search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 17:18
MENU CLOSE

Ισραήλ: Διήμερη παράταση της εκεχειρίας ανακοίνωσε το Κατάρ – Επιβεβαιώνει η Χαμάς

27.11.2023 18:28
ekexeiria 876- new (1)

Την επίτευξη συμφωνίας για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για δύο επιπλέον ημέρες ανακοίνωσε το Κατάρ. Την είδηση επιβεβαιώνει και η Χαμάς, λέγοντας ότι ήδη συντάσσει τις δύο νέες λίστες. 

Η εκεχειρία επρόκειτο να λήξει σήμερα. Το Κατάρ μεσολάβησε στις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Το κράτος του Κατάρ ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαμεσολάβησης, επετεύχθη συμφωνία για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του Κατάρ.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε την εκεχειρία

«Το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης Χαμάς ανακοινώνει ότι έχει συμφωνηθεί με τους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο να παραταθεί η προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία για δύο επιπλέον ημέρες υπό τους ίδιους όρους με την προηγούμενη εκεχειρία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Χαμάς.

Τρίτη και Τετάρτη θα αφεθούν ελεύθεροι 20 ακόμα ισραηλινοί όμηροι και αντίστοιχα θα αποφυλακιστούν 60 Παλαιστίνιοι, στην αναλογία 1 προς 3.

Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε να απελευθερωθούν και Αμερικανοί όμηροι

Ο Λευκός Οίκος «χαιρετίζει» την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Η Ουάσιγκτον «θα ευχόταν σίγουρα η κατάπαυση του πυρός να παραταθεί περαιτέρω και αυτό θα εξαρτηθεί από τις απελευθερώσεις επιπλέον ομήρων από τη Χαμάς», συμπλήρωσε.

Ο Τζον Κίρμπι πρόσθεσε πως ελπίζει ότι Αμερικανοί πολίτες θα βρίσκονται μεταξύ των 20 ομήρων που θα απελευθερωθούν στη συνέχεια, καθώς 8 έως 9 Αμερικανοί πολίτες πιστεύεται ότι εξακολουθούν και βρίσκονται μεταξύ των ομήρων.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε ότι θέλει να δει την εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να μετατρέπεται σε πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. «Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», δήλωσε ο Στεφάν Ντιζαρίκ εκ μέρους του Αντόνιο Γκουτέρεζ.

«Ο διάλογος που οδήγησε στη συμφωνία πρέπει να συνεχιστεί, καταλήγοντας σε μια πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, προς όφελος του λαού της Γάζας, του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής». «Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες με κάθε δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.

Ειδοποιήθηκαν οι οικογένειες των ομήρων

Οι οικογένειες της τελευταίας ομάδας ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθεί από τη Χαμάς έχουν ειδοποιηθεί, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε ότι το Ισραήλ έλαβε μια λίστα με τους ομήρους που αναμένεται να απελευθερωθούν τη Δευτέρα από τη Χαμάς και «οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη» σχετικά με αυτό.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς

Σύμφωνα με το The times of Israel, 11 Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν σύντομα — εννέα παιδιά και δύο γυναίκες, οι οποίες είναι οι μητέρες ορισμένων από τα παιδιά.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη Ισραηλινή δήλωση που να επιβεβαιώνει αυτούς τους αριθμούς.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης προσθέτουν ότι οι όμηροι που απελευθερώθηκαν προέρχονται από το Κιμπούτς Νιρ Οζ, την κοινότητα που επλήγη περισσότερο κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Λίστα με τα ονόματα των Παλαιστινίων που θα αποφυλακιστούν έλαβε η Χαμάς

Η Χαμάς έλαβε τη λίστα με τα ονόματα των Παλαιστινίων που θα αποφυλακιστούν σήμερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του στρατιωτικού βραχίονα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στην πλατφόρμα Telegram.

Στη λίστα περιλαμβάνονται τα ονόματα τριών γυναικών και άλλων 30 ανηλίκων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Διαβάστε επίσης:

Εκπρόσωπος IDF: Είμαστε έτοιμοι να συντρίψουμε τη Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους (Video)

ΜΚΟ καταγγέλλει το Ισραήλ για «κλοπή οργάνων» από τις σορούς στη Γάζα

Η πορφύρα της Τύρου: Tο μυστήριο με τη χαμένη συνταγή για το αυτοκρατορικό χρώμα (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 17:14