search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 13:57
MENU CLOSE

Νορβηγία – Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ: Ταξίδι στα μισά του δρόμου προς τον Βόρειο Πόλο (videos)

29.11.2023 12:24
svalbard

Στα μισά του δρόμου από το βόρειο τμήμα της Νορβηγίας προς τον Βόρειο Πόλο, υπάρχει το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, που αποτελείται από εννέα νησιά.

Το μεγαλύτερο είναι το Σπιτσμπέργκεν. Το αρχιπέλαγος αυτό είναι μία από τις λίγες κατοικημένες περιοχές τόσο κοντά στον Βόρειο Πόλο. Ο πληθυσμός στα νησιά του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ είναι 2.650 άτομα.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα φιλοξενεί πολύ περισσότερες πολικές αρκούδες, φώκιες, ταράνδους, αρκτικές αλεπούδες και άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, που μάλλον αισθάνονται ασφαλή που μοιράζονται με τόσο λίγους ανθρώπους την περιοχή.

Μια ιδιαιτερότητα του αρχιπελάγους είναι ότι αποτελεί το μόνο έδαφος στον κόσμο όπου ορισμένοι ξένοι δεν χρειάζονται visa, υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες προέλευσης έχουν υπογράψει την Συνθήκη Σβάλμπαρντ, πριν από έναν αιώνα. Αλλά για να φτάσει κάποιος στα νησιά του αρχιπελάγους, πρέπει να περάσει από την ηπειρωτική Νορβηγία, όπου απαιτείται visa, και συγκεκριμένα να πάρει κάποια από τις καθημερινές πτήσεις από το Όσλο ή το Τρόμσο, που προσγειώνονται στο μεγαλύτερο από τα νησιά, το Σπιτσμπέργκεν.

Παρότι είναι τόσο απομακρυσμένο και αραιοκατοικημένο μέρος, τα νησιά του αρχιπελάγους δέχονται δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Το 2018 σύμφωνα με επίσημα νορβηγικά στοιχεία, 150.000 άνθρωποι επέλεξαν τα νησιά του αρχιπελάγους για να κάνουν διακοπές!

Πέντε μήνες τον χρόνο ο ήλιος δεν δύει στα νησιά του αρχιπελάγους και για 90 μέρες επίσης δεν ανατέλλει… Αλλά υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης στο νορβηγικό αρχιπέλαγος. Μπορεί ναν επισκεφτεί κάποιες από τις παγωμένες σπηλιές, να κάνει κρουαζιέρα στα φιορδ των νησιών, βόλτες με snowmobile και βεβαίως σκι.

Μια από τις τουριστικές ατραξιόν στα νησιά είναι ένα παλιό σοβιετικό ανθρακωρυχείο και οι εγκαταστάσεις του, που αποκαλούνται «Πυραμίδα». Το μέρος έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το 1998 και χαρακτηρίζεται ως «χρονομηχανή του Αρκτικού Κύκλου».  Οι επισκέπτες βλέπουν πως ζούσαν οι ανθρακωρύχοι στη σοβιετική περίοδο, να μπουν στα καταλύματα τους, στις στοές και να δουν μια ταινία στο παλιό σινεμά που εξακολουθεί να λειτουργεί.

Στα νησιά υπάρχουν αρκετά μουσεία, μεταξύ των οποίων το Μουσείο Σβάλμπαρντ, αφιερωμένο στην ιστορία του αρχιπελάγους τα τελευταία 400 χρόνια. Ενδιαφέρον έχει επίσης το Μουσείο Εξερεύνησης του Βόρειου Πόλου.

Η Νορβηγία έχει την φήμη της ακριβής χώρας για τους επισκέπτες, αλλά η βρετανική Sun σε έρευνα που έκανε για το κόστος των καταλυμάτων, βρήκε δωμάτιο σε ξενοδοχείο με τιμές που αρχίζουν από 70 ευρώ ανά άτομο.

Διαβάστε επίσης:

Daily Mail: Αυτές οι ευρωπαϊκές πόλεις αναδεικνύονται «πρωταθλήτριες» για city break (videos)

Τέσσερεις εμβληματικοί οίκοι υψηλής ραπτικής που έφτασαν κοντά στη χρεοκοπία

Πτήση Λονδίνο – Νέα Υόρκη με καύσιμα από μαγειρικά έλαια και καλαμπόκι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 13:49