search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:58
MENU CLOSE

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία – Απείχε ο Όρμπαν, για νίκη μιλά ο Ζελένσκι

14.12.2023 19:59
eu-12-65

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με βαριά ατζέντα που αφορά στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αλλά και τη διεύρυνση της ΕΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία» αναφέρει με ανάρτησή του στην πλταφόρμα Χ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Επίσης, σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, καθώς και η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης, ενώ έχει καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη τέτοιας απόφασης.

Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή και δείχνει την αξιοπιστία και την δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ έκανε λόγο και για «ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας».

«Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και η έκθεση θα εκδοθεί τον Μάρτιο» συμπλήρωσε. Παράλληλα, ο κ. Μισέλ μίλησε για «ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα, πολύ ισχυρή πολιτική απόφαση».

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ήταν σημαντικό ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα αντιταχθεί στην απόφαση, και γι’ αυτό ήμασταν σε θέση να κάνουμε αυτήν την ανακοίνωση απόψε».

Ζελένσκι: «Νίκη» για την Ουκρανία και για όλη την Ευρώπη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσηςνα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, χαρακτηρίζοντάς την «νίκη για την Ουκρανία» και για «όλη την Ευρώπη».

«Είναι μια νίκη για την Ουκρανία. Μια νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που παρακινεί, εμπνέει και ισχυροποιεί», υπογραμμίζει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, στην οποία συγχαίρει «κάθε Ουκρανό» καθώς και τη Μολδαβία, με την οποία η ΕΕ θα ξεκινήσει επίσης ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Η ιστορία γράφεται από εκείνους που δεν κουράζονται να πολεμούν για την ελευθερία», συμπλήρωσε ο Oυκρανός πρόεδρος.

Το Κίεβο περίμενε το πράσινο φως από τους ηγέτες της ΕΕ, το οποίο καθυστερούσε λόγω της πεισματικής άρνησης της Ουγγαρίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε τον Νοέμβριο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, στις οποίες είχε αποδοθεί τον Ιούνιο του 2022 καθεστώς υποψηφίων χωρών προς ένταξη στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ ανέφερε πως η απόφαση της ΕΕ συνιστά «αναγνώριση των μεταρρυθμίσεων» που υλοποίησε το Κίεβο τα τελευταία χρόνια, προειδοποιώντας ότι ο δρόμος προς την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι «δύσκολος».

Για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Νμτίτρο Κουλέμπα. «Ένα συναίσθημα κυριαρχεί: όλα αυτά δεν ήταν μάταια», υπογράμμισε.

Σολτς: Η Ουκρανία και η Μολδαβία ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια

Από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έκρινε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία συνιστά «μια ισχυρή ένδειξη υποστήριξης» και παρέχει «προοπτική» στη χώρα αυτήν.

«Μόλις αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και επίσης με τη Μολδαβία. Είναι σαφές ότι αυτές οι χώρες ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Όρμπαν: Παράλογη η απόφαση των 26

Ο Βίκτορ Όρμπαν, που απειλούσε να ασκήσει βέτο τόσο στην ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας όσο και στην ευρωπαϊκή βοήθεια προς τη χώρα, αποχώρησε απο την αίθουσα όπου διεξήχθη η ψηφοφορία, προτιμώντας την αποχή από το βέτο, κρίνοντας ότι ήταν μια «κακή απόφαση» των Βρυξελλών.

«Ο Όρμπαν δεν βρισκόταν στην αίθουσα όταν υιοθετήθηκε το κείμενο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ευρωπαίος διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Άλλοι διπλωμάτες είπαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρότεινε στη σύνοδο να αποχωρήσει ο Όρμπαν από την αίθουσα κατά τη λήψη της απόφασης για την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Όρμπαν αποφάσισε να μην κάνει χρήση του βέτο. «Διαφωνεί με την απόφαση και δεν αλλάζει άποψη, αλλά επί της ουσίας αποφάσισε να μην ασκήσει το δικαίωμα του βέτο», είπε, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ούγγρος ομόλογός του δεν βρισκόταν στην αίθουσα.

«Η Ουγγαρία δεν θέλει να φέρει μέρος της ευθύνης» για αυτήν την «παράλογη» απόφαση των υπόλοιπων 26 χωρών και για αυτόν τον λόγο απείχε, ανέφερε ο ίδιος ο Βίκτορ Όρμπαν σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

«Όμως 26 χώρες μέλη ήταν ανένδοτες ότι πρέπει να ληφθεί αυτή η απόφαση και έτσι η Ουγγαρία αποφάσισε ότι εάν οι 26 το αποφασίσουν, θα πρέπει να το κάνουν μόνες τους», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεμπλόκαρε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ που βρίσκονταν «κλειδωμένα» στο Ταμείο συνοχής της ΕΕ και τα οποία προορίζονται για την Ουγγαρία, επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι στον Ούγγρο πρωθυπουργό και να μην πραγματοποιήσει την απειλή του για βέτο.

Μολδαβή πρόεδρος: Νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια νέα σελίδα στην ιστορία» της χώρας της καθώς μόλις πριν από δύο χρόνια «κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί» μια τέτοια εξέλιξη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορήγησε επίσης καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία ενώ θα ξεκινήσει, υπό προϋποθέσεις, διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι χαιρέτισε με τη σειρά της την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «τεράστιο βήμα».

Διαφωνίες για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο – Τα «στρατόπεδα» και το παζάρι με Όρμπαν

Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία δεν συμφωνούν με το νέο σχέδιο, εκφράζοντας τη βούληση για βελτιώσεις, ενώ η Ουγγαρία από την πλευρά της διαφωνεί με την σκοπιμότητα αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου αλλά και με το να βρεθούν χρήματα για την Ουκρανία από εκεί. Από την πλευρά της, νέα πρόταση κατέθεσε η Φινλανδία, ωστόσο απορρίφθηκε.

Στάση και έγκριση ως «πακέτο» στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ζητούν μεταξύ άλλων, Ιταλία, Γαλλία και Σλοβενία.

Όχι ιδιαίτερα χαρούμενοι εξήλθαν από την αίθουσα της συνάντησης που είχαν με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό, ο Σαρλ Μισέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Όλαφ Σολτς και ο Εμμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι παραπάνω διαπραγματεύονταν 20 λεπτά με τον Βίκτορ Όρμπαν.

ΜακρόνΣόλτς και Μελόνι περίπου μέχρι τις 4 το πρωί συζητούσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών που διαμένουν. Η σύνθεση πρώτα ήταν Μακρόν με Μελόνι και μετά από 2 ώρες πήγε και ο Σολτς που ήταν σε διπλανό τραπέζι με την αποστολή του.

Στις Βρυξέλλες όλες οι αντιπροσωπείες έχουν προετοιμαστεί και για το Σάββατο, δηλαδή κινούνται με τρόπο που δείχνει ότι η Σύνοδος θα παραταθεί.

Διαβάστε επίσης:

Περιορίζεται ο ρόλος της FRONTEX στην Ελλάδα – Υπερψήφισε το ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κόντρα αντιπολίτευσης – κυβέρνησης για το νερό: Ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα, λένε τα κόμματα, παραμύθια απαντά ο Σκυλακάκης

Κοντονής: «Όλοι έχουν καταλάβει γιατί ψηφίστηκε ο νέος ΠΚ χωρίς τις αλλαγές που ζητούσα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:56