search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:22
MENU CLOSE

«Καμπανάκι» Λέκκα για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη – «Κινδυνεύει» η Αγία Σοφία

02.12.2023 12:31
agia_sofia_new

Καμπανάκι για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη κρούει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, επισημαίνοντας πως η Αγία Σοφία «κινδυνεύει».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας τόνισε πως η Αγιά Σοφιά έχει υποστεί πολλές καταστροφές κατά διαστήματα τα 1500 χρόνια που είναι χτισμένη, από τη φθορά του χρόνου. Εκτός από αυτό, οι έντονες καιρικές συνθήκες, όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας, οι βροχοπτώσεις αλλά και οι άνεμοι, διαβρώνουν το κέλυφός της.

Υπό αυτό το πρίσμα «εάν εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα», επισημαίνει.

Όπως εξήγησε πολλοί επιστήμονες, περίμεναν έναν μεγάλο σεισμό -μεγέθους 7 Ρίχτερ- στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 2022. «Από τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη, οι τάσεις συσσωρεύονται και αναμένεται σεισμική δόνηση ακόμα μεγαλύτερη», επισήμανε.

«Να δρομολογηθούν άμεσα εργασίες στερέωσης»

«Σε αυτή την περίπτωση είναι λογικό να αναμένουμε να έχουμε βλάβες στην Αγιά Σοφιά», συνέχισε, τονίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα που υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης» ιδίως των στοιχείων που κρίνονται πιο επικίνδυνα.

«Η Κωνσταντινούπολη είναι ο επόμενος σταθμός του Εγκέλαδου στην Τουρκία», επανέλαβε, επισημαίνοντας ότι «η τρωτότητα αυξάνεται από το γεγονός ότι – από τότε που η Αγιά Σοφιά μετατράπηκε σε τζαμί- χιλιάδες τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο».

«Πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν εργασίες στερέωσης και ενίσχυσης. Κάτι που είναι δύσκολο και απαιτεί πολύ υψηλούς οικονομικούς πόρους», εξήγησε ο κ. Λέκκας.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Υόρκη: Άντρας σκότωσε τη μητέρα του – Πίστευε πως τον δηλητηρίαζε

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας: Για 200 νεκρούς ακόμα μιλάει η Χαμάς

Πόλεμος στη Γάζα: Το «δόγμα» Κίσινγκερ και ο πόλεμος του Νετανιάχου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:07