search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 19:45
MENU CLOSE

Δίχως τέλος οι βομβαρδισμοί στη Γάζα: Οι 3 λόγοι πίσω από την καθυστέρηση της εκεχειρίας

23.11.2023 16:35
GAZA_BOMBS_23_11
AP

«Η έναρξη ανταλλαγής αιχμαλώτων δεν θα γίνει πριν την Παρασκευή» λέει το Ισραήλ και συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές δίχως σταματημό. Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από την εμπλοκή στην συμφωνία σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά.

Συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ενώ δεν αναμένεται μέχρι την Παρασκευή η επίσημη ανακοίνωση συμφωνίας για τετραήμερη εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων και κρατούμενων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το BBC ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ο διευθυντής του νοσοκομείου αλ Σίφα, Αμού Σαλαμίγια βρίσκεται αιχμάλωτος προσθέτοντας ότι εντόπισαν «στοιχεία που δείχνουν ότι το νοσοκομείο που βρισκόταν, υπό την άμεση διαχείριση Σαλαμίγια, χρησίμευε ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς».

Δίχως τέλος οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Παράλληλα, όπως σημειώνει το Reuters οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν σταματήσει στιγμή.

Στη Ράφα, στα νότιο της λωρίδας της Γάζας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο, χθες ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποίησε 300 αεροπορικές επιδρομές.

«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων μας προχωρούν και συνεχίζονται», δήλωσε ο Ισραηλινός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι σε δήλωσή χθες το βράδυ του προσθέτοντας ότι «η έναρξη της ανταλλαγής αιχμαλώτων δεν θα γίνει πριν την Παρασκευή».

Η πρώτη κατάπαυση του πυρός μετά από επτά εβδομάδες εχθροπραξιών αναμένεται να συνοδευτεί από την απελευθέρωση 50 ομήρων γυναικών και παιδιών που συνελήφθησαν από μαχητές της Χαμάς, ως αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων που βρίσονται στις φυλακές του Ισραήλ.

Πόσο θα κρατήσει η εκεχειρία

Σύμφωνα με το Reuters ότι το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι η εκεχειρία μπορεί να κρατήσει περισσότερο από τέσσερις ημέρες, εφόσον η Χαμάς απελευθερώνει τουλάχιστον 10 ομήρους κάθε μέρα.

Παλαιστινιακή πηγή που επικαλείται το ίδιο μέσο ενημέρωσης σημειώνει ότι «ένα δεύτερο κύμα απελευθερώσεων θα μπορούσε να οδηγήσει έως και 100 ομήρους στο σπίτι τους μέχρι το τέλος του μήνα».

Ο χρόνος έναρξης της εκεχειρίας και της απελευθέρωσης των ομήρων δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως. Μια αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι οι μεσολαβητές επιδίωξαν την έναρξη της εκεχειρίας στις 10:00 το πρωί σήμερα. Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ μπιν Μοχάμεντ Αλ Ανσάρι, δήλωσε ότι η ανακοίνωση σχετικά με την έναρξη της εκεχειρίας θα μπορούσε να γίνει τις επόμενες ώρες.

«Πρέπει να ξέρουμε αν είναι ζωντανοί» – Τι λέει το Ισραήλ για την καθυστέρηση της ανταλλαγής ομήρων

Υπενθυμίζεται ότι λεπτομέρειες σχετικά με την ανταλλαγή ομήρων ήταν ο λόγος που πήγε πίσω η διαδικασία. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ η καθυστέρηση της εκεχειρίας οφείλεται σύμφωνα με ισραηλινές πηγές στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για την τύχη των ομήρων. Δεν γνωρίζουν εάν είναι ζωντανοί και ποια άτομα συγκεκριμένα, από όλους τους αιχμαλώτους θα απελευθερωθούν.

«Αυτό φαίνεται να είναι θέμα οριστικοποίησης των λεπτομερειών», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ισραήλ, Κατς, και μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, στο Army Radio σε συνέντευξή του. “Το Ισραήλ δεν ανακοίνωσε εκ των προτέρων ότι αυτό θα συνέβαινε σήμερα. Η κατανόηση ήταν ότι θα συμβεί καθώς πλησιάζει η Παρασκευή”.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αντριέν Γουάτσον είπε ότι οι τελικές λεπτομέρειες για την απελευθέρωση βρίσκονται υπό επεξεργασία. “Αυτό είναι σε καλό δρόμο και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή θα ξεκινήσει την Παρασκευή το πρωί”, δήλωσε ο Watson.

Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν έχει λάβει ακόμη τα ονόματα των ομήρων που επρόκειτο να απελευθερωθούν από τη Χαμάς.

Σημειώνεται ότι παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, μετά από αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Καν Γιουνίς με το Ισραήλ να δηλώνει ότι τα χτυπήματα έπληξαν «στρατιωτικά κέντρα διοίκησης, υπόγειες σήραγγες τρομοκρατίας, εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων».

“Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων προχωρούν συνεχώς“, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Τζάτσι Χανέγκμπι. “Η απελευθέρωση θα ξεκινήσει σύμφωνα με την αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, και όχι πριν από την Παρασκευή“, ανέφερε.

Οι 3 λόγοι πίσω από την εμπλοκή της εκεχειρίας

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ Kan, επικαλούμενος έναν άγνωστο ισραηλινό αξιωματούχο, μετέδωσε ότι υπήρξε 24ωρη καθυστέρηση στην εκεχειρία επειδή η συμφωνία δεν είχε υπογραφεί από τη Χαμάς και τον διαμεσολαβητή Κατάρ. Ο αξιωματούχος δήλωσε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί όταν υπογραφεί.

«Κανείς δεν είπε ότι θα υπάρξει απελευθέρωση αύριο, εκτός από τα ΜΜΕ… Έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν προβλέπεται καμία απελευθέρωση πριν από την Παρασκευή, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για τους ομήρους», ανέφερε ο Καν επικαλούμενος πηγή του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε επίσης από πλευράς ότι αναβλήθηκε η έναρξη ισχύος της συμφωνίας γιατί το Ισραήλ δεν είχε ακόμη λάβει τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς.

Ένας λόγος αφορά στο ρόλο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Παλαιστίνιος αξιωματούχος που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμη για την πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού στους ομήρους πριν από την απελευθέρωση και γύρω από το αν θα έχει πρόσβαση και στους ομήρους που δεν θα απελευθερωθούν.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος μιλώντας μάλιστα στο Reuters τόνισε ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων θα επαναληφθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, κάτι που σημαίνει την απελευθέρωση 100 συνολικά από τους περίπου 240 ανθρώπους που συνέλαβε η Χαμάς στη διάρκεια της πολυαίμακτης επίθεσής της στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει συνολικά 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε δύο ανταλλαγές.

Οι εντονότατες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν όταν το Κατάρ προσέγγισε τις Ηνωμένες Πολιτείες με ευαίσθητες πληροφορίες για τους ομήρους προτείνοντας τη δημιουργία μια μικρής ομάδας που θα μεσολαβούσε για την απελευθέρωσή τους. Η ομάδα αυτή συστάθηκε με τη συμφωνία και του Ισραήλ σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας κι από εκεί ξεκίνησε διπλωματικός αγώνας δρόμου.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να βγούμε νικητές» λέει το Ισραήλ

«Δεν τελειώνουμε τον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε μέχρι να βγούμε νικητές», είπε ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου, αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι, την Πέμπτη.

Πάντως, παρά τη διαφαινόμενη παύση στο πεδίο, αυτό που έχει επιτευχθεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, είναι η συνέχιση των επιχειρήσεων. Τα πλήγματα από την Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό δεν έχουν σταματήσει σε θέσεις της Χαμάς, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Επιπλέον, η καταστροφή στόχων στο βόρειο πεδίο συνεχίζεται, όπως επίσης και οι αποκαλύψεις των τούνελ, με τις δαιδαλώδεις στοές.

Οι σειρήνες εισερχόμενων πυραύλων ηχούν επίσης σε πολλές κοινότητες στην Άνω Γαλιλαία, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος περισσότεροι από 14.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, περίπου το 40% παιδιά.

Διαβάστε επίσης:

Ισλανδία: Από ώρα σε ώρα περιμένουν έκρηξη του ηφαιστείου στο Γκρίνταβικ (Video/Photo)

Ισλανδία: Από ώρα σε ώρα περιμένουν έκρηξη του ηφαιστείου στο Γκρίνταβικ (Video/Photo)

Είναι ο Χοακίν Φίνιξ ο καλύτερος ηθοποιός της γενιάς του; Λέμε πως είναι!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 19:45