search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 00:29
MENU CLOSE

ΗΠΑ: «Τέλος» η Βίζα για τους εξτρεμιστές εποίκους της Δυτικής Όχθης

06.12.2023 00:54
DEPARTMENT_STATE

Την επιβολή κυρώσεων κατά των Εβραίων εποίκων που κατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων, ανακοίνωσαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εφαρμόζει μια νέα πολιτική περιορισμού της θεώρησης διαβατηρίων κατά των προσώπων που θεωρούνται ύποπτα ότι συμβάλλουν στην υπονόμευση της ειρήνης, της ασφάλειας ή της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη, κυρίως διαπράττοντας πράξεις βίας» κατά των Παλαιστινίων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» αυτές τις βιαιότητες.

Σε σχετική ανακοίνωσή, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την ισραηλινή ηγεσία για να καταστεί σαφές ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων πολιτών από εξτρεμιστικές επιθέσεις».

Αντίστοιχα μέτρα υπόσχεται να λάβει το Υπουργείο και για την προστασία των Ισραηλινών πολιτών, συνεργαζόμενο με την Παλαιστινιακή Αρχή ώστε «να περιοριστούν οι επιθέσεις Παλαιστινίων κατά των Ισραηλινών» καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «Η αστάθεια στη Δυτική Όχθη βλάπτει και τον ισραηλινό και τον παλαιστινιακό λαό ,ενώ απειλεί τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ. Οι υπεύθυνοι για αυτές τις ενέργειες πρέπει να λογοδοτήσουν».

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να ταυτοποιήσει τα άτομα τα οποία έχουν ενεργήσει επιθετικά κατά Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης, με τους δολοφονημένους Παλαιστίνιους να φτάνουν τους 468 (οι 260 σκοτώθηκαν μόλις τους τελευταίους δύο μήνες) και οι τραυματισμένοι τους 3.500.

Προειδοποιήσεις σε Νετανιάχου

Στο Ισραήλ την περασμένη Πέμπτη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την πρόθεσή του να επιβάλει περιορισμούς στη θεώρηση διαβατηρίων στους εποίκους, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο. Προέτρεψε επίσης το Ισραήλ να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους εξτρεμιστές εποίκους που κατηγορούνται για βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

«Συνεχίζουμε να συζητάμε με την ισραηλινή ηγεσία για να την κάνουμε να καταλάβει ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων από επιθέσεις εξτρεμιστών», προσθέτει ο Άντονι Μπλίνκεν στην ανακοίνωση.

Τονίζει επίσης ότι εναπόκειται στην Παλαιστινιακή Αρχή να κάνει «περισσότερα για να αποτρέψει τις παλαιστινιακές επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών».

«Τόσο το Ισραήλ όσο και η Παλαιστινιακή Αρχή έχουν την ευθύνη να διατηρούν τη σταθερότητα στη Δυτική Όχθη», καταλήγει. Μέσα σε έναν μήνα, τουλάχιστον 244 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη από τον ισραηλινό στρατό ή Ισραηλινούς εποίκους, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ενστάσεις και από το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής

Αυγέρη: Οι «11» έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχασαν στις εσωκομματικές εκλογές

Youth Pass: Παράταση ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στο TikTok

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 00:25