search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 02:33
MENU CLOSE

Μαρία Συρεγγέλα στο topontiki.gr: «Θέλω πολλές γυναίκες στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ – έχω τον τρόπο να επιβληθώ με ήπιο τρόπο»

25.11.2023 08:30
syreggela nea dimokratia

Λίγες ώρες μετά την εκλογή της στην θέση της γραμματέως της Νέας Δημοκρατίας, η Μαρία Συρεγγέλα η πρώτη γυναίκα γραμματέας στην ιστορία του κυβερνώντος κόμματος μιλάει στο topontiki.gr για τη ζωή της την πορεία της μέσα στη Νέα Δημοκρατία από τα βασικά της χρόνια αλλά και για τους στόχους που έχει βάλει να πετύχει από τη θέση αυτή.

Η Μαρία  Συρεγγελα δραστηριοποιήθηκε στη Νέα Δημοκρατία από πολύ μικρή στα μαθητικά της χρόνια, ήταν στην ΜΑΚΙ, το τότε μαθητικό της Νέας Δημοκρατίας, πρόεδρος στο δεκαπενταμελές στο σχολείο της και στη συνέχεια στην ΟΝΝΕΔ και στην ΔΑΠ της φιλοσοφικής.

Αν και οι γονείς της δεν είχαν ενεργό ενασχόληση με την πολιτική, η Μαρία θυμάται τον εαυτό της από πολύ μικρή να διαβάζει εφημερίδες

“Μου άρεσε. Θυμάμαι τον εαυτό μου να διαβάζει από πολύ μικρή εφημερίδα, παίρναμε και δύο και τρεις εφημερίδες για να ενημερωθούμε  Δεν υπήρχε ίντερνετ, δεν υπήρχαν όλα αυτά. Μου άρεσε η ενασχόληση. Ήθελα να προσφέρω. Γιατί όταν είσαι σε αυτές τις ηλικίες πραγματικά θέλεις να προσφέρεις πράγματα. Οπότε ασχολήθηκα με την ΟΝΝΕΔ στο Εκτελεστικό Γραφείο. Ήμουν υποψήφια ευρωβουλευτής το 2004  με λίστα μια και τότε δεν υπήρχε ο σταυρός, ως αντιπρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος”.

Στη συνέχεια κάνει μια παύση όταν δημιουργεί οικογένεια και θέλει να δώσει όλη της την παρουσία τα πρώτα χρόνια στα παιδιά της. Επιστρέφει στη Νέα Δημοκρατία ως αντιπρόεδρος στο Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας  και μετά ως γραμματέας γυναικείων θεμάτων.

“Το αλλάξαμε, το κάναμε ισότητας των φύλων και οικογενειακής πολιτικής και στη συνέχεια έγινα Γενική Γραμματέας και  υφυπουργός αλλά και  Αντιπρόεδρος γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.”

Η πρώτη της γνωριμία και η επαφή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν το 2004 όταν εκείνος κατέβαινε για πρώτη φορά βουλευτής

“Μπορεί ο πρόεδρος να μην τη θυμάται αυτή την γνωριμία, είχε έρθει πάνω στη Φιλοσοφική στο γραφειάκι που είχαμε της ΔΑΠ. Εγώ είχα τελειώσει την σχολή αλλά ήμασταν εκεί και μιλούσαμε με άλλους φοιτητές. Εκεί ήταν η πρώτη επαφή και μου είχε κάνει πολύ θετική εντύπωση και η δεύτερη επαφή ήταν στο γραφείο του ξανά ως υποψήφιος βουλευτής.

Η επόμενη φορά ήτανε όταν έγινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το 2016, όπου εκεί κάναμε την πρώτη μας  συνάντηση και του παρουσίασα το πως εγώ θεωρώ ότι πρέπει να δουλέψει η γραμματεία και να φύγει από τα στενά πλαίσια που ενδεχομένως είχε στο παρελθόν. Και είδα ότι γνωρίζει πράγματα πάρα πολλά και μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση.

Και κάθε φορά λοιπόν που τον συναντούσα αισθανόμουν άγχος να είμαι κατάλληλα ενημερωμένη, προετοιμασμένη γιατί ήξερα ότι μπορεί να κάνει μια ερώτηση που δεν μπορείς καν να φανταστείς”.

Η Μαρία Συρεγγέλα ανήκει σε αυτό που λέμε φιλελεύθερη τάση της Νέας Δημοκρατίας ήταν πάντα κεντροδεξιά και έδινε αγώνα για τα θέματα ισότητας και δικαιωμάτων. Γι’ αυτό και όπως λέει ταίριαξε περισσότερο με την φιλοσοφία και την σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  • Πότε άρχισε να περνάει από το μυαλό σας ότι «μπορεί και να με σκέφτεται ο  Μητσοτάκης γι’ αυτή τη θέση»;

Είχα δει κάποια δημοσιεύματα, όμως δεν θεωρούσα ότι μπορεί να το έχει σκεφτεί ο πρόεδρος.

Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου ότι μπορεί να γίνει αυτό. Είχα και ως βουλευτής ξεκινήσει και τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα. Γιατί είναι πολύ σημαντικό για έναν νέο ή μια νέα βουλευτή να μπορεί να δει πώς κινείται το Κοινοβούλιο.

  • Είστε η πρώτη γυναίκα γραμματέας στη Νέα Δημοκρατία. Γυναίκα. Θεωρείτε ότι σπάτε ένα άβατο, ένα ταμπού;

Σίγουρα και αυτό μου δημιουργεί πολύ περισσότερο άγχος να ανταποκριθώ. Γιατί θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή στο πρόσωπό μου τιμούνται και όλες οι γυναίκες που έχουν περάσει από τη Νέα Δημοκρατία, από τη νεολαία, από το κόμμα. Θυμάμαι στο παρελθόν ότι οι γυναίκες ασχολούνταν κυρίως με την γραμματεία γυναικών και όλες οι άλλες γραμματείες ήταν άνδρες. Αυτό άλλαξε για πρώτη φορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είδαμε ότι σε όλες τις γραμματείες υπήρχαν και γυναίκες και άντρες.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φώναξε τη Μαρία Συρεγγέλα στο γραφείο του μια μέρα πριν ανακοινωθεί επισήμως υποψηφιότητα της και της ανακοίνωσε την βούληση του. Το θέλατε;

Σαφώς και το ήθελα είναι πραγματικά μεγάλη ευθύνη να με επιλέξει ο πρωθυπουργός και θέλω να ανταποκριθώ όσο περισσότερο μπορώ σε αυτή την επιλογή.

  • Eίναι εύκολο για μια γυναίκα στη Νέα Δημοκρατία να είναι γραμματέας; Παίρνετε τη σκυτάλη από τον Παύλο Μαρινάκη, έναν πετυχημένο γραμματέα. Θα σας το πω απλά, όπως λένε κάποιοι, ο Παύλος αν χρειαζόταν μπορεί να έριχνε και κανένα γαλλικό εσείς;

Εγώ πάντως τον Παύλο δεν τον έχω δει να ρίχνει γαλλικά.

Νομίζω έχω τον τρόπο να χειριστώ τους ανθρώπους και σε καλές και κακές στιγμές με ήπιους τόνους. Θεωρώ ότι με τον διάλογο και με τους ήπιους τόνους μπορείς να πετύχεις πολύ περισσότερα πράγματα. Και γι’αυτό σας είπα ότι και τον Παύλο δεν τον έχω δει ποτέ να φωνάζει ή να ωρύεται.

Μπορείς να επιβληθείς με την καλή την έννοια, είμαστε ένα λαϊκό κόμμα και έχουμε πολλές διαφορετικές απόψεις και μέσα την σύνθεση βγαίνει το καλύτερο αποτέλεσμα.

  • Ποιοι είναι οι στόχοι; Τι θέλετε να κάνετε ως γραμματέας;

Πρώτος στόχος είναι να γυρίσω όλη την Ελλάδα. Ως Νέα Δημοκρατία θέλουμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση στο μεταρρυθμιστικό της έργο. Το έχω δει και εγώ από τη δική μου πλευρά όταν ήμουν υφυπουργός, ότι μπορεί να περνάς πολύ χρόνο μέσα σε ένα γραφείο και κάποιες φορές να ιδρυματοποιήσαι και να μην έχεις την επαφή που θέλεις με την κοινωνία. Οπότε εκεί το κόμμα θα μπαίνει  στη λογική να προτείνει πράγματα να φέρνει κάποιες προτάσεις από την κοινωνία που πολλές φορές δεν μπορούν να τις ξέρουν οι υπουργοί.

  • Την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία δηλαδή να φέρνετε το σφυγμό του κόσμου στην κυβέρνηση και τους υπουργούς;

Ναι γιατί κι εγώ το σφυγμό όταν ήμουν υφυπουργός τον έπαιρνα επειδή ήμουν μαμά δύο παιδιών και μπορούσα να συζητήσω με άλλες μαμάδες, με άλλους μπαμπάδες να μου λένε διάφορα θέματα και με αυτό τον τρόπο νομίζω ότι μπορείς να κάνεις τα  πράγματα καλύτερα. Γιατί άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε κι εγώ έχω κάνει λάθη.

  • Άρα θεωρείτε ότι είναι ένα επικίνδυνο πράγμα αυτό που λέμε κομματική ιδρυματοποίηση ή  κυβερνητική;

Και η κομματική ιδρυματοποίηση είναι κακή γιατί κι εγώ αν κλειστώ μέσα σε ένα γραφείο και γράφω μόνο άρθρα και μιλάω μόνο φιλοσοφικά και θεωρητικά θα χάσω την επαφή με την κοινωνία. Χωρίς να ξέρω τι λέει ο κόσμος έξω είναι προβληματικό.  Άρα το πρώτο σημαντικό είναι αυτό, ότι πάμε σε κάθε γωνιά της χώρας . Σαφώς κι εδώ είναι ανοιχτά οι πόρτες για όποιον και όποια θέλει, αλλά θα πάμε εμείς εκεί πολίτες να μιλήσουμε μαζί τους. Το επόμενο διάστημα  λοιπόν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Ήδη ξεκινήσαμε από τα Γιάννενα.

  • Σας έκαναν παράπονα οι πολίτες εκεί;

Σαφώς μου είπανε και κάποια παράπονα τα οποία θα τα μεταφέρω αλλά και λύσεις που μου πρότειναν για να λυθούν διάφορα θέματα. Θέλω όταν πάω μια περιοδεία να δω όλους τους φορείς,  φορείς της κοινωνίας των πολιτών, συνδικαλιστικούς φορείς. Θέλω από κάθε περιοδεία που πάω να φεύγω γεμάτη όσον αφορά την πληροφόρηση γιατί κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν, κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν. Το θέμα είναι να φτάνει η πληροφόρηση, γιατί αυτό είναι πολλές φορές το πρόβλημα ότι κάτι μπορεί να λυθεί και χωρίς κόστος. Αρκεί να είναι γνωστό το πρόβλημα.

Δεύτερος στόχος όπως λέει η Μαρία Συρεγγέλα είναι η οργάνωση του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών και εκεί ζητά και την βοήθεια των μέσων ενημέρωσης προκειμένου ο κόσμος να κατανοήσει πόσο σημαντικές είναι οι ευρωεκλογές

Οι ευρωεκλογές μπορεί να μην αφορούν την άμεση καθημερινότητα αφορούν όμως αποφάσεις που θα επηρεάσουν σίγουρα στο μέλλον και  την καθημερινότητά του καθένα μας. Οπότε θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι είναι σημαντικές εκλογές.

  • Θα γίνουν προτάσεις  από σας και για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου;

Σαφώς θα γίνουν και προτάσεις και όχι μόνο από εμένα. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν γενικότερα προτάσεις.

  • Έχετε στο μυαλό σας κάτι; Θα πρέπει να υπάρχουν λαμπερά πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο; Θα πρέπει να υπάρχουν πρόσωπα που ξέρουν μόνο την Ευρωβουλή; Θα πρέπει να είναι ένας συνδυασμός;

Για μένα το πιο σημαντικό είναι να υπάρχουν και γυναίκες, αρκετές γυναίκες στο ψηφοδέλτιο και ταυτόχρονα να είναι άνθρωποι που θα μπορούν να πάνε στις Βρυξέλλες για να  δουλέψουν και να ανταποκριθούν.

  • Θα πάρει μέρος το κόμμα στη μάχη των ευρωεκλογών ή θα το αφήσετε όλο πάνω στους υποψηφίους και στον πρωθυπουργό;

Φυσικά θα βρεθούμε πάλι παντού. Το κόμμα θα είναι παντού. Όπως και στις τελευταίες εκλογές που γινόντουσαν κοινές δράσεις μεταξύ των κομματικών στελεχών, των υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων. Αλλά θα υπάρξει και ένα πλήρες πρόγραμμα κινητοποίησης όλου του κυβερνητικού και του κομματικού μηχανισμού. Θα υπάρξει αυτό που λέγαμε παλιά στη νεολαία πόρτα πόρτα. Το επόμενο εξάμηνο, αρχής γενομένης από τον Γενάρη.

  • Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του προχθές στην Πολιτική Επιτροπή είπε μια κρίσιμη φράση. Είπε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πρέπει να είναι τέτοιο που να μην ανατραπεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Αυτό σημαίνει σε κάθε περίπτωση ότι πρέπει να έχει μπροστά το 3 το αποτέλεσμα. Υπάρχει ένας πήχης;

Δεν θέλω να βάλω πήχη σ’ αυτή τη φάση. Θεωρώ πως πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι η ψήφος των ευρωεκλογών δεν είναι χαλαρή, να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι  αφορά τη χώρα και αφορά και τους ίδιους. Δεν είναι κάτι που γίνεται κάπου αλλού. Στέλνουμε κάποιους εκπροσώπους για κάτι που δεν τους αφορά. Οι αποφάσεις που παίρνονται εκεί είναι πολύ σημαντικές και για το μέλλον της χώρας.

  • Μπορεί να σας εφησυχάσει η πολυδιάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και να πείτε έτσι κι αλλιώς εντάξει, πρώτοι θα  είμαστε, θα τρέξουμε πιο χαλαρά;

Σε καμία περίπτωση. Εμείς αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι η καθημερινότητα. Να τρέξουμε και εμείς όσο το δυνατόν να λυθούν τα προβλήματα της καθημερινότητας. Άλλωστε αυτό ήταν και στην ατζέντα μας και έτσι αποδεικνύεται και η πραγματική κοινωνική ευαισθησία. Γιατί δεν υπάρχουν κόμματα που έχουν κοινωνική ευαισθησία αλά καρτ. Όχι, σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε και θεωρούμε ότι πρέπει να ακούμε τώρα περισσότερο την  κοινωνία  γιατί  το 41% είναι και μεγαλύτερη ευθύνη. Δεν είναι για εφησυχασμό. Πολλές φορές λέμε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο κακός μας εαυτός. Αλλά θεωρώ ότι και σε όλες αυτές τις περιοδείες που κάνουμε με τα κομματικά στελέχη όταν  μιλάμε πάντα αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να είμαστε αλαζόνες. Όταν βγαίνει ένα κόμμα κυβέρνηση αφορά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Δεν αφορά συγκεκριμένη παράταξη και άρα θα πρέπει να δουλεύουμε για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

  • Ποιο στοίχημα έχετε βάλει με τον εαυτό σας από τη μέρα που καθίσετε σε αυτή την καρέκλα;

Το στοίχημα που έχω βάλει είναι να ανταποκριθώ πρώτα απ’όλα στο  είναι ένα κόμμα πολύ πιο ανοιχτό στις γυναίκες, Πολλές περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης. Και επειδή αυτό, όπως είπαμε το ξεκίνησε και ο πρωθυπουργός ως πρόεδρος τότε και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης.

Δηλαδή να έχει φτιαχτεί ένα πλαίσιο ώστε να μπορούν να έχουν μια θέση ευθύνης για να μπορούν να τρέξουν για ένα κόμμα συμπεριληπτικό.

  • Εσείς και ως Υφυπουργός είχατε δώσει πολύ μεγάλο βάρος σε αυτά τα θέματα και της ισότητας και των δικαιωμάτων και της συμπερίληψης. Ως Γραμματέας θα δώσετε τον δικό σας αγώνα να έρθει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών;

Νομίζω ότι αυτό και ως υφυπουργός το είχα παλέψει. Βέβαια εδώ θα μας πει ίδιος ο πρωθυπουργός πότε θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

  • Επειδή ακούγεται ότι πολλοί βουλευτές έχουν διαφωνία, διότι τους πιέζουν οι τοπικές κοινωνίες, οι ψηφοφόροι τους, η Εκκλησία κλπ. θα δώσετε έναν αγώνα με τις περιοδείες που θα κάνετε να πείσετε  τον πληθυσμό σε κάθε περιοχή ότι αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να το ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία;

Σαφώς και θα το συζητώ γιατί πολλές φορές βλέπουμε ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τα θέματα πάρα πολύ καλά και κάποιες φορές όταν δεν γνωρίζεις κάτι, το θεωρείς ότι  είναι μια αλλαγή ενδεχομένως μπορεί να μην είναι και προς τη σωστή κατεύθυνση.Όταν όμως εξηγείς, τότε ο καθένας και η καθεμιά το αντιμετωπίζει και διαφορετικά.

Είμαι υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών το έχω δηλώσει και σε παλαιότερες συνεντεύξεις μου.

Τώρα ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις πάντα υπάρχουν και μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και εγώ έχω έρθει για να ενώσω.

  • Άρα είναι ένας στόχος σας στις περιοδείες που θα κάνετε να πείσετε και για αυτό το θέμα;

Εγώ ήδη συζητώ με κάποιους ανθρώπους το θέμα αυτό και είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν γιατί δεν αφορά μόνο τους ενήλικες, αφορά και ανήλικα παιδιά. Και θέλω όλα τα παιδιά πάντα να έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως και τα δικά μου τα παιδιά που έχω επιλέξει να έχω μια πυρηνική οικογένεια. Και όλα τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδιά ή να έχουν παιδιά ασχέτως  σεξουαλικής επιλογής.

  • Το είναι το στίγμα που θέλει να αφήσει η Μαρία Συρεγγέλα στην θητεία της;

Κατ’αρχάς με ενδιαφέρει η εργατικότητα και ταυτόχρονα ένα άλλο θέμα που με ενδιαφέρει πάρα πολύ είναι η ενότητα. Επειδή προέρχομαι από την παράταξη αυτή και την πονάω, αν μπορώ να το πω έτσι. Θέλω η παράταξη αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο ενωμένη, πιο μονιασμένη , και να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Και σαφώς ένα άλλο θέμα είναι να βοηθούμε την κυβέρνηση στο μεταρρυθμιστικό της έργο.

Να προσπαθήσει η κυβέρνηση αλλά και το κόμμα ταυτόχρονα να εξηγήσει για ποιο λόγο γίνεται η κάθε μεταρρύθμιση.

Και καλύτερη επικοινωνία των πολιτικών και των αποφάσεων της κυβέρνησης.  Όπου πηγαίνουμε στους φορείς και εξηγούμε για ποιο λόγο γίνονται κάποια πράγματα.

  • Τελευταία ερώτηση, τα παιδιά πώς το πήρανε; Τι τους είπατε;

Είναι οι πιο αυστηροί κριτές μου. Στην κυριολεξία είναι οι πιο αυστηροί κριτές μου για οτιδήποτε. Από το τι θα πω, από το πώς θα φερθώ. Είναι χαρούμενα. Τα παιδιά είναι στην εφηβεία, είμαστε δηλαδή σε δύσκολη ηλικία. Ο μεγάλος πάει δευτέρα λυκείου, ο μικρός τρίτη γυμνασίου.

Ο μικρός που είναι μεγαλύτερο τρολ πολλές φορές μου κάνει το συνήγορο του διαβόλου, μου φέρνει την αντίθετη άποψη από αυτή που ασπάζομαι εγώ για να με δοκιμάσει στα όριά μου και στο τι θα του πω, πως θα του το  πω. Ο μεγάλος είναι πιο είναι πιο τιθασευμένος στο να συζητήσει μαζί μου ή να συμφωνήσει.

  • Η μεγαλύτερη τρολιά που σας έχει πει ο μικρός;

Mου είχε πει ότι σκέφτομαι με τους φίλους μου να πάω, όταν ήμουν υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε ένα πολύ καλό ξενοδοχείο. Μου λέει θα το πληρώσεις;

Aγάπη μου, του λέω, δεν έχω λεφτά να πας να δουλέψεις, να το πληρώσεις εσύ. Και μου λέει μπράβο, συγχαρητήρια προτείνεις παιδική εργασία και είσαι και υφυπουργός Εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Αναδίπλωση Τσακλόγλου: Άστοχη η δήλωσή μου – Ζητώ συγγνώμη

Βουλή: Απορρίφθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής για τα Τέμπη

ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας κατά Πέτης Πέρκα: Να παραδώσει την έδρα, ανήκει στο κόμμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 01:12