search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 12:11
MENU CLOSE

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Θετικό κλίμα με… αγκάθια και συμφωνία φιλίας και καλής γειτονίας

07.12.2023 14:38
sinantisi_diloseis

Με μια σημαντική εξέλιξη – την υπογραφή διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας  μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – και ένα γενικά καλό κλίμα, ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης η τετ α τετ συνάντηση και οι κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Από τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φυσικά, δεν έλειψαν και κάποια «αγκάθια» με κύριο εξ αυτών το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αλλά και η πιο έντονη τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, ήταν προφανές ότι το, ας πούμε, «σενάριο» που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων τηρήθηκε σχεδόν κατά γράμμα, κάτι που ικανοποιεί την Αθήνα.

Πού υπήρξαν διαφοροποιήσεις; Ο Ερντογάν έκανε εκ νέου λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρεμβαίνει ευγενικά και να υπενθυμίζει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης την χαρακτηρίζει ως «μουσουλμανική» και να τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται νυχθημερόν για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της μειονότητας αυτής, κάνοντας λόγο για υπόδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη.

Επίσης, όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε σε λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επανεκκίνηση του διαλόγου, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του περί μόνιμης και βιώσιμης λύσης που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στο νησί (η θέση της Τουρκίας είναι για δύο ανεξάρτητα κράτη, κάτι που Ελλάδα και Κύπρος απορρίπτουν).

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε έντονη γλώσσα για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττονται στη Λωρίδα της Γάζας και για «μαζική τιμωρία» των Παλαιστινίων, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας για την ειρήνευση στην περιοχή και κάνοντας λόγο για ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ερντογάν δεν έκανε καμία αναφορά στη Χαμάς.

Όσον αφορά στο αμιγώς πολιτικό μέρος της συνάντησης, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε προσεκτικά στον πολιτικό διάλογο που διεξάγεται μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο δεν απέκλεισε, «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», να ανοίξει η συζήτηση και για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί «ιστορικό χρέος να φέρουμε τα κράτη δίπλα-δίπλα, όπως είναι τα σύνορά μας» και κάνοντας λόγο για ένα «αύριο ειρήνης και συνεργασίας».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για την Ελλάδα και την Τουρκία χρησιμοποιώντας τον όρο «αδέλφια» (τα οποία, βέβαια, όπως είπε, μπορούν να έχουν μεγάλες διαφορές), ζητώντας το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, και υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί με διάλογο και καλή πίστη. Επίσης, μίλησε για ωφέλιμες συζητήσεις, βήματα για ανάπτυξη συνεργασίας και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και πρότεινε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να συνεδριάζει κάθε χρόνο.

Μητσοτάκης και Ερντογάν μίλησαν για βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, με έμφαση στο εμπόριο, αναφέροντας ότι ο στόχος είναι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να ανέβει από τα 5 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 10 δισ. μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε δημόσια την ικανοποίησή του για το κλείσιμο του κουρδικού καταυλισμού στο Λαύριο, τον οποίο η Άγκυρα θεωρούσε ως «πυρήνα» του ΡΚΚ.

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις κοινές προσπάθειες για έλεγχο του μεταναστευτικού, σημειώνοντας ότι έχει υπάρξει σημαντική μείωση των ροών από θαλάσσης και ξηράς, κάτι που απέδωσε στην συστηματική φύλαξη των συνόρων και την καλύτερη συνεργασία της αστυνομίας, της Ακτοφυλακής και του Λιμενικού των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να βελτιωθεί.

Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι σε συμφωνία με την Κομισιόν, πλέον θα επιτρέπεται σε Τούρκους πολίτες και τις οικογένειες τους να επισκέπτονται για διάστημα μιας εβδομάδας δέκα ελληνικά νησιά χωρίς βίζα, ενώ ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα μέσα στην άνοιξη.

Οι δηλώσεις

Διαβάστε επίσης:

Επίσκεψη Ερντογάν: Aπροσπέλαστο το κέντρο – Κλείνει το μετρό στο Σύνταγμα – Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ερντογάν: Με χαμόγελα και απαιτήσεις στην Αθήνα – «Στη Χάγη για όλα» η γραμμή της Άγκυρας

Επίσκεψη Ερντογάν: Προσαγωγή για 20 Κύπριους φοιτητές – Ήθελαν να αποδοκιμάσουν τον Τούρκο πρόεδρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 12:10