search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 22:54
MENU CLOSE

Με «ξεπάγωμα» κονδυλίων 10 δισ. απαντά η ΕΕ στον εκβιασμό Όρμπαν για την Ουκρανία

13.12.2023 19:30
orban eu

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεμπλόκαρε την Τετάρτη 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ που βρίσκονταν «κλειδωμένα» στο Ταμείο συνοχής της ΕΕ και τα οποία προορίζονται για την Ουγγαρία, μία ημέρα πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητήσουν τη νέα βοήθεια στην Ουκρανία και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το Κίεβο, στις οποίες ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν αντιτάχθηκε λυσσαλέα.

«Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση και αρκετές συζητήσεις με την ουγγρική κυβέρνηση, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουγγαρία έχει λάβει τα μέτρα που δεσμεύτηκε να λάβει», επιτρέποντας στην ΕΕ να απελευθερώσει τα κεφάλαια, ανέφερε η Επιτροπή σε δελτίο τύπου.

«Αυτό σημαίνει ότι μέρος της χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής δεν θα δεσμεύεται πλέον και ως εκ τούτου η Ουγγαρία μπορεί να αρχίσει να διεκδικεί εκταμιεύσεις έως και 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου», ανέφερε η δήλωση.

Η κυβέρνηση του Όρμπαν έχει εμπλακεί σε μια μακροχρόνια διαμάχη με τις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν παγώσει κονδύλια δισεκατομμυρίων της ΕΕ που προορίζονται για την Ουγγαρία λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στη χώρα.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Επιτροπή αποφάσισε να μπλοκάρει περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία συνοχής της ΕΕ, τα οποία προορίζονται να βοηθήσουν τα φτωχότερα κράτη μέλη της ΕΕ να επενδύσουν στις οικονομίες τους. Αυτά τα κεφάλαια καταβάλλονται σε μεγάλο βαθμό ως επιστροφές για χρήματα που δαπανώνται από τις εθνικές κυβερνήσεις για εγχώρια προγράμματα.

Τότε, η Επιτροπή έθεσε όρους που πρέπει να πληροί η Βουδαπέστη για να έχει πρόσβαση στους πόρους.

Αυτά περιελάμβαναν την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Έκτοτε, οι ουγγρικές αρχές έκαναν ορισμένες νομικές αλλαγές για να ενισχύσουν τον ρόλο και τις εξουσίες του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου — ενός οργάνου που εποπτεύει τη διοίκηση των ουγγρικών δικαστηρίων — και την ανεξαρτησία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Αυτές οι αλλαγές ήταν αρκετές για να απελευθερωθούν μερικά, αλλά όχι όλα τα παγωμένα κεφάλαια, καθώς η Ουγγαρία χρειάζεται ακόμη να εφαρμόσει μια άλλη σειρά μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Παράλληλα, περιμένει επίσης να αποκτήσει πρόσβαση 10,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια από την ΕΕ, για τα οποία θα πρέπει να λάβει μια σειρά από μέτρα κατά της διαφθοράς.

«Συνολικά, η χρηματοδότηση που παραμένει μπλοκαρισμένη για την Ουγγαρία ανέρχεται σε περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ», ανέφερε η δήλωση της Επιτροπής.

Η απόφαση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ έρχεται λίγο πριν από μια μεγάλη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία οι ηγέτες θα συζητήσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.

Ο Ούγγρος ηγέτης, ο οποίος απειλεί να εμποδίσει την περαιτέρω βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία, είναι γνωστός για την εγγύτητά του με τη Μόσχα και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η προοπτική να εκτροχιάσει ο Ορμπάν τη σύνοδο κορυφής σήμανε συναγερμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ώθησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να φιλοξενήσει τον Ούγγρο ηγέτη για δείπνο στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβασμός για την Ουκρανία.

Ερωτηθείσα για το χρονοδιάγραμμα της απόφασης της Επιτροπής να επιτρέψει στην Ουγγαρία να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια αμέσως πριν από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, την Τρίτη ισχυρίστηκε ότι οφείλεται σε «διαδικαστικές προθεσμίες με τις οποίες πρέπει να τηρήσουμε».

«Είναι καθαρή σύμπτωση ότι είναι ακριβώς την ίδια ώρα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο.

Διαβάστε επίσης:

Σολτς για Αλβανία: Υποβαθμίζει την υπόθεση Μπελέρη – Κατά του ενταξιακού μπλόκου από την Ελλάδα ο Γερμανός καγκελάριος

Το απρόοπτο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η συνεδρίαση διεκόπη από… γάβγισμα σκύλου (Video)

Η απίστευτη διάσωση ενός τσιουάουα, σε αυτοκινητόδρομο της Νέα Υόρκης (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 22:52