search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:51
MENU CLOSE

Χωρίς «λευκό καπνό» για τη στρατηγική στη Μέση Ανατολή οι 27

15.12.2023 16:27
ee-12

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν επί αρκετές ώρες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να υιοθετηθούν κοινά συμπεράσματα γι’ αυτό το θέμα.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μια συζήτηση στρατηγικής φύσεως για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή – ένα ζήτημα που θα συνεχίσει να τους απασχολεί και στο μέλλον. Δεν υιοθετήθηκαν συμπεράσματα, ούτε προβλεπόταν κάτι τέτοιο», σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ,, μετά το μπλόκο από πλευράς της Ουγγαρίας τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν σήμερα ήταν κυρίως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει στη χθεσινή παρέμβασή του μία λύση από την πλευρά της Ελλάδας “πακέτο” σε σχέση με την παράλληλη εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό, αλλά και το πολύ σημαντικό κομμάτι των φυσικών καταστροφών. Αυτό το θέμα, όπως φαίνεται, παραπέμπεται για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διεξαχθεί αν δεν αλλάξει κάτι τον Ιανουάριο. Και σήμερα στο επίκεντρο ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την ελληνική πλευρά σε κάθε περίπτωση να τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το δικαίωμα της αυτοάμυνας στο Ισραήλ, ωστόσο εστιάζεται και στο πολύ σημαντικό κομμάτι της προστασίας των αμάχων.

Στο κομμάτι της ενταξιακής προοπτικής και το πράσινο φως που δόθηκε για την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας, δηλαδή «ναι» στην ενταξιακή προοπτική, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα για την Ουκρανία, αυτό που είπε και εδώ χθες προσερχόμενος είναι ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για το Κίεβο λόγω των αντιρρήσεων της Ουγγαρίας. Το Κρεμλίνο σχολίασε ότι «η ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ρωσία δήλωσε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανοίξει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Μολδαβία είναι μια πολιτικοποιημένη απόφαση που μπορεί να αποσταθεροποιήσει το μπλοκ.

«Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ μπορεί να διαρκέσουν χρόνια ή δεκαετίες. Η ΕΕ ανέκαθεν είχε αυστηρά κριτήρια και είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή ούτε η Ουκρανία ούτε η Μολδαβία πληρούν αυτά τα κριτήρια», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή είναι μια απολύτως πολιτικοποιημένη απόφαση, η επιθυμία της ΕΕ να δείξει στήριξη για αυτές τις χώρες. Αλλά τέτοια νέα μέλη μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ΕΕ, και καθώς ζούμε στην ίδια ήπειρο με την ΕΕ, φυσικά το παρακολουθούμε στενά αυτό».

Διαβάστε επίσης:

Μαδρίτη: Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο απέκτησαν οι… καρχαρίες του ενυδρείου (videos)

Pornhub: Οι δημοφιλέστερες αναζητήσεις του 2023 – Ώριμες γυναίκες, ρομπότ και στολές τα trends της χρονιάς (photos)

Κίνα: Σοβαρό ατύχημα στο μετρό του Πεκίνου – Πάνω από 500 επιβάτες στο νοσοκομείο, τουλάχιστον 100 με κατάγματα (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:51