search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 00:36
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα: Επιστροφή στο αρχικό πλάνο Νετανιάχου για νέα «Νάκμπα» (videos)

04.12.2023 13:18
netaniahou_new

Διευρύνει σε όλη τη Γάζα τις επιχειρήσεις ο ισραηλινός στρατός, με Παλαιστίνιους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για περισσότερους από 800 νεκρούς από το Σάββατο.

Οι Ισραηλινοί έκαναν επιδρομές και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου πραγματοποίησαν δεκάδες συλλήψεις. Σύμφωνα με αναλυτή τον οποίον επικαλείται το Al Jazeera, ο Νετανιάχου επιστρέφει στο αρχικό πλάνο του, για εκδίωξη των Παλαιστίνιων από την Γάζα προς το Σινά και από τη Δυτική Όχθη προς την Ιορδανία.

Επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Στη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί έχουν γίνει σαρωτικές επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στην Δυτική Όχθη, όπου συνελήφθησαν τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους ήταν πρώην κρατούμενοι που είχαν αφεθεί ελεύθεροι στο πλαίσιο της ανταλλαγής αιχμαλώτων με την Χαμάς.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις έγιναν στον καταυλισμό Ντεϊσέχ της Βηθλεέμ. Σε επιδρομή των Ισραηλινών στην Καλκίλια σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι.

Από τις 7 Οκτωβρίου ως σήμερα έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 3.540 Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Μοιράζουν άδειες οπλοκατοχής

Στο πογκρόμ κατά των Παλαιστίνιων στην Δυτική Όχθη συμμετέχουν και έποικοι. Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάλ Μπεν Γκβιρ, έδωσε εντολή για τη διευκόλυνση της οπλοκατοχής στο Ισραήλ, χωρίς την προαπαιτούμενη εκπαίδευση. Η αποκάλυψη αυτή είχε ως συνέπεια να υποβάλει την παραίτησή του ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αδειοδότησης Οπλοκατοχής, Γίσραελ Αβισάρ.

«Δίνουν άδειες οπλοφορίας σαν να δίνουν γλυκίσματα», είπε χαρακτηριστικά στην Haaretz αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας.

Μετά την 7η Οκτωβρίου ο Μπεν Γκβιρ και ο Νετανιάχου έχουν ενθαρρύνει την οπλοφορία πολιτών. Σύμφωνα με το Channel 13 TV, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος υπεβλήθησαν 150.000 αιτήσεις για οπλοκατοχή, ενώ στην αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου είχαν υποβληθεί μόλις 42 αιτήσεις.

Γάζα-Επιστροφή στο αρχικό πλάνο Νετανιάχου

Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά αδιάκοπα την Γάζα, με όλα τα μέσα που διαθέτει, με συνέπεια να μην υπάρχει πλέον ούτε ένα σημείο της λωρίδας που θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλής περιοχή για τους άμαχους.

Ο Μοχάμεντ Τσερκάουι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο George Mason, δήλωσε στο al Jazeera ότι ο τρόπος που επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός δείχνει ότι εφαρμόζεται το αρχικό πλάνο Νετανιάχου για εκδίωξη όλων των Παλαιστίνιων από την Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νετανιάχου «πιστεύει ότι μπορεί να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους (από την Γάζα) στο Σινά και ίσως έναν αριθμό από αυτούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προς την Ιορδανία», δήλωσε ο Τσερκάουι.

«Τώρα επιστρέφουμε στο αρχικό πλάνο του. Οι άγριες δολοφονίες θα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο», πρόσθεσε, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι δεν έχουν κάνει ό, τι θα μπορούσαν για να πιέσουν το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τους νόμους για την προστασία των αμάχων.

Από τα ξημερώματα ισραηλινά τανκς και τεθωρακισμένα κινούνται προς την Χαν Γιούνις, από τα ανατολικά, με στόχο να κόψουν την πόλη στα δύο.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους περιοχών της Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, να φύγουν από τα σπίτια τους και να μετακινηθούν προς τα νότια. Μάλιστα ο στρατός ανέβασε στην πλατφόρμα Χ ένα χάρτη της Γάζας, που είναι χωρισμένη σε διάφορα μπλοκ, με κάποια από αυτά να ορίζονται ως «ζώνες εκκένωσης».

Ωστόσο οι Παλαιστίνιοι είναι σε απόγνωση, αφού πλέον καλούνται να φύγουν και από περιοχές που στην αρχή του πολέμου είχαν χαρακτηριστεί «ασφαλείς ζώνες» από τον ισραηλινό στρατό.

Το κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχει αποκλειστεί από το νότιο, καθώς το Ισραήλ πλήττει ασταμάτητα την περιοχή από ξηράς, αέρος και θαλάσσης. Με ιδιαίτερη σφοδρότητα επλήγη η περιοχή Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, όπου έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι και δεκάδες σπίτια έχουν μετατραπεί σε ερείπια.

Η Χαλίμα Αμπντέλ-Ραχμάν, χήρα και μητέρα τεσσάρων παιδιών δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι πλέον δεν έχει νόημα να ακολουθεί τις εντολές των Ισραηλινών για εκκενώσεις περιοχών. Η Χαλίμα έφυγε από το σπίτι της τον Οκτώβριο και κατέφυγε στην Χαν Γιουνίς, όπου φιλοξενείται από συγγενείς.

«Οι κατοχικές δυνάμεις μας λένε να φύγουν από αυτή την περιοχή, και μετά βομβαρδίζουν. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος στην Γάζα», δήλωσε στο Associated Press, προσθέτοντας: «σκοτώνουν ανθρώπους στα βόρεια, σκοτώνουν στα νότια, παντού».

Ένταση στα σύνορα με τον Λίβανο

Στο μεταξύ ένταση επικρατεί στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου στη διάρκεια μάχης τη νύχτα τραυματίστηκαν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έβαλε εναντίον στόχων στο Λίβανο, μετά τα πυρά με όλμους που δέχτηκε ένα μεθοριακό φυλάκιο.

Πάντως από την έναρξη του πολέμου παρατηρείται κατά διαστήματα κλιμάκωση της έντασης, με ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραηλινών και της Χεζμπολάχ, αλλά φαίνεται πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Μετά την 7η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου τουλάχιστον 87 άνδρες της Χεζμπολάχ και 15 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 4 δημοσιογράφοι.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Είναι ο χασάπης της Γάζας – Να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέες επιδρομές κατά αμάχων – 10.000 τα αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας το τελευταίο δίμηνο

Στόλτενμπεργκ για Ουκρανία: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για κακές ειδήσεις»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 00:35