search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 21:40
MENU CLOSE

Εξοπλιστικά: Στον «πάγο» η αγορά κορβετών και η τέταρτη φρεγάτα Belharra – «Λεφτά δεν υπάρχουν» ή τρέχει κάτι με την Τουρκία;

16.12.2023 12:20
fregata_new

Την επαναξιολόγηση της αγοράς των κορβετών, αλλά και της τέταρτης φρεγάτας Belharra – προβλεπόταν ως οψιόν στη συμφωνία με τους Γάλλους – έχει αποφασίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όπως αποκαλύπτουν σήμερα «Τα ΝΕΑ», «όλα τα εξοπλιστικά, πέραν αυτών που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης, μπαίνουν στον “πάγο” μέχρι νεωτέρας».

Ο Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει ζητήσει «επαναξιολόγηση και προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και συνετή δημοσιονομική διαχείριση».

Όπως αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά «η επιβράδυνση που έχει αποφασίσει η Αθήνα στα εξοπλιστικά, της επιτρέπει να αξιολογήσει όχι μόνο τις ανάγκες της αλλά και το εξελισσόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον».

Άρα, δύο τινά συμβαίνουν:

Ή το νέο δημοσιονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από το 2024 με την υποχρέωση της χώρας να πετυχαίνει πλεονάσματα, περιορίζει σημαντικά το περιθώριο για εξοπλιστικές δαπάνες. Άλλωστε είναι υψηλό και το διαρκές κόστος συντήρησης αυτών των οπλικών συστημάτων.

Ή το νέο κλίμα συνεννόησης και διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, που έχει ήδη ως αποτέλεσμα τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, εκτιμάται ότι κάνει περιττή την ανάγκη για περαιτέρω εξοπλισμούς.

Συμπέρασμα για το εάν ισχύει η μία από τις δύο συνθήκες αυτές ή και οι δύο δεν μπορεί να εξαχθεί, πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις και διαφανούν περισσότερα στοιχεία.

Για παράδειγμα, ακόμα κι αν η ΕΕ καταλήξει σε χαλάρωση των δημοσιονομικών όρων σε σχέση με τα εξοπλιστικά, (κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί ίσως στο επόμενο ECOFIN) αυτό δεν σημαίνει ότι οι πόροι είναι απεριόριστοι. Το αντίθετο, αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι τα χρήματα είναι συγκεκριμένα και βάσει αυτών θα κινηθούν και οι όποιες αγορές.

Πάντως, σύμφωνα πάντα με «Τα ΝΕΑ», «η κυβέρνηση θα παραμείνει συνεπής στις συμβατικές δεσμεύσεις που απορρέουν από τον προγραμματισμό των μείζονων εν εξελίξει εξοπλιστικών προγραμμάτων με στόχο ωστόσο να ισορροπήσει μεταξύ αναγκών και πόρων. Στα εν εξελίξει προγράμματα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι τρεις FDi, τα αεροσκάφη Rafale και τα F-16 και η παραλαβή των ελικοπτέρων ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού. Για τα τελευταία δε σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το αμερικανικό Ναυτικό ολοκλήρωσε αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα της έκδοσης πιστοποιητικού για τα 3 εκ των 7 και ετοιμάζονται για τη μεταφορά στην Ελλάδα. Παράλληλα η Αθήνα εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση από τις ΗΠΑ για τα F-35, ένα πρόγραμμα που η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και η έγκρισή του από την Ουάσιγκτον επίσης χαρακτηρίζεται ειλημμένη απόφαση».

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις Γεωργιάδης: Το «ευχαριστώ» 26χρονου επιχειρηματία από τη Λαμία για την τροπολογία με τους μετανάστες

Καιρίδης: «Η τροπολογία για τους μετανάστες αυστηροποιεί την ρύθμιση Σαμαρά» (Video)

Επίσκεψη Κασσελάκη σε καταυλισμό Ρομά: «Κάθε μέρα που ξυπνάμε επιλέγουμε τι Έλληνες είμαστε»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 21:38