search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 12:30
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα: Κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί – Ο Νετανιάχου απορρίπτει κάθε συζήτηση για διεθνή ειρηνευτική δύναμη (Videos)

06.12.2023 12:07
gaza new

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους ανελέητους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στην κεντρική και νότια Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός έπληξε κυρίως τους προσφυγικούς καταυλισμούς Μαγκάζι, Νουσεϊράτ, Μπουρέιζ, την κωμόπολη Ντέιρ αλ Μπάλαχ και την Χαν Γιουνίς, όπου χτυπήθηκε και το νοσοκομείο Αλ Αχλί.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ τόνισε ότι «η σφαγή αμάχων πρέπει να σταματήσει», αλλά ο ισραηλινός στρατός πλήττει αδιακρίτως σπίτια, σχολεία και τζαμιά.

Μόνο στη Ντέιρ αλ Μπάλαχ, όπου επλήγη περιοχή με κατοικίες, οι νεκροί είναι δεκάδες. Στη Τζαμπαλίγια, στο νότιο τμήμα της Γάζας αναφέρονται επίσης πολλοί νεκροί και τραυματίες από καταστροφές κατοικιών.

Η ισραηλινή τηλεόραση μεταδίδει εξάλλου ότι ο στρατός συνέλαβε 21 νοσοκομειακούς και γιατρούς στην Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων ακόμα και οδηγοί ασθενοφόρων.

Ισραηλινά τανκς στη Χαν Γιουνίς

Από τα ξημερώματα, μετά από πολύωρους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ισραηλινά τανκς κινούνται στο κέντρο της πόλης Χαν Γιουνίς, προερχόμενα από τα ανατολικά. Χιλιάδες άμαχοι μετακινούνται από τη Χαν Γιουνίς προς τα νότια, με προορισμό τη Ράφα..

Οι πρόσφυγες κάνουν λόγο για σφοδρό βομβαρδισμό της πόλης, μετά τις προειδοποιήσεις του στρατού προς τους άμαχους να εγκαταλείψουν κυρίως τα ανατολικά προάστια.

Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι προσπαθούν να βρουν οδούς διαφυγής, παρόλο που δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την ασφάλειά τους.

Οι ισραηλινές αρχές προειδοποίησαν τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε σχολεία και δημόσια κτήρια στην περιοχή Μπάνι Σουχάιλα, να «εκκενώσουν αμέσως» ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα προς το δυτικό τμήμα της Χαν Γιουνίς.

Ανταποκριτής του Al Jazeera στην Ράφα μεταδίδει ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν καμία ελπίδα να βρουν ασφαλές καταφύγιο, παρά μόνο αν επιχειρήσουν να περάσουν στην Αίγυπτο.

Κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατο, καθώς οι αιγυπτιακές δυνάμεις έχουν κλείσει τον μεθοριακό σταθμό και δεν επιτρέπουν τη διέλευση ούτε σε άτομα που έχουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Όσοι πρόσφυγες έχουν καταφύγει στο νότιο τμήμα της Γάζας μένουν στους δρόμους, χωρίς τρόφιμα και συνθήκες υγιεινής, κάτω από κακές καιρικές συνθήκες.

Κλιμάκωση των επιθέσεων στη Τζαμπαλίγια

Τις τελευταίες 12 ώρες ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τις επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, μια περιοχή που έχει δεχτεί σφοδρά πυρά αφότου άρχισε ο πόλεμος, πριν από 59 μέρες.

Στον καταυλισμό έχουν παγιδευτεί χιλιάδες άμαχοι, που δεν έχουν καμία οδό διαφυγής και είναι εκτεθειμένοι στα πυρά των Ισραηλινών.

Πληροφορίες για το εύρος των καταστροφών είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία επικοινωνία.

Δεκάδες νεκροί στα χαλάσματα στη Ράφα

Στην πόλη της Ράφα η κατάσταση είναι δραματική, καθώς έχουν ισοπεδωθεί περισσότερα από 100 κτήρια, κάτω από τα οποία υπάρχουν εκατοντάδες άταφοι νεκροί.

Στους τοίχους των κατεστραμμένων κτηρίων συγγενείς έχουν γράψει τα ονόματα των ατόμων που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια.

Τα σωστικά συνεργεία αδυνατούν να ανασύρουν τους νεκρούς διότι δεν έχουν κανένα μέσο για να σκάψουν στα συντρίμμια και κάνουν ό, τι μπορούν μόνο με τα χέρια τους.

Νετανιάχου: Αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση για διεθνή ειρηνευτική δύναμη

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι στόχος είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας, κάτι που –όπως είπε- μπορεί να επιτύχει μόνο ο ισραηλινός στρατός και καμία διεθνή δύναμη ή οργανισμός.

«Οι εμπειρίες από το παρελθόν έχουν αποδείξει ότι οι διεθνείς δυνάμεις είναι αναποτελεσματικές στην αποστρατιωτικοποίηση περιοχές, όπου υπάρχουν δυνάμεις εχθρικές προς το Ισραήλ», είπε ο Νετανιάχου, αποκλείοντας το ενδεχόμενο συζήτησης για την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην Γάζα, όπως γράφουν οι Times of Israel.

«Η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί. Και για να γίνει αυτό υπάρχει μόνο μια δύναμη που μπορεί να το εξασφαλίσει- οι Ισραηλινές Δυνάμεις», είπε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας: «Καμία διεθνή δύναμη δεν μπορεί να αναλάβει τέτοια ευθύνη».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι δυνάμεις του έχουν «το πάνω χέρι» στον πόλεμο και θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση της Χαμάς.

Διαβάστε επίσης

Οι fitness influencers κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Kλιματική αλλαγή: «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες – Το 2023 θα είναι «η πιο θερμή» χρονιά στην ιστορία

Ισραηλινός ιστορικός: «Στη Γάζα έχουμε μία κλασική περίπτωση γενοκτονίας – Αδιανόητη και άνευ λογικής η πολιτική Νετανιάχου»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 12:29