search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:12
MENU CLOSE

Επίσκεψη Ερντογάν: Το διπλό μήνυμα περί «απειλής» και «Χάγης» και η επιφύλαξη της κυβέρνησης για την τακτική της Άγκυρας  

07.12.2023 08:27
erdogan new

Η φράση «Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε», που είπε ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή λίγες ώρες πριν φτάσει (σήμερα το πρωί) στην Ελλάδα έχει την σημασία της καθώς εδώ μπαίνει μία νέα ανάγνωση των προθέσεων της τουρκικής πλευράς.

Πότε δηλαδή και γιατί η Άγκυρα θα θεωρήσει ότι απειλείται  και άρα θα μπορεί να μας απαντήσει.

Η διατύπωση της φράσης είναι τόσο γενικόλογη και συνάμα τόσο απειλητική που σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό ξεκίνησε μία νέα συζήτηση για το τι θεωρεί ο Τούρκος πρόεδρος «απειλή».

Μένει να διευκρινιστεί αν ο Ερντογάν κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα δώσει περισσότερες πληροφορίες γύρω από αυτό το θέμα ή θα κάνει ότι δεν  ειπώθηκε.

Στις 12.15 ο Πρωθυπουργός θα  συναντηθεί  με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και στην συνέχεια θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της Ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν  θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Από την απάντηση που έδωσε πάντως ο Τούρκος πρόεδρος για το διεθνές δικαστήριο της Χάγης μπορεί να καταλάβει κανείς ότι οι γείτονές μας  επιθυμούν να εμφανιστούν στην Αθήνα με τον φερετζέ του ήπιου και διαλλακτικού συνομιλητή, χωρίς ωστόσο κανένας να μπορεί να διαβεβαιώσει  ότι τα πράγματα είναι έτσι.  

Απαντώντας χαρακτηριστικά  στο κατά πόσο είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο, ο κ. Ερντογάν διατύπωσε τη θέση ότι σε μία πιθανή προσφυγή πρέπει να συμπεριληφθούν περισσότερα θέματα.

«Όπως είπα, πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μη μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω. Πάνω από όλα όμως πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα και να κατευθύνουμε σωστά την κοινή μας γνώμη. Εδώ η βούλησή μας για επίλυση των προβλημάτων θα είναι εξαιρετικά καθοριστική.

Η απάντηση αυτή δόθηκε τη στιγμή που η τουρκική διπλωματία γνωρίζει ότι πάγια ελληνική θέση είναι ότι παραπομπή στην Χάγη μπορεί να γίνει μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι διάβασαν με ιδιαίτερη προσοχή τη γραπτή συνέντευξη του Τούρκου προέδρου, καθώς πίσω από κάθε λέξη υπάρχει και ένα μήνυμα. Με δεδομένο μάλιστα ότι πριν από λίγο καιρό κούνησε το δάκτυλο στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς για το θέμα της Μέσης Ανατολής, κάνει τους Έλληνες διπλωμάτες ακόμα πιο επιφυλακτικούς.

Οι ίδιοι άνθρωποι επεσήμαναν ότι προφανώς ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να εμφανιστεί στην σημερινή συνάντηση φιλικός χωρίς ωστόσο να κάνει ούτε ένα βλήμα έσω από τις γνωστές Τουρκικές θέσεις. Εκτός των άλλων κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι με το γνωστό του ήθος δεν θα αναφερθεί σε θέματα που μπορούν να πυροδοτήσουν μεγάλες εντάσεις με την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα έχει ως εξής :

11:00 – Άφιξη Ερντογάν στο «Ελ. Βενιζέλος»

Θα τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών κ.

Γεραπετρίτης.

11:30 Συνάντηση Κ. Σακελλαροπούλου – Τ. Ερντογάν

Μια 45λεπτη συνάντησή συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κοντινό

Μέγαρο Μαξίμου.

11:30 Διμερείς υπουργικές συναντήσεις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ερντογάν – Σακελλαροπούλου, δέκα

Έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με 7 Τούρκους ομολόγους τους, για

όλες τις διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν. Ξεχωριστή συνάντηση θα

έχουν οι δυο υπουργοί Άμυνας.

11:30 Συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ στη ΛΑΕΔ

Οι κ. Δένδιας και Γκιουλέρ θα συναντηθούν στη Λέσχη Αξιωματικών στη

Ρηγίλλης.

12:15 Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Τ. Ερντογάν, Γεραπετρίτη – Φιντάν

και Μπούρα – Κιλίτς στο Μαξίμου

13:00 Δηλώσεις Κυρ. Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν

Οι δύο ηγέτες μετά τις δηλώσεις δεν θα δεχθούν ερωτήσεις. Θα

ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στο Μαξίμου,

παρουσία όλων των υπουργών από ΥΠΕΞ και ΛΑΕΔ

13:30 Συνεδρίαση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

Διαβάστε επίσης

Επίσημη πρώτη για Χαρίτση στη Βουλή – Επίθεση στην κυβέρνηση και άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις

Κουτσούμπας: Κυνηγάτε τη «μαρίδα» – Το πιο σύντομο ανέκδοτο η δήθεν «φορολογική δικαιοσύνη» – Επανέφερε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ

Αλέξης Τσίπρας: Η ιταλική αριστερά ασχολείται περισσότερο με τη Μελόνι παρά με τα φίλια πυρά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06