search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:50
MENU CLOSE

ΠΟΕΔΗΝ: Η ακτινογραφία των Νοσοκομείων της Θεσσαλίας – Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

15.12.2023 14:29
poedin-new

Σοβαρές ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες όπως ογκολόγοι, χειρουργοί, αναισθησιολόγοι παιδίατροι, αλλά και νοσηλευτές αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και οι Προνοιακές δομές στη Θεσσαλία.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Το υγειονομικό προσωπικό καλείται να εργαστεί κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς υπάρχουν κτηριακά προβλήματα σε αρκετά παλιά νοσοκομεία και κέντρα υγείας που χρίζουν ανακαίνιση. Το κομμάτι του πάζλ της άσχημης εικόνας που παρουσιάζουν αρκετές υγειονομικές δομές του κάμπου, συμπληρώνεται με τα απαρχαιωμένα ιατρικά μηχανήματα, που συνήθως δεν λειτουργούν λόγω βλάβης, ( π.χ στεφανιογράφος) με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται  άμεσα οι ασθενείς.

Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προγραμματίζει πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση στη Λάρισα την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, για τα Σωματεία μέλη της Λάρισας προκηρύσσει στάση εργασίας 8πμ – 15μμ και της υπόλοιπης Θεσσαλίας 7πμ – 15μμ.

Επίσης, 24ωρη απεργία για την υπόλοιπη χώρα για τη συμμετοχή στην Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Λάρισα, όσων Σωματείων αποφασίσουν να συμμετάσχουν. Πανελλαδική Συγκέντρωση 8:30πμ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία θα καταλήξει στην Κεντρική Πλατεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ η «ακτινογραφία» των 14 υγειονομικών μονάδων έχει ως εξής:

Πανεπιστημιακό Λάρισας: Υπάρχουν 24 κλίνες ΜΕΘ με 54 νοσηλευτές, ενώ έπρεπε να είναι 72. Από αυτούς τους 54 οι 5 είναι ειδικευόμενοι και οι 12 επικουρικοί. Οι μόνιμοι 36. Κλείνουν 6 κλίνες ΜΕΘ άμεσα και 8 στα τέλη Φεβρουαρίου για να είναι ασφαλείς. Στα χειρουργεία λειτουργούν 8 αίθουσες από τις 14. Οι υπόλοιπες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Γι’ αυτές που ήδη λειτουργούν, επίσης, χρειάζονται νοσηλευτικό προσωπικό για το αναισθησιολογικό τμήμα και για την αποστείρωση, καθώς και βοηθητικό προσωπικό. Στο αιμοδυναμικό τμήμα έχουν ζητήσει δεύτερο Στεφανιογράφο γιατί αυτός που έχουν δεν καλύπτει τις ανάγκες. Στη ΜΕΘ Παίδων άρχισαν οι εργασίες και θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες κατασκευής της. Υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες προσωπικού και ιδιαίτερα νοσηλευτικού. Το 30% του προσωπικού είναι με συμβάσεις.

Γ.Ν. Λάρισας: Υπάρχουν ελλείψεις  σε όλες τις ειδικότητες του Υγειονομικού προσωπικού. Αρκετοί από τους εργαζόμενους είναι με συμβάσεις. Οι 6 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν κανονικά και δεν υπάρχει αναμονή. Όμως υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης. Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από την περιφέρεια για την συνδετήρια πτέρυγα έχει επιλεγεί ανάδοχος και βρίσκεται στο προσυμβατικό έλεγχο από το ελεγκτικό συνέδριο προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσει το έργο.

Γ.Ν. Βόλου: Το κυριότερο πρόβλημα στο Νοσοκομείο είναι ότι  έχουν μείνει με έναν Ογκολόγο. Είχαν 3 από τους οποίους οι 2 παραιτήθηκαν. Στο νοσηλευτικό προσωπικό οι περισσότεροι που υπηρετούν είναι με συμβάσεις. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν σε κάποια τμήματα αλλά γίνονται συντηρήσεις. 

Γ.Ν. Καρδίτσας: Ελλειψη ιατρικού προσωπικού με πιο σημαντική, Νεφρολόγους, Ακτινολόγους, Αναισθησιολόγους, Καρδιολόγους και Παθολόγους. Επίσης έλλειψη από Μαίες και μεγαλύτερη σε τεχνικό προσωπικό. Μικρή αναμονή στα χειρουργεία Οφθαλμολογικής λόγω της μεγάλης ζήτησης. Οι 6 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν κανονικά. Το Νοσοκομείο είναι σε διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης. 

Γ.Ν. Τρικάλων:  Το μόνο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει αρκετό επικουρικό προσωπικό. Υπάρχει έλλειψη από ΩΡΛ. Οι 12 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν κανονικά.

Κέντρο Υγείας Παλαμά: Το Κ.Υ. έχει  μεταγκατασταθεί σε ένα ωδείο μετά την πλημμύρα. Δεν υπάρχει βραχεία νοσηλεία ούτε χώρος για να ξεκουραστεί ένας γιατρός στην εφημερία. Στα περιφερειακά ιατρεία υπάρχει πρόβλημα καθότι μετακινούνται οι γιατροί στο Κ.Υ. Καρδίτσας, στο Κ.Υ. Λάρισας και στο Κ.Υ. Μουζακίου. Το Νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί δεν φτάνει να καλύπτονται οι βάρδιες γιατί εργάζονται άτομα με ΚΕΠΑ και δουλεύουν μόνο το πρωί με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν άτομα για βράδυ. Το Ακτινολογικό στεγάζεται σε κοντέινερ έξω σε προαύλιο χώρο. Το ίδιο και το μαιευτικό προσωπικό. Οι επισκέπτες υγείας είναι στο διάδρομο. 

Κ.Υ. N.Μαγνησίας: Τα μικροβιολογικά εργαστήρια είναι κλειστά.  Στα πληρώματα ασθενοφόρων παρατηρούνται μεγάλες οι ελλείψεις ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό έχει πολλά κενά λόγω συνταξιοδοτήσεων και καλύπτονται με επικουρικό προσωπικό και μετακινήσεις από άλλα Νοσοκομεία. Τα οδοντιατρικά τμήματα είναι κλειστά στο 70%. Στο Ιατρικό προσωπικό υπάρχει έλλειψη κυρίως στα νησιά Σκιάθο και Σκόπελο. Το τεχνικό προσωπικό καλύπτεται από εταιρείες.

Κ.Υ. Ν. Λάρισας: Το σημαντικότερο πρόβλημα στα Κ.Υ. Ν. Λάρισας είναι ότι δεν υπάρχει κάλυψη του ΕΚΑΒ. Μεγάλη είναι και η υποστελέχωση. Οι γιατροί ειδικοτήτων δεν επισκέπτονται τα Κ.Υ. Επίσης δεν λειτουργούν Οδοντιατρεία. Όσων αφορά τα ιατρικά μηχανήματα είναι όλα απαρχαιωμένα και υπολειτουργούν. Όλα τα Κ.Υ. χρειάζονται ανακαινίσεις λόγω των κτιριακών προβλημάτων. 

Κ.Υ. Ν. Τρικάλων: Υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και δημιουργείται πρόβλημα στις βαρδιες. Υπολειτουργεί το Ακτινολογικό και το Μικροβιολογικό λόγω έλλειψης ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Χρειάζεται Καρδιολόγος και Ορθοπεδικός. Το κτίριο είναι παλιό έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις και προσπαθούν να βάλουν φυσικό αέριο. 

Κ.Υ. Ν. Καρδίτσας: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε Ιατρικό προσωπικό, κυρίως σε  Παθολόγο, Καρδιολόγο, Οφθαλμίατρο και Ακτινολόγο ενώ οι ανάγκες καλύπτονται από Γενικούς Ιατρούς άλλων Κέντρων Υγείας. Επίσης υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Το Ακτινολογικό τμήμα υπολειτουργεί με έναν χειριστή που μετακινείτε. Ενώ υπάρχει Γυναικολόγος Ιατρός δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει υπέρηχος. Το κτίριο θέλει οπωσδήποτε ανακαίνιση. 

Κ.Υ. Πύλης: Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού κυρίως Νοσηλευτικού. Στο κτίριο έχει γίνει ανακαίνιση και η θέρμανση λειτουργεί κανονικά.

Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας: (ΑΡΙΣΤΕΥΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ): Υπάρχουν γιατροί μόνο με συμβάσεις έργου με μπλοκάκι. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Για 66 περιθαλπόμενους το προσωπικό είναι 11 άτομα μόνιμα όλων των ειδικοτήτων και 12 άτομα με συμβάσεις που αν δεν ανανεωθούν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.  Δεν έχουν ιατρικά μηχανήματα. Το κτίριο χρειάζεται ανακαίνιση. 

ΑΜΕΑ Τρικάλων: Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Οι περιθαλπόμενοι είναι 100 και το προσωπικό είναι 50 άτομα όλων των ειδικοτήτων μαζί με το Διοικητικό προσωπικό. Δηλαδή κάτω από το όριο ασφαλείας. Επίσης 12 άτομα είναι με σύμβαση covid. Οι γιατροί είναι μόνο με σύμβαση έργου. Φύλαξη δεν υπάρχει, παρόλο που είναι μεγάλο το κτίριο και είναι εκτός πόλης. Δεν υπάρχουν ιατρικά μηχανήματα και το κτίριο χρειάζεται ανακαίνιση. 

Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας: Λειτουργούν οριακά με συμβασιούχους που κάποια στιγμή εάν φύγουν το πρόβλημα θα είναι τεράστιο διότι δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό. Μεγάλη υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες προσωπικού. Το ιατρικό προσωπικό είναι με σύμβαση έργου και επικουρικοί.  Το παράρτημα είναι Παίδων και έχουν ανάγκη περισσότερο από Παιδιάτρους. Δεν υπάρχουν ιατρικά μηχανήματα.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: Φάρμακο για την πίεση και την αρρυθμία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο χωρίς άδεια από τον ΕΟΦ

ΠΟΕΔΗΝ: Προκαλεί η αύξηση των μισθών των διοικητών νοσοκομείων

Βηματοδότες εγκέφαλου: Η ηλεκτρική διέγερση δίνει ελπίδες για ασθενείς με βαριές αναπηρίες μετά από εγκεφαλικό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:47