πιθανή πολιτική βία και πιέσεις στους δημοκρατικούς θεσμούς. Υπάρχει και ένα πολύ σκοτεινό σενάριο αν επιδιώξει επιθετικά να επιβάλει τις μαξιμαλιστικές θεωρίες του για την Αργεντινή».

Ο πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής έγινε γνωστός ως πολιτικός ηγέτης κραδαίνοντας στις προεκλογικές συγκεντρώσεις ένα αλυσοπρίονο, με το οποίο έλεγε πως θα κόψει κάθε παθογένεια. Κάποιο τον συγκρίνουν με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ζαϊρ Μπολσονάρου.

Μείγμα Μπόρις Τζόνσον και Chunky

Άλλοι λένε ότι είναι μείγμα Μπόρις Τζόνσον και της δολοφονικής κούκλας Chucky, που δημιουργήθηκε από τη Marvel.

Ο ίδιος έχει δημιουργήσει την εικόνα του αντισυστημικού αντι-ήρωα, που είναι επιθετικός με τους αντιπάλους του αν προκληθεί.

Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σε μία βιογραφία του, που έχει γραφτεί χωρίς την άδεια του, ο Μιλέι περιγράφεται ως ένα παιδί που υπέστη γονεϊκή βία και μπούλινγκ στο σχολείο στη δεκαετία του 1980.

«Περισσότερο από τις ιδέες του, αυτό που με ανησυχεί είναι η διανοητική του κατάσταση και η συναισθηματική σταθερότητά του», λέει ο Χουάν Λουίς Γκονσάλες, συγγραφέας του βιβλίου για τη ζωή του Μιλέι.

Το παρατσούκλι “El Loco” τον συνοδεύει από τα μαθητικά του χρόνια και το κέρδισε χάρη στα επικά ξεσπάσματα για τα οποία τον θυμούνται οι φίλοι και συμμαθητές του. Όταν ως έφηβος τραγουδούσε διασκευές των Rolling Stones με τη νεανική μπάντα του ή έπαιζε ποδόσφαιρο στην ομάδα Chacarita Juniors όλοι είχαν να λένε για τον “τρελό” τερματοφύλακα.

Το 1988 όμως, μόλις στα 18 του, αποφάσισε ότι δεν ήθελε να επιδιώξει επαγγελματική καριέρα ποδοσφαιριστή αλλά να αφοσιωθεί στη μελέτη της οικονομίας. 

Στον χώρο των media τα κατάφερε καλύτερα, αποκτώντας φήμη ως ειδήμονας σε οικονομικά θέματα σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπου εμφανιζόταν ως γνώστης της απόλυτης αλήθειας για όλα τα οικονομικά προβλήματα και διακήρυττε τα οφέλη από το… αντρικό σεξ.

Με τέτοιου είδους εμφανίσεις έγινε ο φιλικός παρουσιαστής, που αντιλαμβανόταν τα προβλήματα του κόσμου και από την τηλεόραση μεταπήδησε στην πολιτική πριν από πέντε χρόνια.

Εξελέγη στο Κογκρέσο το 2021, με το κόμμα του Libertad Avanza και κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με ένα τσουνάμι ψήφων κατά της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος τάσσεται εναντίον των αμβλώσεων, υπέρ της χαλάρωσης της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, και έχει καταφερθεί με βαριές εκφράσεις εναντίον του – συμπατριώτη του – προκαθημένου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου.

Ο Μιλέι εξελέγη εξαργυρώνοντας μόνο ένα μέρος των ιδεών του, λέει ο Γκεδάν. Στις ιδέες του περιλαμβάνεται η νομιμοποίηση της πώλησης ανθρωπίνων οργάνων, η δραματική περικοπή των κοινωνικών δαπανών, η αποκήρυξη των εγκλημάτων που έγιναν από την δικτατορία και η διακοπή των σχέσεων με δύο από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της χώρας- την Βραζιλία και την Κίνα.

O «αναρχοκαπιταλιστής»

Ο Μιλέι υποσχέθηκε επίσης ότι θα εκδιώξει τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και θα συνδέσει την οικονομία με το δολάριο.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο Μιλέι θα αναγκαστεί να βάλει νερό στο κρασί του όταν αναλάβει την προεδρία τον επόμενο μήνα.

Αλλά στην επινίκια ομιλία του, χθες το βράδυ, επανέλαβε ότι «οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα είναι δραστικές», αναφερόμενος σε μέτρα για «να γίνει η Αργεντινή μεγάλη ξανά», κατά το πρότυπο των διακηρύξεων του Ντόναλντ Τραμπ.

Η υιοθέτηση του δολαρίου ΗΠΑ ως νομίσματος θα σήμαινε ότι η Αργεντινή θα έχανε τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής, όπως ο καθορισμός των επιτοκίων. Η Αργεντινή δεν θα είναι επίσης σε θέση να τυπώσει περισσότερο χρήμα, εξαλείφοντας έτσι τον κύριο παράγοντα του πληθωρισμού.

Ωστόσο, η δολαριοποίηση απαιτεί ένα μεγάλο απόθεμα δολαρίων και το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι τα αποθέματα δολαρίων της Αργεντινής είναι επικίνδυνα χαμηλά. Ακόμη και με την υποστήριξη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, ο πολιτικά νεοεισερχόμενος Μιλέι έχει ‘«πολύ μικρή νομοθετική εξουσία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP ο αναλυτής Κάρλος Ζερβασόνι του Πανεπιστημίου Torcuato Di Tella.

«Έτσι, δεν υπάρχει τρόπος να περάσει νόμους που, για παράδειγμα, απαιτούν την αλλαγή του νομίσματος της χώρας ή το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας».

Ο Μάσσα επέκρινε το σχέδιο για δολαριοποίηση ως παράδοση της εθνικής κυριαρχίας. Για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, η Αργεντινή ελέγχει εδώ και χρόνια αυστηρά την ισοτιμία του πέσο προς το δολάριο, η οποία είχε παγώσει για τρεις μήνες πριν από τις εκλογές και τώρα επιτρέπεται να υποτιμάται κατά 3% το μήνα.

Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι «μια φαντασία. Και η διατήρησή της είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Η Αργεντινή απλώς δεν έχει κυριολεκτικά καθόλου χρήματα. Δεν μπορεί να συνεχίσει να το κάνει αυτό», δήλωσε στο AFP ο Νικόλας Σαλντίας, ανώτερος αναλυτής της Economist Intelligence Unit.

Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται «αναρχοκαπιταλιστής» και οι φίλοι του λένε πως μιλάει όπως ο Λιονέλ Σκαλόνι, ο προπονητής που οδήγησε την εθνική ομάδα της Αργεντινής στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλου το 2022.

«Κανένας δεν τον πίστευε, αλλά σε τελική ανάλυση έκανε τα σωστά πράγματα», λέει η Σόνια Ντο Σάντο, μία 36χρονη εκπαιδευτικός, που πανηγύρισε τη νίκη του Μιλέι και πρόσθεσε πως όπως ο Σκαλόνι, έτσι και ο Μιλέι «θα έχει την ίδια πορεία».

Διαβάστε επίσης:

Αλβανια: Χαμός στo Κοινοβούλιο – Βουλευτές της αντιπολίτευσης άναψαν καπνογόνα για να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός (Video)

‘Εφτασαν στην Αίγυπτο 28 πρόωρα μωρά από Γάζα – Σχεδιάζονται επείγουσες μεταφορές ασθενών λέει ο ΠΟΥ (Photos/Video)

Φιντάν για Κυπριακό: Μόνη λύση τα 2 κράτη – Μίλησε για τουρκική μειονότητα σε Θράκη και Δωδεκάνησα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 08:56