search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:51
MENU CLOSE

Οι fitness influencers κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό σύμφωνα με τους ψυχολόγους

06.12.2023 11:00
fitness-influencers

Στο Instagram αυτή τη στιγμή μετράμε 50.000 fitness influencers (με πάνω από 100.000 followers), εκ των οποίων οι περισσότεροι ισχυρίζονται πως γνωρίζουν τα μυστικά της σούπερ διατροφής που ταιριάζει και δουλεύει σε όλους. Ορισμένοι μάλιστα, μοιράζονται και χρήσιμες συμβουλές που υποτίθεται από την επιστήμη, κι άλλοι δίνουν tips φυσικής κατάστασης που στην καλύτερη περίπτωση είναι λάθος στη χειρότερη είναι επικίνδυνες.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα 2/3 από τους 100 πιο δημοφιλείς «fitfluencers» – ένας όρος που μπορεί να περιγράψει οποιονδήποτε «επηρεαστή» που δημοσιεύει περιεχόμενο σχετικό με τη φυσική κατάσταση – δεν δίνουν σωστές συμβουλές ή δημοσίευσαν μηνύματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων, προωθώντας, ας πούμε, την άσκηση ως εργαλείο για να γίνετε πιο αδύνατος.

«Το περιεχόμενο των «fitfluencer» είναι ειλικρινά μια επικίνδυνη μπούρδα», δήλωσε η Renee Engeln, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern που μελετά πώς τα μέσα επηρεάζουν την εικόνα του σώματος.

Αρκετές προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι εικόνες που ενθαρρύνουν ένα συγκεκριμένο τύπο σώματος δημιουργούν τη λανθασμένη εντύπωση ότι το άτομο θα έχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για το σώμα του, καλύτερη διάθεση, αυτοπεποίθηση και περισσότερες …κατακτήσεις.

Η Stephanie Roth-Goldberg, κλινική κοινωνική λειτουργός και θεραπεύτρια στη Νέα Υόρκη που εργάζεται με αθλητές, συνιστά σε όποιον ακολουθεί fitness accounts να αναρωτηθεί: «Αυτός ο fitness influencer σε κάνει να νιώθεις καλά στο σώμα σου;»

Εάν η περιήγηση στον λογαριασμό σας κάνει να νιώθετε ενοχές ή ντροπή για το σώμα σας, πρέπει να γίνει αυτόματα unfollow, καθώς η έρευνα έχει δείξει ότι αυτά τα συναισθήματα μπορούν να πυροδοτήσουν ανθυγιεινές συνήθειες φυσικής κατάστασης και να υπονομεύσουν τόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης.

Η υπόγεια επιρροή που ασκούν αυτοί οι λογαριασμοί στην ψυχολογία αλλά και τα κακά αποτελέσματα που μπορεί να έχουν στο σώμα είναι μια πραγματική απειλή. Χρειάζεται προσοχή στις εικόνες, τα βίντεο και το κείμενα που εμφανίζονται στη ροή μας. Εάν εκτιθέμεθα σε περιεχόμενο το οποίο ενθαρρύνει να ασκούμαστε, να είμαστε λειτουργικοί και να προσέχουμε την ψυχική μας υγεία, είναι πολύ πιθανό οι συνήθειες που αναπτύσσουμε να είναι υγιεινές. Εάν οι εικόνες δημιουργούν ένα δυσάρεστο αίσθημα και σας προτρέπουν σε μη ρεαλιστικές πρακτικές τότε η λύση είναι το unfollow bottom.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ένα υγιές σώμα δεν είναι ίδιο για όλους. Με τα χρόνια έχουμε αναπτύξει στο μυαλό μας ένα συγκεκριμένο στερεότυπο για το πώς μοιάζει ένα υγιές και γυμνασμένο σώμα. «Το να βλέπεις μια σειρά από ίδιους σωματότυπους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες φυσικής κατάστασης είναι ένα βασικό βήμα που σε προτρέπει να απομακρυνθείς από το στερεότυπο ότι η φυσική κατάσταση είναι μόνο για νέους, αδύνατους, πλήρως ικανούς ανθρώπους», είπε η Δρ. Stephanie Roth-Goldberg.

Η ροή μας στα social media πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία σωματότυπων. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να σπάσουμε τη σύνδεση που έχουμε κάνει στον εγκέφαλό μας για το τι σημαίνει υγιές σώμα και να επεκτείνουμε τις ιδέες μας για το τι είμαστε ικανοί εμείς οι ίδιοι να κάνουμε.

Διαβάστε επίσης:

Kλιματική αλλαγή: «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες – Το 2023 θα είναι «η πιο θερμή» χρονιά στην ιστορία

Ισραηλινός ιστορικός: «Στη Γάζα έχουμε μία κλασική περίπτωση γενοκτονίας – Αδιανόητη και άνευ λογικής η πολιτική Νετανιάχου»

ΗΠΑ: «Τέλος» η Βίζα για τους εξτρεμιστές εποίκους της Δυτικής Όχθης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:51