search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 02:22
MENU CLOSE

Σε ισχύ από την Παρασκευή η προσωρινή εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς: Απελευθερώνονται οι πρώτοι όμηροι   

23.11.2023 17:06
gaza ekexeiria 876- new

Στις 7 το πρωί της Παρασκευής θα ξεκινήσει η προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα, εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι η πρώτη ομάδα ομήρων θα παραδοθεί στις 4 το απόγευμα, θα αποτελείται από 13 άτομα και θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες.

Ειδικότερα, ο Δρ Majed al Ansari ανέφερε ότι η έναρξη της παύσης θα είναι στις 7 το πρωί της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει όπως έχει συμφωνηθεί για τέσσερις ημέρες».

«Η πρώτη ομάδα αμάχων που θα απελευθερωθούν από τη Γάζα θα είναι γύρω στις 4 μ.μ. της ίδιας ημέρας. Θα είναι 13 στον αριθμό,  γυναίκες και παιδιά μόνο ενώ οι όμηροι των ίδιων οικογενειών θα συγκεντρωθούν στην ίδια ομάδα.”

Η συμφωνία αφορά παύση εχθροπραξιών τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο Μάτζιντ αλ Ανσάρι.

Συνολικά 50 όμηροι – γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών – που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, θα απελευθερωθούν το επόμενο τετραήμερο. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ συμφώνησε να αποφυλακίσει συνολικά 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους, επίσης γυναίκες και παιδιά.

Είπε ότι οι συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών πήγαν «πολύ καλά» και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ στη Ντόχα είπε ότι δεν είναι σε θέση να συζητήσουν για λόγους ασφαλείας πού θα απελευθερωθούν οι όμηροι, αλλά είπε ότι θα εμπλακεί ο Ερυθρός Σταυρός.

Ο ίδιος ανέφερε ότι επίσης το Ισραήλ θα προχωρήσει στην απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων αύριο μετά την απελευθέρωση των ομήρων.  Δεν διευκρίνισε πόσοι Παλαιστίνιοι που κρατούνται από το Ισραήλ θα απελευθερωθούν σε πρώτο βαθμό.

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα αφότου τεθεί σε ισχύ η ανακωχή, συμπλήρωσε.

«Θα είναι ένα κλάσμα της βοήθειας που χρειάζεται στη Γάζα. Η ανάγκη είναι τόσο μεγάλη στη Γάζα», πρόσθεσε ο Δρ αλ Ανσάρι.

Αναφερθείς στους λόγους της καθυστέρησης να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Κατάρ είπε ότι η Γάζα είναι μια εμπόλεμη ζώνη και η καθυστέρηση στο σχέδιο ήταν να διασφαλιστεί η ασφάλεια παντού.

Είπε ότι οι λίστες και οι χρόνοι κυκλοφορίας έχουν συμφωνηθεί μόνο για την πρώτη μέρα, και ότι οι λεπτομέρειες για τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώνονται καθώς θα προχωρά η διαδικασία.

Κέντρο επιχειρήσεων στη Ντόχα θα επιβλέπει την τήρηση της ανακωχής και την απελευθέρωση ομήρων. Για τον σκοπό αυτόν, θα διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το Ισραήλ, το πολιτικό γραφείο της Χαμάς στο Κατάρ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). «Όλοι ελπίζουμε ότι από αυτήν την ανακωχή θα προκύψει η ευκαιρία να ξεκινήσουμε μια ευρύτερη προσπάθεια με στόχο την επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας», είπε ο Μάτζιντ αλ Ανσάρι.

Επιβεβαιώνει η Χαμάς την εκεχειρία

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, επιβεβαίωσε μέσω δελτίου Τύπου την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ για ανακωχή που ξεκινά στις 7 το πρωί της Παρασκευής.

«Θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες» και «περιλαμβάνει πλήρη παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων», υπογραμμίζουν. Κατά τη διάρκεια της ανακωχής, «50 σιωνιστές αιχμάλωτοι (σ.σ. όπως αποκαλεί τους ομήρους), γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, θα απελευθερωθούν», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, όπου υπενθυμίζεται πως για κάθε όμηρο θα αποφυλακίζονται «τρεις παλαιστίνιοι κρατούμενοι», (επίσης) γυναίκες και παιδιά.

Ισραήλ: Επιβεβαιώνει ότι «παρέλαβε έναν πρώτο κατάλογο» με ονόματα ομήρων

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι έχει στη διάθεσή του έναν «πρώτο κατάλογο ονομάτων» ομήρων και βρίσκεται σε επαφή με τις οικογένειές τους, την ώρα που η κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς και το πρώτο κύμα απελευθέρωσης θα ξεκινήσουν την Παρασκευή.

«Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι παρέλαβε μια πρώτη λίστα ονομάτων. Οι υπεύθυνοι επαληθεύουν τις λεπτομέρειες του καταλόγου και βρίσκονται σε επαφή με όλες τις οικογένειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Δεν διευκρινίζεται εάν μιλάει για όλους τους ομήρους, για όλα τα πρόσωπα που θα απελευθερωθούν ή για τους πρώτους ομήρους που θα απελευθερωθούν την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης:

Δίχως τέλος οι βομβαρδισμοί στη Γάζα: Οι 3 λόγοι πίσω από την καθυστέρηση της εκεχειρίας

Ολλανδία: Πώς έφτασε στη νίκη ο ακροδεξιός Βίλντερς – Διεθνής ανησυχία για την πολιτική του κατά του Ισλάμ και της μετανάστευσης

Κολομβία: Νεκρός ηθοποιός του Netflix


 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32