ΤΡΙΤΗ 04.06.2024 23:49
MENU CLOSE

Εντοπίστηκε κρούσμα ευλογιάς σε εκτροφή προβάτων στη Φθιώτιδα

08.12.2023 21:37

Κρούσμα ευλογιάς σε εκτροφή προβάτων εντοπίστηκε στην περιοχή στην Δημοτική Ενότητα Μαλεσίνης, του Δήμου Λοκρών, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στην περιοχή μεταβαίνει ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος ο Γενικός Διευθυντής της Κτηνιατρικής, Μάκης Αλεξανδρόπουλος και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ώστε σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, να διασφαλίσουν την εφαρμογή όλων των προβλεπομένων σχεδίων αντιμετώπισης της νόσου καθώς και ότι τηρούνται, στο μέγιστο βαθμό, όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

Σημειώνεται ότι ο ιός της Ευλογιάς των προβάτων και των αιγών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του νοσήματος από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές του ΥΠΑΑΤ και τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας είναι:

  • Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Ευλογιά των προβάτων και των αιγών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Φθιώτιδας όπως προβλέπει το άρθρο 7 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Ευλογιάς των προβάτων και των αιγών (Απόφαση 258933/05.08.2008 ΦΕΚ Β΄ 1662 18.08.2008).
  • Τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει το παραπάνω σχέδιο καθώς και η κείμενη κοινοτική νομοθεσία (Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 687/2020) και συγκεκριμένα:
  • Μέτρα στην μολυσμένη εκμετάλλευση.
  • Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.
  • Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.
  • Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
  • Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Πώς καταλαβαίνουμε αν τα ζώα έχουν κολλήσει ευλογιά

Καλό είναι όσοι έχουν πρόβατα και γίδια να τα εξετάζουν κάθε μέρα. Η ευλογιά αυτή εμφανίζεται σε διάφορα μέρη του σώματος του ζώου.

Ο παρακάτω πίνακας έχει χρήσιμες οδηγίες που καλό είναι να τηρούνται. Φυσικά η άμεση ενημέρωση των αρμόδιων κτηνιάτρων είναι απαραίτητη.

Διαβάστε επίσης:

Επεισόδια στου Ρέντη: «Δεν φεύγει κανένας από το γήπεδο εάν δεν λάβεις εντολή» – «Δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε» (Ηχητικό)

Στην πρεσβεία του Ισραήλ πήγαινε ύποπτος φάκελος – Τεράστια επιχείρηση της ΕΜΑΚ στα ΕΛΤΑ Χαλανδρίου (Photos)

Εκτροχιάζεται η κατάσταση μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού: Στο «μικροσκόπιο» 150 άτομα – Αναβολή των πρωταθλημάτων εξετάζει η κυβέρνηση, σύσκεψη το Σάββατο

ΤΡΙΤΗ 04.06.2024 23:44
Exit mobile version