search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 12:18
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα: Το «δόγμα» Κίσινγκερ και ο πόλεμος του Νετανιάχου

02.12.2023 06:11
kissinger new

Δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν η άποψη του εβραϊκής καταγωγής, γεννημένου στη Γερμανία, γκουρού της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, Χένρι Κίσινγκερ, για τις αντιδράσεις πολλών Αράβων στο Βερολίνο, όταν έμαθαν τι είχε κάνει η Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Η συγκυρία του θανάτου του Κίσινγκερ με την επανέναρξη της ισραηλινής επίθεσης στην Λωρίδα της Γάζας, καθιστά απολύτως επίκαιρη την ερμηνεία που έδωσε για τους πανηγυρισμούς των Αράβων στους δρόμους του Βερολίνου για την επίθεση της Χαμάς: η Γερμανία έκανε το λάθος να δεχτεί πολλούς ξένους, είπε σε συνέντευξη που έδωσε στον Ματίας Ντέπφνερ, στο γερμανικό κανάλι  Welt TV, που ανήκει στον όμιλο Axel Springer, μαζί με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο POLITICO.

«Ήταν μεγάλο λάθος να επιτρέψεις να μπουν στη χώρα τόσοι πολλοί άνθρωποι από εντελώς διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες και αντιλήψεις, γιατί δημιουργεί μια ομάδα πίεσης μέσα στην κάθε χώρα που ακολουθεί αυτή την πολιτική» είπε λίγες εβδομάδες πριν πεθάνει ο Κίσινγκερ.

Ερωτηθείς πώς αισθάνθηκε βλέποντας τους Άραβες στο Βερολίνο να πανηγυρίζουν για την Χαμάς ο Κίσινγκερ απάντησε ότι ήταν «οδυνηρό».

Μαθήματα ιστορίας, αλλά για τους άλλους

Η οικογένεια του Κίσινγκερ διέφυγε από την Γερμανία του Χίτλερ και έγινε δεκτή στις ΗΠΑ για να διασωθεί από τις διώξεις των Ναζί. Αλλά ο Χένρι Κίσινγκερ προφανώς είχε ξεχάσει ότι ήταν παιδί πολιτικών προσφύγων και δεν αντιλαμβανόταν πως μπορούν να συνυπάρχουν στα σύγχρονα κράτη, πολίτες από διαφορετικό εθνοτικό, φυλετικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό υπόβαθρο.

Ο – για πολλούς- κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, ο άνθρωπος που καθόρισε την εξωτερική πολιτική μιας χώρας που δημιουργήθηκε από ένα συνονθύλευμα μεταναστών, υποστήριξε ότι «η ανοιχτά επιθετική ενέργεια» της Χαμάς θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με την επιβολή «κάποιας ποινής».

Κι αυτή η –κατά το δόγμα Κίσινγκερ- «κάποια ποινή», είναι αυτό που ζει η Λωρίδα της Γάζας και η κατεχόμενη Δυτική Όχθη: οι τουλάχιστον 16.000 νεκροί (από τους οποίους 6.150 ήταν παιδιά) και οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην ίδια την πατρίδα τους. 

Κι αυτό ακριβώς το δόγμα ακολουθεί το Ισραήλ του Νετανιάχου και των ακραίων εθνικιστών κυβερνητικών εταίρων του: η επιβολή «κάποιας ποινής», επί δικαίων και αδίκων- βομβαρδισμοί ανελέητοι. Αδιάφορο αν η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Ο άνθρωπος που πέρασε 32 μέρες στη Μέση Ανατολή, ασκώντας προς κάθε κατεύθυνση πιέσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, το 1973, ο διπλωμάτης που επέβαλε το προσωπικό του δόγμα στη Μέση Ανατολή, ο πολιτικός που για να μειώσει την επιρροή της ΕΣΣΔ στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου εναγκαλίσθηκε με την κομμουνιστική Κίνα του Μάο Τσετούνγκ – σε μία αποθέωση της «real politik» – προειδοποίησε ότι σήμερα «το διεθνές σύστημα δέχεται θεμελιώδη επίθεση» από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ευτυχώς αυτό το «διεθνές σύστημα» του Κίσινγκερ το υπερασπίζονται οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που εξοπλίζουν την Ουκρανία και το Ισραήλ των ακροδεξιών εταίρων του Μπι-Μπι.

Διαβάστε επίσης:

COP28: Δίχως τους «μεγάλους παίκτες» ΗΠΑ και Κίνα η σύνοδος – Δημιουργείται ταμείο για κλιματική έκτακτη ανάγκη

Βασιλιάς Κάρολος: Εμφανίστηκε μπροστά στον Ρίσι Σούνακ φορώντας γραβάτα με ελληνική σημαία (photos)

Ισπανία: Ελικόπτερο έπεσε σε αυτοκίνητο στον περιφερειακό της Μαδρίτης – Τρεις τραυματίες (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 12:13