search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 23:58
MENU CLOSE

Κάθετα αντίθετος ο Ρίσι Σούνακ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

27.11.2023 20:03
glypta

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δεν έχει «κανένα σχέδιο» να διευκολύνει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του τη Δευτέρα, καθώς ετοιμάζεται να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του.

Τα γλυπτά αφαιρέθηκαν από τον ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Βρετανό διπλωμάτη Τόμας Μπρους, τον κόμη του Έλγιν.

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι τα μάρμαρα έχουν κλαπεί, κάτι που η Βρετανία αρνείται, και το θέμα έχει αποτελέσει πηγή διαμάχης μεταξύ των χωρών για δεκαετίες.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Κυριακή ότι θα πιέσει για την επιστροφή τους όταν συναντήσει τον Σούνακ στο Λονδίνο την Τρίτη.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Σουνάκ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν «στιβαρός» στην άποψή του ότι τα μάρμαρα αποτελούν «σημαντικό πλεονέκτημα» για τη Βρετανία, η οποία «προστατεύει» τους θησαυρούς «για γενιές».

«Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής», είπε.

«Είναι νομικά ιδιοκτησία των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτή τη θέση – πράγματι ο Νόμος του Βρετανικού Μουσείου απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου. Και δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε τη νομοθεσία», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα μάρμαρα».

Στα σχόλιά του την Κυριακή, ο κ. Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα την Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι λέγοντας «τι θα συνέβαινε εάν κόβαμε τη μισή Μόνα Λίζα και η μισή βρισκόταν στο Λούβρο και η άλλη μισή κάπου αλλού».

Η Αθήνα ασκεί πιέσεις στο Λονδίνο για μια συμφωνία που θα επέστρεφε τα γλυπτά στο πλαίσιο κάποιου είδους συμφωνίας δανεισμού.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέκλεισε το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής, αφού τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Βρετανικό Μουσείο ήταν κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την επιστροφή τους με δανεισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα θέσει επίσης το θέμα με τον ηγέτη της βρετανικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ.

Ο ναός του Παρθενώνα – που χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. για να τιμήσει τη θεά Αθηνά – καταστράφηκε μερικώς κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού των Βενετών το 1687 και στη συνέχεια λεηλατήθηκε.

Τα θραύσματά του είναι διάσπαρτα σε πολλά φημισμένα μουσεία.

Η συλλογή 2.500 ετών εκτίθεται στο μουσείο του Λονδίνου από το 1817.

Νωρίτερα φέτος, τρία μαρμάρινα θραύσματα από αυτά που κρατούσε το Βατικανό για αιώνες επιστράφηκαν στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

«Ο Gucci κόβει αλλά δεν ράβει»: Η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση στην ιστορία του οίκου είναι γεγονός

Ισραήλ: Διήμερη παράταση της εκεχειρίας ανακοίνωσε το Κατάρ – Επιβεβαιώνει η Χαμάς

Εκπρόσωπος IDF: Είμαστε έτοιμοι να συντρίψουμε τη Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 23:57