search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 22:13
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα: «Σε κατάσταση πανικού ο Νετανιάχου», είπε πρώην διευθυντής της Μοσάντ – «Αυτό είναι το μεγάλο του λάθος» 

05.12.2023 06:05
gaza_pardo_netanyahu_0412_1920-1080_new

«Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είναι ένας γενναίος ηγέτης», λέει ο Ταμίρ Πάρντο. Άποψη που έχει σημασία, γιατί ο Πάρντο διετέλεσε διευθυντής της Μοσάντ. «Για να λαμβάνεις δύσκολες αποφάσεις για τον πόλεμο ή την ειρήνη, πρέπει να είσαι γενναίος και εκείνος δεν είναι, αντίθετα καταλαμβάνεται από πανικό», εξηγεί ο πρώην διευθυντής της Μοσάντ.

Ο Ταμίρ Πάρντο ήταν επικεφαλής της Μοσάντ από το 2011 ως το 2016 και ο Νετανιάχου ήταν το «αφεντικό» του, γι’ αυτό διαβάζουμε με πολύ ενδιαφέρον στο Politico, πώς αντιλαμβάνεται την αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την 7η Οκτωβρίου: «Ο Νετανιάχου ήταν σε κατάσταση πανικού και έφτασε να συγκρίνει την επίθεση της Χαμάς με το Ολοκαύτωμα». Έδωσε έτσι την εντύπωση ότι η χώρα αντιμετώπιζε υπαρξιακό κίνδυνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πυροδότησε τους φόβους του Νετανιάχου στέλνοντας αεροπλανοφόρα στην ανατολική Μεσόγειο και λέγοντας στους Αμερικανο-εβραίους ότι «κανένας Εβραίος στον κόσμο δεν θα είναι ασφαλής» αν δεν είναι ασφαλές το εβραϊκό κράτος.

Είναι όμως δυνατό να λέει η ισραηλινή ηγεσία ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να πάψει να υφίσταται ως κράτος, από την στιγμή που διαθέτει έναν από τους πιο ισχυρούς στρατούς στον κόσμο; Και μάλιστα ένα στράτευμα που πολεμά όχι με τον τακτικό στρατό ενός αντίπαλου κράτους, αλλά με μια οργάνωση – όσο ισχυρή κι αν είναι…

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν στην τελευταία επίσκεψή του στο Ισραήλ είπε ότι τα αεροπλανοφόρα αναπτύχθηκαν «για να αποτρέψουν εχθρικές ενέργειες κατά του Ισραήλ ή οποιαδήποτε προσπάθεια διεύρυνσης του πολέμου». Όμως ο Πάρντο, που ως πρώην επικεφαλής της Μοσάντ γνωρίζει καλά τον τρόπο δράσης της Χεζμπολάχ, επισημαίνει πως «αν ήταν να κάνει κάτι τέτοιο (να ανοίξει νέο μέτωπο στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα) θα το είχε κάνει όταν επιτέθηκε η Χαμάς και πριν το Ισραήλ ενισχύσει τα βόρεια σύνορα».

Τι σημαίνει η έλλειψη στρατηγικής εξόδου

Κατά τον Πάρντο, όλη η συζήτηση για τον κίνδυνο νέου Ολοκαυτώματος εξαιτίας της επίθεσης της Χαμάς, είχε δύο αποτελέσματα:

Βοήθησε τον Γιαχία Σινουάρ, τον αρχηγό της Χαμάς στην Γάζα να πετύχει τον στόχο του για ένα χτύπημα με το δόγμα «σοκ και δέος», που θα συντάραζε το Ισραήλ, όπου πλέον κανένας δεν θα μπορούσε να αισθάνεται ασφαλής

-και το Ισραήλ μπήκε στη λογική των αντιποίνων χωρίς να έχει χαράξει στρατηγική εξόδου.

Κι αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο λάθος του Νετανιάχου. Ο Πάρντο τονίζει ότι ουδέποτε υπήρξε πραγματικό ζήτημα «υπαρξιακού κινδύνου» για το Ισραήλ, αλλά η επίκληση αυτού του κινδύνου από τον Νετανιάχου επισκίασε την συζήτηση για τους πραγματικούς στόχους της ισραηλινής αντεπίθεσης και κυρίως για την έλλειψη στρατηγικής εξόδου.

Το πρόβλημα κατά τον Πάρντο, αλλά και για πολλούς Ισραηλινούς που έχουν μεγαλώσει μέσα στο ισχυρό κατεστημένο του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας και αντικατασκοπείας, είναι ότι η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ θεωρούσε ότι θα μπορούσε να βάλει την Γάζα σε ένα μπουκάλι και συγχρόνως να αδιαφορεί για σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Αναμφισβήτητα έχουν μεγάλες ευθύνες ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες για το ότι δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως τι σχεδίαζε η Χαμάς. «Τους υποτιμήσαμε», λέει ο Πάρντο, επισημαίνοντας: «Υπάρχει κάτι απολύτως ηλίθιο στον τρόπο σκέψης στο Ισραήλ – ότι μπορείς να αποτρέψεις τις τρομοκρατικές ομάδες. Όμως δεν υπάρχει περίπτωση αποτροπής. Μπορείς να τις εξαλείψεις, ή να καταφέρεις ένα τόσο ισχυρό πλήγμα ώστε να καταλάβουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την τρομοκρατία και να στραφούν στην πολιτική». Αλλά και στην περίπτωση που αρχίσει μια επιχείρηση με διακηρυγμένο στόχο την εξάλειψη της τρομοκρατίας, πρέπει να υπάρχει στρατηγική εξόδου.

Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να συμβεί αυτό που είπε ο Εμανουέλ Μακρόν – ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με την Χαμάς μπορεί να διαρκέσει μια δεκαετία.

Εκτός κι αν παρουσιάζοντας μία σαφή στρατηγική εξόδου από τον πόλεμο, ο Νετανιάχου θα παρουσίαζε συγχρόνως και το χρονοδιάγραμμα για τη δική του πολιτική έξοδο. Κάτι που με την συνέχιση του πολέμου αποφεύγει, προσώρας.

Διαβάστε επίσης:

Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν την Ολλανδία για «συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα

Ισπανία: «Οσμή» σκανδάλου στο παλάτι – Φήμες ότι η βασίλισσα Λετίθια είχε δεσμό με τον πρώην γαμπρό της

Βόρεια Μακεδονία: Νεκρή η 14χρονη που είχε απαχθεί – Φέρεται να εμπλέκεται ο πατέρας της, επιχειρηματίας ο δολοφόνος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 22:13