search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:54
MENU CLOSE

Από Δευτέρα η νέα ΚΟ των 6+6 και Τσακαλώτου, η «πρεμιέρα» στο Προϋπολογισμό – Όνομα και επικεφαλής στο επίκεντρο συσκέψεων

24.11.2023 10:19
axtsioglou_tsakalwtos

Χωριστούς δρόμους ακολουθεί πλέον η ομάδα των 6+6 από τον ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από ένα ταραχώδες δίμηνο όπου ο πολιτικός χρόνος ήταν εξαιρετικά πυκνός, φέρνοντας πιο μπροστά την αναμέτρηση με το υπαρξιακό δίλημμα εντός ή εκτός του κόμματος στο οποίο είχαν αφιερώσει μεγάλο τμήμα της πολιτικής και προσωπικής τους ζωής.

«Αποχωρήσαμε από ένα κόμμα που δεν είμαστε περαστικοί, το χτίσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, χθες ο Αλέξης Χαρίτσης.

Πλέον εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, συναντούν την Ομπρέλα η οποία αποχώρησε δύο εβδομάδες νωρίτερα, και σχεδιάζουν τα βήματα της επόμενης μέρας που είναι σε πρώτο στάδιο η συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να γίνουν συσκέψεις για το θέμα του ονόματος που θα πρέπει να έχει η νέα ΚΟ, και για την διάταξη των ρόλων.

Όνομα, επικεφαλής, ρόλοι

Προφανώς, το όνομα που θα επιλεγεί σε ζύμωση και με την «Ομπρέλα» και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και το ποιος θα τεθεί επικεφαλής θα λαμβάνει υπόψη και την συνέχεια, την αντιστοίχιση με τον πολιτικό φορέα που θα φτιάξουν και θα πάρει σάρκα και οστά το επόμενο διάστημα, σε δεύτερο χρόνο. Είναι με ερωτηματικό αν ο πρόεδρος της ΚΟ ο οποίος θα επιλεγεί θα έχει στη συνέχεια και ηγετικό ρόλο στο πολιτικό σχήμα ή όχι.

Είναι επίσης με ερωτηματικό αν στο όνομα θα αποτυπώνεται ο ιδεολογικός προσανατολισμός στην ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά.

Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θεωρείται πιθανότερο πως θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, αν και ούτε ο ίδιος ούτε ο Νάσος Ηλιόπουλος άνοιξαν τα χαρτιά τους στις συνεντεύξεις που παραχώρησαν χθες, στον απόηχο της εξόδου και ύστερα από πάρα πολύ καιρό.

Οι υπόλοιπες θέσεις που καλούνται να στελεχώσουν είναι αυτές του Γραμματέα της ΚΟ και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, κι εδώ μένει να δούμε ποιους ρόλους θα αναλάβουν οι Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΈφη Αχτσιόγλου και Νάσος Ηλιόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι οι 11 ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές μπορούν να σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα ( ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός είναι οι 10 βουλευτές) και να έχουν τα αντίστοιχα προνόμια, όπως χρόνο ομιλίας, δυνατότητα του επικεφαλής να τοποθετείται στις διαδικασίες στην Ολομέλεια, κλπ.

Οι 9+2 βουλευτές είναι οι Σία ΑναγνωστοπούλουΈφη Αχτσιόγλου, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα.

Αυλαία στον Προϋπολογισμό

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε χθες ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συγκροτηθεί η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα και συνέστησε υπομονή για λίγες μέρες ακόμη.

Η «πρεμιέρα» της νέας ΚΟ θα είναι η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, όπου επιδίωξη είναι να καταγραφεί και το στίγμα αριστερής – προοδευτικής κατεύθυνσης μέσα από ένα συνολικό σχέδιο «που θα μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ από προοδευτική σκοπιά», όπως είπε χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Ο κόσμος δεν έχει ανάγκη από άλλη μια αριστερή δύναμη που θα καταγράφει τα ποσοστά της και θα χαίρεται με αυτά» πρόσθεσε, δείχνοντας ότι σε επίπεδο πολιτικής στόχευσης τουλάχιστον ο πήχης μπαίνει ψηλά, θα επιδιωχθεί το νέο σχήμα να εκφράσει ένα ευρύ φάσμα όχι μόνο αριστερών αλλά και προοδευτικών πολιτών.

Στίγμα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό

«Πρώτος μας στόχος είναι η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας ώστε με μια παρουσία μαχητική και τεκμηριωμένη, να ασκήσουμε προγραμματική αντιπολίτευση και να ξεδιπλώσουμε την προγραμματική μας πρόταση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο» υπογράμμισε και ο Αλ. Χαρίτσης. Προσθέτοντας: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να διαμορφώσουμε μία πρόταση ριζοσπαστική και ρεαλιστική ταυτόχρονα».

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και οι 6+6 διαμηνύουν ότι δεν προτίθενται στη συνέχεια να επιδοθούν σε κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να αναλωθούν σε επιθέσεις κατά Κασσελάκη και της ηγετικής ομάδας του.

Η απάντηση στο blame game της άλλης πλευράς

Προς το παρόν και στο πλαίσιο του blame game που εκτυλίσσεται από χθες, ασκείται κριτική προκειμένου να εξηγηθούν οι λόγοι αποχώρησης και να αντικρουστεί η ρητορική της άλλης πλευράς ότι οι Αχτσιόγλου – Χαρίτσης – Ηλιόπουλος -Τζανακόπουλος, αποχώρησαν επειδή ηττήθηκαν και δεν αναγνώρισαν ποτέ τη βούληση της βάσης, αλλά κατά τα λοιπά δεν είχαν καμία πολιτική διαφωνία.

Στην τακτική αυτή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να μην αναγνωρίζει το πολιτικό θέμα που έθεταν τα στελέχη αυτά και γενικώς να μην αναγνωρίζει πολιτικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλο που τους «υπονομευτές», αναφέρθηκε χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος λέγοντας ότι αυτό ουσιαστικά είναι «διάλογος κωφών». Στη μεγάλη εικόνα είπε πρόκειται για το επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας, ότι δηλαδή εδώ υπάρχει ένα νωπό εκλογικό αποτέλεσμα, άρα η κριτική κομμένη. Το ηγετικό στέλεχος της ομάδας των 6+6 σημείωσε επίσης ότι δεν υπήρξε η παραμικρή εμφάνιση στα κανάλια ή δημόσια αντιπαράθεση από την πλευρά τους και πως η κριτική ασκήθηκε στα όργανα αλλά συνάντησε την απαξίωση του «δεν έχετε πολιτική διαφωνία» στο πλαίσιο της ευρύτερης τακτικής αναζήτησης «εσωτερικού εχθρού» και «υπονομευτών».

Επίσης, για το αν μπορούσε να συνεχιστεί περαιτέρω η μάχη των θέσεων στα όργανα ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε ουσιαστικά ότι η ηγεσία δεν είχε σταθερές θέσεις για να υπάρξει συζήτηση, «δεν ξέραμε τι μας ξημερώνει» τόνισε καθώς άλλες θέσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στον ΣΕΒ, άλλες στον Εκόνομιστ, άλλες στην πρόσφατη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Εκφυλισμός και αυταρχισμός

Σημειώνεται πως στο κείμενο αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ τα 57 στελέχη που υπογράφουν, κάνουν λόγο για «πορεία εκφυλισμού» του κόμματος με ευθύνη της ηγεσίας και της ηγετικής ομάδας, που πορεύονται αντιδημοκρατικά  με τον Στέφανο Κασσελάκη να «διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ» και να τον μετατρέπει «σε ένα άμορφο κόμμα». Την ίδια στιγμή, συνεχίζει το κείμενο «το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος. Ένδειξη αυτής της παθογένειας είναι οι θέσεις που εκφράζει ο Πρόεδρος για κρίσιμα ζητήματα, όπου με ευκολία τη μια μέρα δηλώνει την υποταγή του κόμματος στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την άλλη ξεσπαθώνει ρητορικά, αλλά καθόλου πειστικά εναντίον τους. Η αναξιοπιστία του, η υπονόμευση του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), η αυταρχική συμπεριφορά που είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Είναι μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή».

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Τσίπρας: Ο Αλέξης Τσίπρας ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ – Δεν υπήρχε κανένας λόγος αποχώρησης ειδικά για τους 6+6 (Video)

«Κατέβασαν» τα λογότυπα του ΣΥΡΙΖΑ οι αποχωρήσαντες βουλευτές – Με τι τα αντικατέστησαν (Photos)

Δημήτρης Μαύρος στο topontiki.gr: Έτσι αναλύω το φαινόμενο Κασσελάκη – Η γοητεία, το Κέντρο, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ και ο ρόλος του Πολάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:54