search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:07
MENU CLOSE

Κασσελάκης: «Μία προοδευτική κυβέρνηση θα μπορέσει να πατάξει τη διαπλοκή – Η χώρα χρειάζεται κοινωνικό κράτος»

28.11.2023 16:19
kasselakis-new

Στο Οικονομικό-Επιχειρηματικό συνέδριο της Ναυτεμπορικής με τίτλο «Ανα-βαθμίζοντας την Ελλάδα»​ μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

«Έχω περάσει 20 χρόνια μελετώντας οικονομικά, δουλεύοντας σε χρηματοοικονομικές αγορές και στις αγορές της ναυτιλίας. Εδώ θέλω να μοιραστώ όχι τόσο πολύ την ξύλινη γλώσσα για το πώς η Ελλάδα είναι παράδεισος ή εφιάλτης – ούτε το ένα ούτε το άλλο ισχύει. Θα σας πω τη δική μου εμπειρία ως απόδημου Έλληνα, που πλέον ζει εδώ, με την τιμή που μου έκανε ο Αλ. Τσίπρας, όταν με ενέταξε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και μετά με την τιμή που μου έκαναν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή μου στην προεδρία» είπε αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας τον τίτλο του συνεδρίου, επισήμανε πως κάποιοι «επικεντρώνονται στο αναβαθμίζοντας, αλλά όχι στην Ελλάδα». «Είναι η Ελλάδα όλων εμάς εδώ μέσα; Της Αθήνας και της Αττικής με τις μεγάλες ανισότητες και την πολύ μικρή κοινωνική ανέλιξη; Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στον Covid, έχουμε από τις πιο ψηλές δαπάνες υγείας, επενδύουμε σε παλαιές τεχνολογίες αντί τεχνολογίες του μέλλοντος» ανέφερε.

«Μίλησε ο Υπουργός για τους εμβολιασμένους και τα ψηφιακά ραντεβού. Σεβαστό. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στον Covid ανά κεφαλή, κατά κεφαλήν; Το ξεχνάμε αυτό;  Ότι έχουμε από τις πιο υψηλές  ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία; 40% από τις δαπάνες της χώρας στην υγεία δεν είναι δημόσιες είναι ιδιωτικές. Για τα νοσοκομεία τώρα; Το ΕΣΥ που καταρρέει;  Τους μήνες που χρειάζονται για να κλείσουν ραντεβού;  Ψηφιακά ραντεβού δεν υπάρχουν εκεί; Μόνο για τα εμβόλια;» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ο υπουργός.  Ευπρόσδεκτη, είναι όντως μεγάλο κατόρθωμα για τη χώρα.  Αλλά η ίδια ανάλυση της Standard and Poor’s έλεγε για το πόσο ευάλωτη και μη εξωστρεφής είναι η χώρα. Για το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Και ναι, για το τεράστιο μαξιλάρι που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή.  Το οποίο είναι ο λόγος που έχουμε τη επενδυτική βαθμίδα.   Και τώρα η ερώτηση είναι πώς το αξιοποιούμε για να μπορούμε να έχουμε κοινωνική βαθμίδα για όλους τους Έλληνες».

«Η Ελλάδα είναι και η Θεσσαλονίκη, από τις πόλεις με το λιγότερο πράσινο σε όλη την Ευρώπη. Και αντί να γίνει η Καλαμαριά πηγή πρασίνου, πάει να γίνει ένα μικρό Μαϊάμι. Αυτή είναι η προτεραιότητα;» διερωτήθηκε. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στις επισκέψεις του στη δοκιμαζόμενη Θεσσαλία, όπου όπως είπε, 3 στους 4 ανθρώπους δεν έχουν πάρει αποζημίωση. «Έρχονται σε μένα και κλαίνε, γιατί δεν έχουν ένα χέρι να τους βοηθήσει να ξελασπώσουν τη ζωή τους» σημείωσε.

Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε τόσο σε φαινόμενα μισαλλοδοξίας όσο και φαινόμενα, που πλήττουν τη Δημοκρατία, όπως είναι οι υποκλοπές.

«Είναι Ελλάδα ο δήμαρχος του Βόλου ο οποίος βγάζει τη μισαλλοδοξία του δημόσια και μετά νομίζετε ότι θα έρθουν απόδημοι να γυρίσουν στη χώρα;  Ξέρετε τι ένδειξη είναι για τη χώρα, λέμε για brain gain, είδα και τον κύριο Μητσοτάκη στο Λονδίνο με τους απόδημους εκεί πέρα που δουλεύουν και σε τράπεζες, καταλαβαίνω αυτή την εμπειρία, την έχω ζήσει. Πραγματικά πιστεύετε ότι σε μία χώρα, όπου αυτή η μισαλλοδοξία είναι φανερή, όπου ο νεποτισμός και η οικογενειοκρατία είναι παντού, όπου οι ανεξάρτητες αρχές δέχονται τεράστια πίεση, ο κύριος Ράμος το είδατε, η Ολομέλεια άλλαξε μέσα σε μια μέρα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι γίνεται με τις υποκλοπές, ο κύριος Βορίδης παριστάνει ότι είναι φυσιολογικό να σε παρακολουθεί κάποιος όταν όλοι ξέρουμε ποιος είναι αυτός ο κάποιος. Νομίζετε ότι θα έρθουν οι απόδημοι στην Ελλάδα όταν αυτή είναι η ποιότητα της δημοκρατίας μας;» τόνισε με νόημα.

«Είναι Ελλάδα το Κιλκίς; Μία μικρή πόλη η οποία έχει χάσει πάνω από 10% του πληθυσμού της τα τελευταία χρόνια. Πώς θα σταθεί στα πόδια του το Κιλκίς ή η Κοζάνη; Η Λήμνος χωρίς αναισθησιολόγο. Σου λένε κάνε προκηρύξεις, δώσε ένα bonus, κάποια κίνητρα, πού είναι οι προκηρύξεις; Επενδυτική βαθμίδα έχουμε, σωστά; Πού είναι επιτέλους να δουλέψει η δημόσια υγεία; Αλλά ασχολούμαστε με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων αντί να φτιάξουμε τα πανεπιστήμια και να επενδύσουμε σε αυτά. Πού είναι οι νοσηλευτές, οι διασώστες, οι τραυματιοφορείς; Όλοι λένε ότι υποφέρουν και ότι οι απολαβές τους δεν έχουν αυξηθεί. Είναι εξοντωμένοι. Δεν μπορούν να πάρουνε ρεπό» υπογράμμισε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα πρέπει να είναι η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση παντού.

Η Ελλάδα, σημείωσε, είναι:

  • Τελευταία σε ποσοστό επενδύσεων προς ΑΕΠ (13,7%). Ετήσιο επενδυτικό κενό 18 δισ. ευρώ
  • 24η στους 27 στην αγοραστική δύναμη
  • Τελευταία στη στεγαστική πολιτική
  • Έχει επίσης αρνητική απόκλιση:
  • Σε δαπάνες για υγεία. Χρειαζόμαστε 3 δισ. ακόμη για τη σύκγλιση
  • Δαπάνες για παιδεία. Χρειαζόμαστε 1,25 δισ. για σύγκλιση
  • Δαπάνες για αναπηρία. Χρειαζόμαστε 2,7 δισ. για σύγκλιση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που όπως τόνισε τους παίρνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. «Ο ίδιος ο υπουργός έκανε την παραδοχή ότι το ταμείο ανάκαμψης είναι για τις μεγάλες επιχειρήσεις επειδή έχουν καλύτερη πρόσβαση στις τράπεζες. Δηλαδή αντί να λύσουμε το πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τι κάνουμε; Μεγαλώνουμε τη διάκριση μεταξύ μικρομεσαίων και μεγάλων. Αυτός δεν είναι τρόπος να αναβαθμίσεις την Ελλάδα» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε οξεία κριτική και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάνοντας λόγο για «ανήκουστο οριζόντιο μέτρο, χωρίς κριτήρια και άδικο».

«Αυτό δεν είναι ο τρόπος που αναβαθμίζεις την Ελλάδα. Επιτέλους, μία μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση θα μπορέσει να πατάξει την τεράστια διαπλοκή και τη σπατάλη. Η χώρα χρειάζεται κοινωνικό κράτος και πλήρως αποδοτικό κράτος, ώστε να μπορεί κάθε Έλληνας που μεγαλώνει εδώ ή θέλει να γυρίσει εδώ να ζήσει τη δική του κοινωνική ανέλιξη, το δικό του ελληνικό όνειρο» σημείωσε.

«Κάθε μέρα επιλέγουμε τι Έλληνες θέλουμε να γίνουμε, αν θα επιστρέψουμε στις αμαρτίες του παρελθόντος ή θα γίνουμε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα» κατέληξε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: Απρεπής η στάση του Σούνακ – Εθνικό ζήτημα η επανένωση των Γλυπτών

Δήλωση Γεραπετρίτη με νόημα: Δεν ξέρω αν η ακύρωση της συνάντησης έγινε για τα Γλυπτά ή όχι (video)

Αυγέρη: «Τι κάνουν οι υπουργοί όταν ενημερώνονται ότι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση; Δεν προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη!» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:03