search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 20:51
MENU CLOSE

Ερντογάν σε Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ έχουν ιστορική ευθύνη να εξασφαλίσουν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

14.12.2023 20:47
biden_erdogan_new

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «ιστορική ευθύνη» να εξασφαλίσουν μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση στη Γάζα το συντομότερο δυνατό.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στον οποίο είπε ότι η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα πρέπει να σταματήσει και ότι οι παρατεταμένες επιθέσεις του Ισραήλ μπορεί να έχουν αρνητικές παγκόσμιες συνέπειες.

Ο Ερντογάν είπε ότι η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να επιτευχθεί γρήγορα εάν οι ΗΠΑ αποσύρουν την «άνευ όρων υποστήριξή τους» προς το Ισραήλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και τις διμερείς σχέσεις, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το τηλεφώνημα σηματοδοτεί την πρώτη επαφή μεταξύ των δύο ηγετών μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, κατά την οποία ο Ερντογάν είχε δεσμευτεί να ολοκληρώσει μια τουρκική διαδικασία επικύρωσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά αργότερα την ανέβαλε.

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία – Αποχώρησε ο Όρμπαν από την ψηφοφορία

Περιορίζεται ο ρόλος της FRONTEX στην Ελλάδα – Υπερψήφισε το ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κόντρα αντιπολίτευσης – κυβέρνησης για το νερό: Ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα, λένε τα κόμματα, παραμύθια απαντά ο Σκυλακάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 20:51