search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 05:54
MENU CLOSE

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση εγκλωβίζει την οικονομία και τους πολίτες σε φαύλο κύκλο φτωχοποίησης

13.12.2023 15:34
axtsioglou

«Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό από την πλευρά της κυβέρνησης διεξάγεται με θριαμβευτικούς τόνους» και με τον ισχυρισμό ότι «η συνταγή πέτυχε και θα συνεχιστεί», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα αυτό, 7 στους 10 πολίτες στην Ελλάδα, ποσοστό ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη, θεωρούν τους εαυτούς τους φτωχούς. Η αμέσως επόμενη χώρα είναι η Βουλγαρία με σχεδόν μισό ποσοστό. Η πραγματικότητα, λοιπόν, όπως τουλάχιστον τη βιώνει η πλειονότητα των πολιτών απέχει δραματικά από την κυβερνητική αφήγηση», πρόσθεσε.

«Το στρατηγικό όραμα που αφηγείστε, αυτό της διευρυνόμενης ευμάρειας, υφίσταται πράγματι, αλλά αφορά ελαχίστους, που τα τελευταία χρόνια απολαμβάνουν μια άνευ προηγουμένου κερδοφορία, που εσείς με τις πολιτικές σας επιλογές τροφοδοτείτε, ασκώντας τελικά μια πολιτική σύμμαχο της απληστίας των ελαχίστων», επισήμανε για την πολιτική της ΝΔ.

Η Γενική Εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς κατέθεσε στοιχεία που «επιβεβαιώνουν ότι η πραγματική οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, εγκλωβίζει την οικονομία και τη μεγάλη μερίδα των πολιτών σε ένα φαύλο κύκλο φτωχοποίησης».

  • Για τη φορολογία τόνισε ότι «τα φορολογικά έσοδα από το 2021 παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση. Από τα 14,8 δισ. αύξηση, τα 7 δισ., σχεδόν τα μισά δηλαδή προέρχονται από ΦΠΑ. Το 1 στα 2 ευρώ των παραπάνω εσόδων του κράτους είναι από τον ΦΠΑ, τον κατεξοχήν άδικο φόρο που επιβαρύνει δυσανάλογα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Το εισόδημα των νοικοκυριών σαρώνεται όχι μόνο από το κύμα ακρίβειας αλλά και από τον ΦΠΑ κι εσείς τον χρησιμοποιείτε ως κρυφό πρόσθετο φόρο».

Την ίδια ώρα η ΝΔ επέλεξε «να μειώσει δυο φορές τον φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίου, τρεις φορές τον φόρο στα κέρδη των μεγάλων εταιρειών, να ελαχιστοποιήσει τον φόρο στα μερίσματα, να αφήσει άθικτα τα υπερκέρδη στην ενέργεια και με τον πρόσφατο φορολογικό της νόμο, επιβάλλοντας έναν οριζόντιο φόρο για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, να διευκολύνει τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Συνέπεια αυτών, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη συμμετοχή εταιρικών κερδών στο σύνολο της φορολογίας στον ΟΟΣΑ και τη δεύτερη χειρότερη αναλογία άμεσων έμμεσων φόρων στην Ευρωζώνη, 60% έμμεσοι και 40 % άμεσοι φόροι. Έχει ένα από τα πιο άδικα φορολογικά συστήματα, με την κατάσταση να επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μια βαθιά άδικη πολιτική αναδιανομής προς την κορυφή της πυραμίδας».

  • Για τις δαπάνες υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «για το 2024 δεν προβλέπεται κανένα μέτρο στήριξης των νοικοκυριών για την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας, αντιθέτως αφαιρούνται ολοκληρωτικά και οι επιδοτήσεις που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, κι αυτό ενώ προβλέπετε συνέχιση της αυξητικής τάσης του πληθωρισμού κατά 2,6% και ενώ το επίπεδο τιμών αυξάνεται σωρευτικά κατά 16% περίπου. Πώς θα ανταποκριθούν τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι σε αυτό το επίπεδο τιμών; Ουδείς ασχολείται». Επίσης, «η μικρή αύξηση των δαπανών σε Υγεία και Παιδεία για το 2024 είναι χαμηλότερη ή ίση με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ (4,9%). Κατά συνέπεια οι δαπάνες για Υγεία και Παιδεία παραμένουν στο ίδιο χαμηλό και εντελώς ανεπαρκές επίπεδο που βρίσκονταν μέχρι σήμερα. Κι αυτό ενώ η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο -μακράν-  ποσοστό στην ΕΕ των πολιτών που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ιατρικές εξετάσεις, ενώ είναι τρίτη από το τέλος στις δαπάνες για την Παιδεία. Τίποτα από αυτά δεν αλλάζει την επόμενη χρονιά. Όλα παραμένουν ίδια».
  • Για τους μισθούς και το εισόδημα σημείωσε ότι «εδώ βρίσκονται οι πραγματικά χαμένοι της πολιτικής της ΝΔ. Οι εργαζόμενοι υφίστανται ευθεία επίθεση στο εισόδημά τους τα τελευταία τρία χρόνια. Από τις αρχές του 2021 μέχρι και το καλοκαίρι του 2023, ο πραγματικός μισθός μειώθηκε  κατά 8%. Η Ελλάδα είναι σήμερα η χώρα με τον δεύτερο χαμηλότερο πραγματικό μέσο μισθό στον ΟΟΣΑ. Κι αυτό το αποτέλεσμα δεν έτυχε. Είναι το αποτέλεσμα των εντελώς καθυστερημένων και ανεπαρκών αυξήσεων του κατώτατου μισθού αλλά και της αποδιάρθρωσης του συστήματος των κλαδικών ΣΣΕ». Η κυβέρνηση της ΝΔ, πρόσθεσε, «εγκλωβίζει την οικονομία και τους ανθρώπους της χώρας σε ένα φαύλο κύκλο χαμηλής παραγωγικότητας, χαμηλών αμοιβών, χαμηλού επιπέδου διαβίωσης. Οικοδομεί τελικά μια κοινωνία μηδενικών προσδοκιών».
  • Για τα κέρδη τόνισε ότι «δεν υπάρχουν μόνο χαμένοι αλλά και κερδισμένοι αυτού του παιχνιδιού. Και μάλιστα ιδιαιτέρως κερδισμένοι. Πάνω από 10 δισ. κέρδη καταγράφουν φέτος οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, ξεπερνώντας ακόμη και το περσινό ρεκόρ. Από αυτά πάνω από 7 δισ. έχουν μόλις 45 εταιρείες ενώ οι πρωταθλήτριες στην κερδοφορία είναι οι τράπεζες. Οι 4 συστημικές αναμένεται να έχουν πάνω από 4 δισ. κερδοφορία φέτος, το ίδιο, δηλαδή, που συνέβη και πέρυσι καταγράφοντας την 3η μεγαλύτερη κερδοφορία στην Ευρώπη» και επισήμανε ότι «με τα υπερκέρδη στις ενεργειακές να σωρεύονται άθικτα και τις τράπεζες να παραμένουν αφορολόγητες σωρεύοντας επίσης δυσθεώρητα κέρδη, την ώρα που οι μισθοί συρρικνώνονται, δεν μιλάμε απλώς πια για πληθωρισμό κερδών αλλά για πληθωρισμό απληστίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μια οικονομική πολιτική που αυξάνει το μερίδιο των κερδών σε βάρος του μεριδίου της εργασίας».
  • Για τις επενδύσεις υπογράμμισε ότι «το 90 % των επενδύσεων είναι στις κατασκευές και το real estate, αγοραπωλησίες υπαρχουσών αξιών και ακινήτων, ιδιωτικοποιήσεις και αγορά κόκκινων δανείων από funds.  Αυτές είναι οι επενδύσεις για τις οποίες πανηγυρίζει η ΝΔ. Πρόκειται δηλαδή κατ’ εξοχήν για μη παραγωγικές επενδύσεις, που δεν μετασχηματίζουν ούτε στο ελάχιστο το υπάρχον παραγωγικό μοντέλο και απλώς επαναλαμβάνουν την αποτυχημένη συνταγή που μας οδήγησε στην κρίση του 2010».
  • Για την στεγαστική κρίση σημείωσε πως «είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα δυο ολόκληρων γενεών. Της δικιάς μου και της νεότερης. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο κόστος στέγασης στην Ευρώπη, με 1 στους 3 να πληρώνει πάνω από το μισό του εισόδημα στις ανάγκες της στέγασης, (ενοίκιο ή δόση δανείου, κοινόχρηστα, ενέργεια, νερό). Την ίδια ώρα το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης έχει μειωθεί κατά 12 μονάδες (απ’ το 85% στο 73%) πράγμα που κάνει το πρόβλημα ακόμη εντονότερο. Οι περισσότεροι και οι νεότεροι που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν σπίτι εμπλέκονται σε πολύ ακριβά ενοίκια, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία πέντε χρόνια. Πρόκειται για την απόλυτη αποτυχία της ελεύθερης αγοράς. Και η κυβέρνησή σας παρακολουθεί άβουλη αυτή την αποτυχία να πέφτει στις πλάτες του πιο ενεργού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας. Ο Προϋπολογισμός σας δεν ασχολείται καν με το ζήτημα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της νέας γενιάς». 
  • Για το ιδιωτικό χρέος τόνισε ότι «τα ελληνικά νοικοκυριά είναι στην πλειονότητά τους υπερχρεωμένα. Η ΝΔ έχει επιλέξει αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, απλώς να το μεταφέρει. Οι ισολογισμοί των τραπεζών απαλλάσσονται από τα κόκκινα δάνεια, οι πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτά και μάλιστα με πολύ χειρότερους όρους, αφού η ρευστοποίηση των περιουσιών και οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών είναι πλέον ο κανόνας, ενώ το κράτος βάζει και ξαναβάζει χρήματα για να εγγυηθεί τη μεταφορά των δανείων στα funds χωρίς κανέναν ουσιαστικό κοινωνικό όρο και με τα τελευταία να κερδοσκοπούν παραμένοντας αφορολόγητα για κάθε τους ενέργεια. Άλλη μία σκληρή όψη τη τεράστιας αναδιανομής πλούτου που συντελείται τα τελευταία χρόνια από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα σε funds του εξωτερικού». 

«Αυτές είναι 7 κρίσιμες όψεις της πραγματικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, 7 καίριοι λόγοι που δικαιολογούν απολύτως την υποκειμενική φτώχεια -όπως ονομάζεται το αίσθημα εγκλωβισμού σε συνθήκη φτωχοποίησης, που βιώνει η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτή είναι η πραγματική αποτύπωση της ελληνικής οικονομίας αλλά και της θέσης της χώρας. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων πιο αδύναμων οικονομιών της Ευρώπης: ο μέσος μισθός, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ , το εισόδημα, η παραγωγικότητα βρίσκονται στις 4 χειρότερες θέσεις, και η πολιτική που ασκεί η ΝΔ βυθίζει περαιτέρω την οικονομία και τη χώρα σ’ αυτόν τον φαύλο κύκλο, Προσέξτε όμως και κάτι ακόμη. Αυτή τη σύγκριση με την Ευρώπη δεν την κάνω γιατί η Ευρώπη έχει το επιθυμητό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. Το αντίθετο. Και η Ευρώπη διανύει μια μακρά περίοδο χαμηλής παραγωγικότητας, χαμηλής ανάπτυξης, χαμηλών μισθών και δυστυχώς όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο σχέδιο δράσης της Commission έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να επιστρέψει στο στενό κοστούμι των δημοσιονομικών περιορισμών και της ατζέντας της λιτότητας, κλείνοντας την “παρένθεση” της επεκτατικής πολιτικής και της αμοιβαιοποίησης του χρέους για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Μια στρατηγική επιλογή που προφανώς ορίζεται από τις επιλογές των δεξιών πολιτικών δυνάμεων που σήμερα κυριαρχούν. Ακόμη όμως και σε σύγκριση με αυτή την Ευρώπη, αυτών των πολιτικών και αυτών των οικονομικών και κοινωνικών επιλογών, η Ελλάδα βρίσκεται μακριά και σε πορεία απόκλισης. Κι αυτό είναι το πιο ενδεικτικό της αδιέξοδης πολιτικής που ασκεί η ΝΔ», επισήμανε.

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως «για μια πραγματικά νέα πορεία απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο, ο Προϋπολογισμός για το 2024 θα έπρεπε να είναι ένας Προϋπολογισμός προτεραιοτήτων για τους πολλούς:

  1. Προϋπολογισμός για προστασία από την ακρίβεια: με μόνιμους μηχανισμούς αναπροσαρμογής των ορίων του φορολογικού συστήματος αλλά και των επιδομάτων. Διότι δεν είναι δυνατόν με τέτοια πληθωριστική κρίση το επίπεδο των επιδομάτων να είναι το ίδιο με πριν 3 χρόνια και τα όρια του αφορολόγητου να παραμένουν τα ίδια σε ονομαστικούς όρους. Αυτό από μόνο του οδηγεί  σε μεγάλες απώλειες εισοδήματος για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα. 
  2. Προϋπολογισμός μείωσης των ανισοτήτων: με δίκαιη φορολόγηση του πλούτου, επιστροφή των ουρανοκατέβατων κερδών των τραπεζών, των ενεργειακών εταιρειών, των φαρμακευτικών στους πολίτες και  βελτίωση της σχέσης άμεσων και έμμεσων φόρων, με μείωση των δεύτερων. Με στοχευμένη αύξηση πόρων σε Υγεία, Παιδεία και Κοινωνική Προστασία και με ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική για τη βελτίωση της πρόσβασης σε αυτά τα δημόσια αγαθά που συνδέονται με την ιδιότητα του πολίτη, και όχι με την προφύλαξη από την ακραία φτώχεια.
  3. Πράσινος Προϋπολογισμός: με συγκεκριμένες πολιτικές για την πράσινη μετάβαση, την επένδυση σε δομές ανθεκτικότητας και τον περιορισμό των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, μετασχηματίζοντας σταδιακά μεν, σαφώς δε, το παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας.
  4. Προϋπολογισμός για την έμφυλη ισότητα: με συγκεκριμένες πολιτικές και κατεύθυνση κονδυλίων ώστε να μειώνεται το χάσμα μεταξύ των δυο φύλων στη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, στα εισοδήματα, στην εκπαίδευση. 

Με αυτές τις εθνικές προτεραιότητες, η ελληνική κοινωνία μπορεί να βγει από το τούνελ των μηδενικών προσδοκιών στο οποίο βολικά την έχει εγκλωβίσει η ΝΔ, ώστε να εμφανίζεται η ίδια ως αυτόκλητος μεσσίας που την υποβοηθά. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Η ελληνική κοινωνία μπορεί να χειραφετηθεί και να πρωταγωνιστήσει σε ένα δικό της πιο δίκαιο μέλλον. Αυτό που απαιτείται είναι η αλλαγή στρατηγικής. Όσο παραμένουμε στην αναπαραγωγή της προηγούμενης χρονιάς, τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται. Γι’ αυτό και η Νέα Αριστερά καταψηφίζει αυτόν τον Προϋπολογισμό».

Διαβάστε επίσης:

Τα «γυρίζει» ο Οικονόμου μετά το «άδειασμα» από την ΕΛ.ΑΣ – «Ο 18χρονος περιέγραψε την ύπαρξη ενός “καθοδηγητή” αλλά δεν τον έχει κατονομάσει»

Προϋπολογισμός: Ομαδικά πυρά στην κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Κασσελάκης από Καλάβρυτα: Θέμα αρχής οι γερμανικές αποζημιώσεις – Πρέπει να βοηθήσουμε την κυβέρνηση αν τις διεκδικήσει (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34