search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 03:57
MENU CLOSE

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ύπερ της συμφωνίας «δανεισμού» ο Κιερ Στάρμερ

26.11.2023 12:15
glypta-parthenona-new (2)

Μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία που θα επιτρέπει δανεισμό μέρους των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, θα υποστηρίξει ο Κιερ Στάρμερ εφόσον κερδίσει στις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

Η δήλωση Στράμερ έρχεται λίγο πριν από τις συνομιλίες του έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον βρετανό ομόλογό του και τον πρόεδρο του εργατικού κόμματος στο Λονδίνο.

«Εάν επιτευχθεί μια συμφωνία δανείου που είναι αμοιβαία αποδεκτή από τη βρετανική κυβέρνηση και την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα σταθούμε εμπόδιο», δήλωσε μέλος του κόμματος της αντιπολίτευσης στην εφημερίδα, επισημαίνοντας πως οι κλοπές αποκαλύπτουν τη «γελοία» στάση του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των γλυπτών, ανέφερε ο βουλευτής.

Η παρέμβαση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία που έχει προσλάβει η πολιτιστική διαμάχη σε μια εποχή που αμφισβητούμενοι θησαυροί επαναπατρίζονται παγκοσμίως στις χώρες προέλευσής τους.

Οι μυστικές συνομιλίες, ο νόμος του 1963 και τα ανταλλάγματα

Η προτεινόμενη συμφωνία, η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση σε μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και του Τζορτζ Όσμπορν, του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, θα επιτρέψει στα γλυπτά να επιστρέψουν στην Αθήνα με αντάλλαγμα ελληνικούς θησαυρούς που θα εκτεθούν στο Λονδίνο. Ο Όσμπορν πρότεινε μια συμφωνία δανεισμού στην οποία μέρος των Γλυπτών θα σταλούν στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα με αντάλλαγμα την αποστολή ελληνικών θησαυρών στο μουσείο Μπλούμσμπερι στο κεντρικό Λονδίνο. Προϊόντος του χρόνου, διάφορα μέρη των Γλυπτών του Παρθενώνα θα εκτίθεντο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, οι ελληνικές πηγές αναγνώρισαν ότι ο ηγέτης των Εργατικών, του οποίου η εκλογική περιφέρεια Holborn & St Pancras περιλαμβάνει το Βρετανικό Μουσείο, θα πει στον έλληνα πρωθυπουργό ότι μια επερχόμενη κυβέρνηση των Εργατικών δεν θα αλλάξει τον νόμο σχετικά με τα Γλυπτά. Ωστόσο οι βρετανικές εφημερίδες κάνουν λόγο για υπερβολικές προσδοκίες σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα έντονων διπλωματικών εργασιών και διαπραγματεύσεων.

Νόμος του 1963 εμποδίζει το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά. Η κυβέρνηση του Σουνάκ έχει δηλώσει ότι δεν θα αλλάξει τη νομοθεσία.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Ελευθερώθηκε η 9χρονη όμηρος της Χαμάς – Η συγκλονιστική στιγμή που πέφτει στην αγκαλιά του πατέρα της (Photo)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταρρίψαμε 20 drones του Κιέβου, λέει η Μόσχα

Παλαιστίνη: Πανηγυρική υποδοχή στη Δυτική Όχθη για 39 κρατούμενους που απελευθερώθηκαν (Photos-Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44