search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 21:42
MENU CLOSE

Αργεντινή: Ποιος είναι «ο τρελός», «αναρχοκαπιταλιστής» που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές (Videos/Photos)

20.11.2023 13:24
Argentina new

Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της νότιας Αμερικής από τον εκλογικό θρίαμβο του Χαβιέρ Μιλέι, μιας τηλεοπτικής διασημότητας που έγινε πολιτικός καταπέλτης και κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή, υποσχόμενος ότι «θα εξολοθρεύσει» τον πληθωρισμό και θα αντιμετωπίσει με αλυσοπρίονο τις παθογένειες του κράτους.

Διακηρύσσοντας ότι «αρχίζει η ανοικοδόμηση της Αργεντινής» και χαρακτηρίζοντας «θαύμα» την εκλογική του νίκη, ο Χαβιέρ Μιλέι μίλησε για «επιλογή ενός άλλου δρόμου από τους Αργεντίνους ψηφοφόρους».

Ο 53χρονος νέος πρόεδρος περιγράφεται από τους οπαδούς του ως «οραματιστής», που μπορεί να βγάλει την χώρα από μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις εδώ και δεκαετίες, που έχει οδηγήσει σε κατάσταση φτώχειας το 40% του πληθυσμού, με την εκτόξευση του πληθωρισμού στο 140%.

Περήφανος ο Ντόναλντ Τραμπ

Η εκλογική νίκη του Μιλέι χαιρετίστηκε από τα άλλα «ιερά τέρατα» της παγκόσμιας ακροδεξιάς, μεταξύ των οποίων από τον Ζαϊρ Μπολσονάρου της Βραζιλίας και από τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που δήλωσε «πολύ υπερήφανος» για τον Μιλέι, αλλά και από τον Έλον Μασκ, που έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι «η ευημερία έρχεται στην Αργεντινή».

Ο Χαβιέρ Μιλέι έχει το παρατσούκλι «Ο Τρελός» και είναι από εκείνους που αρνούνται ότι υπάρχει η κλιματική κρίση και έχει αμφισβητήσει τα εγκλήματα που διέπραξε η δικτατορία στην χώρα του- όπου στο διάστημα 1976-1983 σκοτώθηκαν από τους στρατιωτικούς 30.000 άνθρωποι.

Ο Μπένζαμιν Γκεδάν, επικεφαλής του προγράμματος για την Αργεντινή του Κέντρου Wilson, δήλωσε ότι μόνο μία λέξη υπάρχει για να εξηγήσει την νίκη του Μιλέι: απόγνωση.

«Πάρα πολλοί Αργεντίνοι ψήφισαν εν γνώσει τους εναντίον των οικονομικών συμφερόντων τους γιατί αναγνωρίζουν ότι το σημερινό στάτους κβο είναι καταστροφικό. Και δεν είχαν λόγο να πιστεύουν ότι ο σημερινός υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να έχει την απάντηση. Είναι ένα τεράστιο στοίχημα, αλλά όχι απολύτως αβάσιμο», δήλωσε ο Γκεδάν, προσθέτοντας:

«Ο πραγματικός κίνδυνος είναι να διαλυθεί η Αργεντινή στην προσπάθειά του για ριζική μεταμόρφωση της οικονομίας.

Αυτό θα επιφέρει μαζική κοινωνική αναταραχή, εθνικής απεργίες, πιθανή πολιτική βία και πιέσεις στους δημοκρατικούς θεσμούς. Υπάρχει και ένα πολύ σκοτεινό σενάριο αν επιδιώξει επιθετικά να επιβάλει τις μαξιμαλιστικές θεωρίες του για την Αργεντινή».

Ο πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής έγινε γνωστός ως πολιτικός ηγέτης κραδαίνοντας στις προεκλογικές συγκεντρώσεις ένα αλυσοπρίονο, με το οποίο έλεγε πως θα κόψει κάθε παθογένεια. Κάποιο τον συγκρίνουν με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ζαϊρ Μπολσονάρου.

Μείγμα Μπόρις Τζόνσον και Chunky

Άλλοι λένε ότι είναι μείγμα Μπόρις Τζόνσον και της δολοφονικής κούκλας Chucky, που δημιουργήθηκε από τη Marvel.

Ο ίδιος έχει δημιουργήσει την εικόνα του αντισυστημικού αντι-ήρωα, που είναι επιθετικός με τους αντιπάλους του αν προκληθεί.

Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σε μία βιογραφία του, που έχει γραφτεί χωρίς την άδεια του, ο Μιλέι περιγράφεται ως ένα παιδί που υπέστη γονεϊκή βία και μπούλινγκ στο σχολείο στη δεκαετία του 1980.

«Περισσότερο από τις ιδέες του, αυτό που με ανησυχεί είναι η διανοητική του κατάσταση και η συναισθηματική σταθερότητά του», λέει ο Χουάν Λουίς Γκονσάλες, συγγραφέας του βιβλίου για τη ζωή του Μιλέι.

Ως έφηβος ήταν τραγουδιστής σε ένα ροκ συγκρότημα που μιμείτο τους Rolling Stones και θαυμάζει τον Μπομπ Μάρλεϊ και τον Βέρντι.

Στον χώρο των media τα κατάφερε καλύτερα, αποκτώντας φήμη ως ειδήμονας σε οικονομικά θέματα σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπου εμφανιζόταν ως γνώστης της απόλυτης αλήθειας για όλα τα οικονομικά προβλήματα και διακήρυττε τα οφέλη από το… αντρικό σεξ.

Με τέτοιου είδους εμφανίσεις έγινε ο φιλικός παρουσιαστής, που αντιλαμβανόταν τα προβλήματα του κόσμου και από την τηλεόραση μεταπήδησε στην πολιτική πριν από πέντε χρόνια.

Εξελέγη στο Κογκρέσο το 2021, με το κόμμα του Libertad Avanza και κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με ένα τσουνάμι ψήφων κατά της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος τάσσεται εναντίον των αμβλώσεων, υπέρ της χαλάρωσης της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, και έχει καταφερθεί με βαριές εκφράσεις εναντίον του – συμπατριώτη του – προκαθημένου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου.

Ο Μιλέι εξελέγη εξαργυρώνοντας μόνο ένα μέρος των ιδεών του, λέει ο Γκεδάν. Στις ιδέες του περιλαμβάνεται η νομιμοποίηση της πώλησης ανθρωπίνων οργάνων, η δραματική περικοπή των κοινωνικών δαπανών, η αποκήρυξη των εγκλημάτων που έγιναν από την δικτατορία και η διακοπή των σχέσεων με δύο από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της χώρας- την Βραζιλία και την Κίνα.

O «αναρχοκαπιταλιστής»

Ο Μιλέι υποσχέθηκε επίσης ότι θα εκδιώξει τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και θα συνδέσει την οικονομία με το δολάριο.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο Μιλέι θα αναγκαστεί να βάλει νερό στο κρασί του όταν αναλάβει την προεδρία τον επόμενο μήνα.

Αλλά στην επινίκια ομιλία του, χθες το βράδυ, επανέλαβε ότι «οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα είναι δραστικές», αναφερόμενος σε μέτρα για «να γίνει η Αργεντινή μεγάλη ξανά», κατά το πρότυπο των διακηρύξεων του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται «αναρχοκαπιταλιστής» και οι φίλοι του λένε πως μιλάει όπως ο Λιονέλ Σκαλόνι, ο προπονητής που οδήγησε την εθνική ομάδα της Αργεντινής στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλου το 2022.

«Κανένας δεν τον πίστευε, αλλά σε τελική ανάλυση έκανε τα σωστά πράγματα», λέει η Σόνια Ντο Σάντο, μία 36χρονη εκπαιδευτικός, που πανηγύρισε τη νίκη του Μιλέι και πρόσθεσε πως όπως ο Σκαλόνι, έτσι και ο Μιλέι «θα έχει την ίδια πορεία».

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Στο Κίεβο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ – «Ακλόνητη υποστήριξη στον αγώνα για ελευθερία»

Τι συμβαίνει με το Threads που ήρθε από τη Meta για να ανταγωνιστεί το X;

ΗΠΑ: Νεαρή ράπερ πυροβόλησε και σκότωσε τον μάνατζέρ της μέσα στη μέση του δρόμου (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 21:41