search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 21:07
MENU CLOSE

Πώς είναι να ζεις στο πιο παγωμένο μέρος του κόσμου; (videos)

01.12.2023 11:24
yakutia_siberia_new

Βαθιά στην έρημο της Σιβηρίας βρίσκεται το πιο παγωμένο μέρος του κόσμου, όπου όταν τα θερμόμετρα δείξουν -40 βαθμούς Κελσίου, τότε λένε πως ο καιρός είναι «καλούτσικος» και όταν φτάσουν στους -68 βαθμούς, οι ντόπιοι λένε πως «το κρύο αντέχεται».

Η Γιακουτία μπορεί να είναι ένα από τα πιο παγωμένα μέρη στον κόσμο, αλλά χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν εκεί, τυλιγμένοι σε ζεστά ρούχα και φορώντας χοντρές μπότες για να αντέξουν.

Οι κάτοικοι της Γιακουτίας είναι περήφανοι για τον τόπο τους και τις ομορφιές του, παρόλο που για τους περισσότερους από εμάς δύο λεπτά στο ύπαιθρο θα έμοιαζαν με εφιάλτη.

Μια μέρα σαν όλες τις άλλες για τους ντόπιους στη Γιακουτία ξεκινά με το άναμμα της τεράστιας σόμπας που έχουν στα σπίτια τους για να ζεσταθούν. Τα σπίτια είναι χτισμένα με τσιμεντόπλινθους για να κρατούν όσο γίνεται περισσότερη θερμότητα. Κεντρικό σύστημα θέρμανσης δεν μπορεί να λειτουργήσει και γι αυτό όλα γίνονται με τις σόμπες, που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ξυλείας στους εννέα παγωμένους μήνες του χρόνου.

Λόγω της παγωνιάς δεν μπορεί να λειτουργήσει και κάποιο σύστημα υδροδότησης, αφού το νερό στους σωλήνες παγώνει αμέσως. Άρα, για να πιει κάποιος νερό, να βουρτσίσει τα δόντια του ή να μαγειρέψει, χρειάζεται να λιώσει πάγο.

Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν και τις καλλιέργειες, άρα τα περισσότερα είδη διατροφής συγκεντρώνονται τους τρεις πιο ζεστούς μήνες του χρόνου και αποθηκεύονται για τους υπόλοιπους εννέα.

Φυσικά η αγαπημένη λιχουδιά στη Γιακουτία είναι το παγωτό, που –όπως είναι λογικό- δεν λιώνει ποτέ…

Βασικό είδος διατροφής είναι τα ψάρια, που ψαρεύουν οι ντόπιοι στις παγωμένες θάλασσες. Άλλο ένα φαγητό που λατρεύουν όσοι ζουν ή επισκέπτονται τη Γιακουτία είναι οι ζεστές σούπες.

Η φύση είναι ιδιαίτερη, αλλά χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή αν κάποιος θελήσει να την απολαύσει κάνοντας περίπατο, γιατί η παγωνιά δεν αστειεύεται.

Τις ημέρες που τα θερμόμετρα πέφτουν κάτω από τους 55 βαθμούς τα σχολεία κλείνουν, αφού θεωρείται επικίνδυνο για τα παιδιά να πάνε περπατώντας στα σχολεία τους.

Οι κάτοικοι της Γιακουτίας ξέρουν τι σημαίνει «ντύνομαι ζεστά» -δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους ή επιπολαιότητας. Προφανώς δεν αρκεί μόνο ένα παντελόνι, ή κάποιο ελαφρύ φούτερ. Και όποιος τολμήσει να βγει στον δρόμο πρέπει να έχει καλύψει το πρόσωπο με κασκόλ και καπέλο…

Οι επισκέπτες της πόλης συνηθίζουν να βγάζουν selfies με τους πάγους που σχηματίζονται στα μαλλιά, κάτι που συμβαίνει σχεδόν αυτόματα όταν εκτεθούν στον κρύο αέρα.

Η Γιακουτία είναι χτισμένη πάνω σε ένα στρώμα μόνιμου παγετού, που απλώνεται σαν λευκή κουβέρτα πάνω από το χώμα, τα χαλίκια και την άμμο. Το υπέδαφος είναι πλούσιο και υπάρχει μακρά ιστορία εξορυκτικής δραστηριότητας για διαμάντια και άνθρακα.

Η Γιακουτία είναι περισσότερο γνωστή για τις ακραίες καιρικές συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι κάτοικοι, αλλά έχει μια αξιοθαύμαστη πολιτιστική κληρονομιά. Σήμερα λειτουργούν τέσσερα μεγάλα θέατρα, ένα μουσείο ιστορίας και η εθνική πινακοθήκη.

Το καλοκαίρι και συγκεκριμένα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, πριν αρχίσει ο χειμώνας, διοργανώνεται το φεστιβάλ Ysyakh, που είναι αφιερωμένο στην αναγέννηση της φύσης. Πρόκειται για μια γιορτή με διάφορες τελετές, παραδοσιακούς χορούς, ιπποδρομίες, μουσικές εκδηλώσεις, αθλητικές συναντήσεις και διαγωνισμούς, που με κάποιο τρόπο αναφέρονται στον κύκλο της ζωής και της φύσης στις πιο ακραίες συνθήκες που μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος.

Στη Γιακουτία υπάρχει επίσης μία ακμάζουσα κινηματογραφική σκηνή, που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων απ΄όλο τον κόσμο, για τον πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα της φύσης και των ανθρώπων. Η κινηματογραφική σκηνή της Γιακουτίας είναι γνωστή ως «Sakhawood» και οι ντόπιοι θεωρούν ότι αποτελεί σημείο αναφοράς για το μέλλον της περιοχής.

Διαβάστε επισης:

Νορβηγία – Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ: Ταξίδι στα μισά του δρόμου προς τον Βόρειο Πόλο (videos)

Daily Mail: Αυτές οι ευρωπαϊκές πόλεις αναδεικνύονται «πρωταθλήτριες» για city break (videos)

Τέσσερεις εμβληματικοί οίκοι υψηλής ραπτικής που έφτασαν κοντά στη χρεοκοπία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 21:05