search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:58
MENU CLOSE

Ριζότο με πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι και μπλέ τυρί γκοργκοντζόλα

21.11.2023 06:10
rizoto-1536×1024

Ένα απλό, κρεμώδες και πολύ γευστικό πιάτο που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι και θα γίνει το αγαπημένο σας. Το αγαπημένο ριζότο γλυκαίνει στη γεύση από το πράσο, δροσίζεται ελαφρά από το φρέσκο κρεμμυδάκι και συνδυάζεται ιδανικά με την πικάντικη γκοργκοντζόλα.

Υλικά για τη Συνταγή

160 γραμμάρια ρύζι ειδικό για ριζότο (αρμπόριο ή καρναρόλι)

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (ή 20 γραμμάρια βούτυρο)

1 φλιτζανάκι λευκό ξηρό κρασί (50 ml περίπου)

15 γραμμάρια παρμεζάνα, τριμμένη

1 πράσο λευκό και πράσινο μέρος (περίπου 150 γραμμάρια καθαρό), ψιλοκομμένο

1 χούφτα φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο (προαιρετικά) ή σχοινόπρασο ή άλλο μυρωδικό

1 λίτρο ζωμό λαχανικών (μπορεί να μην χρειαστεί όλη η ποσότητα)

20 γραμμάρια γκοργκοντζόλα ή άλλο μπλε τυρί

15 γραμμάρια βούτυρο

Εκτέλεση

1.Αρχικά, ετοιμάστε το ζωμό με βραστό νερό και τον κύβο λαχανικών που επιθυμείτε και διατηρήστε τον βραστό, τοποθετώντας τον στο μάτι της κουζίνας και δίπλα στην κατσαρόλα που θα μαγειρέψετε το ριζότο.

2.Βάλτε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο ή το βούτυρο, ζεστάνετέ το και ξεκινήστε να ροδίζετε το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην καούν.

3.Μετά από 15 περίπου λεπτά, δυναμώστε τη φωτιά, προσθέστε το ρύζι και σοτάρετέ το ανακατεύοντας συνεχώς για 3 περίπου λεπτά. Βάλτε το κρασί, ανακατέψτε και χαμηλώστε τη φωτιά ώστε να σιγοβράσει και να εξατμιστεί το αλκοόλ.

4.Όταν απορροφηθεί το αλκοόλ ρίξτε μια κουτάλα από τον βραστό ζωμό που έχετε δίπλα σας, ανακατέψτε και αφήστε το να σιγοβράσει. Συνεχίστε έτσι με τον ίδιο τρόπο προσθέτοντας ζωμό όταν έχει απορροφηθεί ο προηγούμενος και ανακατεύοντας συνεχώς.

5.Περίπου 14 με 15 λεπτά μετά και ενώ το ρύζι είναι αλ ντέντε και έχει απομείνει λίγος ζωμός, δοκιμάστε τις γεύσεις και προσθέστε αλάτι, αν χρειάζεται. Σβήστε τη φωτιά, προσθέστε το βούτυρο και το μπλε τυρί, ανακατέψτε να λιώσει και σκεπάστε το σκεύος με το καπάκι.

6.Περιμένετε 3 λεπτά, ελέγξτε αν είναι κρεμώδες το ριζότο, προσθέστε μερικές κουταλιές ζωμού, αν απαιτείται και ανακατέψτε καλά. Σερβίρετε με επιπλέον παρμεζάνα και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Διαβάστε επίσης:

Knafeh (κανταΐφι της Ναμπλούς), το Παλαιστινιακό επιδόρπιο – στολίδι

Kötbullar, τα σουηδικά κεφτεδάκια με σάλτσα ζωμού και κόκκινων φρούτων

Mπεζέδες σάντουιτς, τα φινετσάτα κεράσματα μιας άλλης εποχής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:55