search
ΤΡΙΤΗ 11.06.2024 01:37
MENU CLOSE

Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς: Αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση των ομήρων – Πότε και πώς θα γίνει η διαδικασία (photos/videos)

22.11.2023 13:51
hamas_omiroi_photos

Το Ισραήλ αναμένει να παραλάβει αύριο, Πέμπτη, τους πρώτους ομήρους που θα απελευθερώσει η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας βάσει της συμφωνίας που έγινε με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν.

Σε σημερινή του συνέντευξη ο υπουργός αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 05:00 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος).

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα συμφωνία που προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 από τους περίπου 240 ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων και την κήρυξη τετραήμερης παύσης στις εχθροπραξίες.

Τα σημεία «κλειδιά» της συμφωνίας

Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει τα εξής:

  • 50 ισραηλινές γυναίκες και παιδιά που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα θα απελευθερωθούν μέσα σε τέσσερις ημέρες κατά τις οποίες θα υπάρξει παύση των μαχών
  • Για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται στη συνέχεια, θα υπάρξει άλλη μια ημέρα παύσης των μαχών.
  • 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και άτομα κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές θα απελευθερωθούν.
  • Να επιτραπεί η πρόσβαση σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας σε ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρική βοήθεια και καύσιμα.
  • Η εναέρια επιτήρηση από το Ισραήλ θα σταματήσει για τέσσερις ημέρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
  • Παύση της εναέριας επιτήρησης από το Ισραήλ για έξι ώρες την ημέρα από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. για τέσσερις ημέρες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
  • Κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας, το Ισραήλ δεσμεύεται να μην επιτεθεί και να μην συλλάβει κανέναν σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Times of Israel: Κατάπαυση του πυρός έως 10 μέρες

Η σχεδιαζόμενη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα διαρκέσει το πολύ 10 ημέρες, κατά τις οποίες έως 300 παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ πρόκειται να ανταλλαγούν με έως 100 ομήρους της Χαμάς, σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες της εφημερίδας Times of Israel, η οποία επικαλείται το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

Μετά απ’ αυτό, οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να συνεχισθούν, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ σκοπεύει να γνωστοποιήσει στη Χαμάς τα ονόματα των ομήρων. Στη συμφωνία λέγεται πως προβλέπεται επίσης να μην χωριστούν κατά την απελευθέρωσή τους οι μητέρες από τα παιδιά που έχουν συλληφθεί όμηροι από τους ενόπλους της Χαμάς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times of Israel, οι όμηροι πρέπει να είναι ισραηλινοί πολίτες ή κάτοικοι της χώρας. Δεν έχει αποκαλυφθεί ποιοι ακριβώς εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία.

Στην πρώτη φάση, το Ισραήλ σχεδιάζει να απελευθερώσει 150 παλαιστίνιους κρατουμένους μόλις απελευθερωθούν 50 όμηροι. Η απελευθέρωση θα γίνει σταδιακά σε μια περίοδο τεσσάρων ημερών, κατά την οποία τουλάχιστον 10 όμηροι θα απελευθερώνονται κάθε μέρα.

Στη δεύτερη φάση, περαιτέρω έως 150 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν από ισραηλινές φυλακές – εφόσον, σε αντάλλαγμα, έως 50 όμηροι επιστρέψουν στο Ισραήλ. Και πάλι, τουλάχιστον 10 όμηροι θα πρέπει να απελευθερώνονται σε κάθε φάση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας, θα τηρείται περαιτέρω 24ωρη κατάπαυση του πυρός για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονται.

Ποιοι είναι οι όμηροι της Χαμάς

Μεταξύ των ομήρων της Χαμάς είναι Ισραηλινοί πολίτες, αλλά και πολλοί άνθρωποι με ξένη ή διπλή υπηκοότητα από περίπου 40 χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αργεντινή, η Γερμανία, η Χιλή, η Ισπανία και η Πορτογαλία, έχει επισημάνει το Ισραήλ.

Όπως έχουν μεταδώσει ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, έως και 40 από τους ομήρους είναι παιδιά, ανάμεσά τους ένα βρέφος 10 μηνών και παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Μέχρι στιγμής η Χαμάς έχει απελευθερώσει τέσσερις ομήρους: τις Αμερικανίδες υπηκόους Τζούντιθ Ράαναν (59 ετών) και την κόρη της Νάταλι Ραάναν (17 ετών) στις 20 Οκτωβρίου, επικαλούμενη «ανθρωπιστικούς λόγους» και τις Ισραηλινές Νούριτ Κούπερ, 79 ετών, και Γιοσεβέντ Λίφσιτς, 85 ετών, στις 23 Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει μία όμηρο, την Ορί Μεγκιντίς, μια στρατιώτη στη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησής τους στη Γάζα, στις 30 Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι εντόπισε τα πτώματα δύο ομήρων στην πόλη της Γάζας, μεταξύ των οποίων αυτό της 19χρονης στρατιώτη Νόα Μαρσιάνο.

Η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικός Τζιχάντ, που συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης τον θάνατο ενός ακόμη Ισραηλινού ομήρου, αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για την ταυτότητά του.

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι κρύβει τους ομήρους «σε ασφαλείς τοποθεσίες και τούνελ» στη Γάζα. Το Ισραήλ αναφέρει ότι η παλαιστινιακή οργάνωση διαθέτει ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο, από όπου διευθύνει τις επιχειρήσεις της, ενώ το χρησιμοποιεί για την αποθήκευση όπλων και τη μετακίνηση των μαχητών της.

Η Λίφσιτς δήλωσε ότι μεταφέρθηκε σε υπόγειες σήραγγες, τις οποίες συνέκρινε με ιστό αράχνης.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επισημάνει ότι έχει εντοπίσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κάποιοι από τους ομήρους κρατήθηκαν μέσα ή κάτω από νοσοκομεία.

Η Λίφσιτς επεσήμανε ότι οι όμηροι ήταν χωρισμένοι σε μικρές ομάδες. Πρόσθεσε ότι η ίδια και μερικοί άλλοι κοιμόντουσαν σε στρώματα στο πάτωμα των τούνελ. Γιατροί τους προσέφεραν φροντίδα, ενώ η Χαμάς διασφάλιζε καλές συνθήκες υγιεινής.

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό κίνημα τον Οκτώβριο έδειχνε μια 21χρονη Γαλλίδα όμηρο να δέχεται φροντίδα από γιατρό για τον τραυματισμό στο χέρι της.

Η Χαμάς δημοσίευσε ακόμη ένα βίντεο τον Οκτώβριο που έδειχνε τρεις γυναίκες ομήρους να καταγγέλλουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο ίδιος δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν για «σκληρή προπαγάνδα».

Ανταλλαγή

Το Ισραήλ παρουσίασε σήμερα λεπτομέρειες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.

Ο κατάλογος που αναρτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνει 300 κρατούμενους, αριθμό διπλάσιο από τις 150 γυναίκες και ανήλικους τους οποίους το Ισραήλ έχει δεχθεί να απελευθερώσει στο πλαίσιο της συμφωνίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς και την κήρυξη τετραήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σκοπός της δημοσίευσης των στοιχείων των κρατουμένων φαίνεται πως είναι να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν νομικές προσφυγές την τελευταία στιγμή.

Η διαδικασία της απελευθέρωσης

Σε κάθε περίπτωση η απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς θα ξεκινήσει τις επόμενες ώρες και το Channel 12 αναφέρει την διαδικασία που αναμένεται θα ακολουθηθεί.

  • Αρχικά, η Χαμάς πρόκειται να παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό
  • Στη συνέχεια θα παραδοθούν σε εκπροσώπους των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων).
  • Οι όμηροι θα υποβληθούν σε έναν πρώτο ιατρικό έλεγχο από τις αρχές
  • Στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.
  • Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και οι αμυντικές αρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν τουλάχιστον κάποιοι από τους ομήρους μπορούν να δώσουν πληροφορίες.
  • Τέλος, οι όμηροι θα καταθέσουν από αξιωματούχους ασφαλείας πριν τελικά αφεθούν ελεύθεροι.

Διαβάστε επίσης:

Παλαιστίνη: Οι όροι της συμφωνίας Χαμάς και Ισραήλ – Για κάθε 10 ομήρους μία επιπλέον μέρα στην 4ήμερη κατάπαυση πυρός (videos)

Ποια είναι η ιστορία πίσω από την Black Friday; (photos)

Εκλογές στην Ολλανδία: Μάχη της ακροδεξιάς με το κόμμα του Μαρκ Ρούτε για την πρωτιά (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 11.06.2024 01:07